Genel Cerrahi Uzmanı Tekin’den Bayram Öncesi Kist Hidatik Uyarısı

Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mevlüt Tekin insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalık olan Kist Hidatik hastalığı konusunda vatandaşlarımızı uyardı.

Genel Cerrahi Uzmanı Tekin’den Bayram Öncesi Kist Hidatik Uyarısı

Yaklaşan kurban bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulunanan Op. Dr. Mevlüt Tekin açıklamasında “Hastalık insanlarda hiçbir şikâyete neden olmayacağı gibi, yerleştiği organa göre farklı belirtiler verir. Kistler karaciğere yerleştiğinde kişide bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı veya karın şişliği görülür. Kistlerin patlaması kişinin ölümüyle sonuçlanabilir. Paraziti taşıyan köpek, kedi, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları çevreye saçılır. Bu hayvanların kurumuş dışkısı içindeki yumurtalar rüzgârla etrafa yayılarak meyve-sebze veya içeceklerin üzerine konar. Bu şekilde kirlenmiş gıdaların vücuda alınması, uçuşan yumurtaların solunum yolundan girmesi, paraziti taşıyan hayvanlara dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olur. Kist Hidatik hastalığından korunmak için kurban bayramında kestiğiniz hayvanların kistli sakatatlarını kedi ve köpeklerinize yedirmeyin, derin bir çukura gömün. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yiyin. Kedi ve köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin. Çocuklarınızın eve gelince ellerini iyice yıkamalarını sağlayın. Kedi ve köpeklerinizi yılda 4 kez iç parazitlere karşı aşılatın. Hasta kedi ve köpeklerinizi çocukların oyun oynadığı alanlarda gezdirmeyin. Hastalığın tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerdir. Uygun vakalarda girişimsel radyoloji ile birlikte ameliyatsız tedavi de mümkün olmaktadır. İlerleyen kist hidatik vakalarında gerekli tedavi yapılmadığı taktirde karaciğer yetmezliğine bağlı karaciğer nakline kadar gidebilir” dedi.


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Havva Gültekin
Havva Gültekin - 2 yıl Önce

Karaman devlet hastanesinde görev yaparken tanımıştım hocamızı Allah kendinden ve onu yetiştirip bu günlere getiren anne ve babasından binlerce kez razı olsun kafamdaki yağ bezelerini mükemmel bir şekilde ameliyat edip sağlığıma kavuşturdu yurt dışında yaşıyorum burdaki doktorlarda çok beğendi hocamızın yaptığı ameliyatı Karaman dan gittiğine çok üzüldüm Allah böyle doktorlarımızın sayısını artırsın yeni görev yerinde ihtiyacı yok ama yine de başarılar diliyorum Allah a emanet olun hocam

SIRADAKİ HABER

banner284