Sağlık Müdürü Aslan: Verem Hava Yoluyla Bulaşan Ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

7-13 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Verem Savaş Dispanserini ziyaret etti.

Sağlık Müdürü Aslan: Verem Hava Yoluyla Bulaşan Ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Dr. Arslan ziyaret esnasında bir takım incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında konuşan Arslan, “Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Verem, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Hastalığın belirtilerinin yorgunluk, ateş, iştahsızlık, gece terlemeleri, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı, kuru ya da balgamlı öksürük (balgamda kan da olabilir) gibi nedenler olduğunu söyleyen Dr. Arslan sözlerine şu şekilde devam etti. Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Şüphelenilen hastalarda kesin tüberküloz tanısı mikroskopta basilin gösterilmesi ve besiyerinde basilin üretilmesi ile konur. Hastadan alınan balgam ya da nadiren diğer örnekler bu amaçla laboratuarda incelenir ve tanı kesinleştirilir. Verem savaşı dispanserlerinde tanı işlemleri, tedavi ve takibi ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

Verem hastalığı ile ilgili olarak Uzman Dr. Nesrin Bilgiçli’de, “Ülkemizde, verem(tüberküloz) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 07-13 Ocak 2018 tarihleri arasında ‘71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ çerçevesinde bütün yurtta konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Verem hastalığı halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2016 yılında; 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış, 1,7 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de 2016 yılında 12,417 verem hastası bulunarak tedavi edilmiştir. Karaman’da 2017 yılında 14 hasta tedavi edilmiştir. Verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan hastalık, ortak eşyalardan geçmez. Tedavisi başlanan hastanın 15 gün sonra bulaşıcılığı biter. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir. Hastalığın belirtileri; tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur. Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi ayaktan Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi süreci yaklaşık 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında ilaçlara karşı direnç gelişir ve tedavi zorlaşır. Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu hastanın erken tespiti ve tedavinin başlanmasıdır. Ayrıca yeni doğan bebeklerin 2. Ayında BCG(verem) aşısının yaptırılması ileride seyredebilecek bir hastalıktan korur” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284