Light Sigara Içenler Dikkat!

Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, zarari az olsun diye içilen light sigaralarin normallerinden daha zararli oldugunu açikladi.

Light Sigara Içenler Dikkat!

Konya'da Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Bölümü ögretim üyesi Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, sigarada bagimlilik yapan etken maddenin nikotin oldugunu 'light' sigaralarla bunun düsürülmeye çalisildigini söyledi.
Doç.Dr. Hisar, "Aslinda light sigaralar sagliga daha fazla zararli. Çünkü sigaranin içinde zararli olan 4 bin çesit madde ekarte edilmiyor. Kisi günlük nikotin miktarini vücudun istedigi düzeye ulastirmak için daha fazla sigara içiyor. Bu durumda da daha fazla zarar görmüs oluyor" dedi.
TÜRKIYE'DE ANALIZLER IYI YAPILMIYOR
Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, Türkiye'de yasal yollarla üretilen veya getirilen sigaralarin laboratuar bulunmadigi için analizlerinin yapilmadigini anlatirken söyle dedi:
"Tütünle Mücadele Daire Baskanligi görevini yürüttügüm dönem içerisinde bu konuda girisimde bulunmustuk. Ama basarili olamadik. Daha sonra Tütün Piyasasi Denetleme Kurulu bunu ele aldi. Ama onlar da henüz bir laboratuar kuramadi. Bu laboratuarin kurulmasi hayati bir konu. Yurt disindaki laboratuarlarda yapilan analizlerin beyani üzerine verilen ruhsatlandirmalar saglikli degil. Türkiye'de ayrica analiz edilmesi ve bu analiz sonuçlarinin sigara paketlerinin üzerinde ilan edilmesi gerekir. Tütün eylem plani çerçevesinde sigara paketlerinin üzerine caydirici olarak sadece fotograflar konuldu. Ama sigara içerisinde çok zararli ve ölümcül maddeler var. Bunlarin açik açik yazilarak vatandasin sigara paketinin üzerinde okumasinin saglanmasi gerekir."
KAÇAK SIGARA DAHA ZARARLI
Sigaraya yapilan zamlar üzerine tiryakilerin kaçak sigara ve tütüne yöneldigini vurgulayan Doç.Dr. Hisar, "Kaçak sigaralar yurt disindan kaçak yollarla giriyor ve ucuz fiyattan satiliyor. Bunlar ruhsatlandirilmadigi için merdiven alti üretiliyor. Içindeki tütün, kullanilan kagidin kalitesi ve içerisine ne katildigi belli degil. Bunlar daha zararli. Ayrica sigara fiyatlari pahalandikça insanlar tütün içmeye yöneliyor. Bu tütünlerin nerede üretildigi belli degil. Insanlar sarma makineleri alarak direkt tütün içiyor. Sigara sagliga zararli bir madde ama kaçak sigara ve tütün kullanimi ile verilen zarar daha da artiyor" diye konustu.
AROMALAR SIGARA IÇIMINI ARTTIRIYOR
Bazi sigaralarin çesitli maddelerle aromalandirilarak içiminin kolaylastirildigina dikkat çeken Doç.Dr. Hisar sigaranin içerisinde katrandan, arsenige, fare zehirinden, asetona kadar bir çok zararli madde bulundugunu, bunlarin yanina katilan aroma, nane gibi ekstra maddeler ile tiryakilerin daha fazla sigara içmesinin saglandigini vurguladi.
SIGARAYI BIRAKMAK IÇIN BITKISEL ILAÇLARA KANMAYIN
Sigarayi biraktirmak için insanlara bitkisel ilaçlar önerildigine ve bunlarin da televizyon ve radyolarda sürekli reklamlarinin yayinlandigini ifade eden Tip Fakültesi Halk Sagligi Bölümü ögretim üyesi Doç.Dr. Kemal Macit Hisar, söyle devam etti:
"Bu bitkilerin sagliga yararlari kanitlanmis degil. Kanitlanmasi için bitkideki etken maddenin çikarilarak deney hayvanlarinda uygulanmasi daha sonra da olumlu sonuçlar alinirsa ruhsatlandirilarak insanlara verilmesi gerekir. Bu kapsamda birçok bitkisel kökenli maddenin sigarayi biraktirdigi iddia ediliyor. Bu kesinlikle dogru degil. Vatandaslarin bunlara itibar etmemesi lazim."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284