Bakan Eroglu: “Yüz Yillik Rüya Mavi Tüneli Gerçege Dönüstürdük”

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, Türkiye`nin ilk sulama projesi ve GAP’tan sonra en büyük sulama yatirimi olma özelligini tasiyan Konya Ovasi Projesi (KOP) kapsaminda önemli projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirterek, “Konya Kapali Havzasi`na can suyu getiren Mavi Tünel Projesi`ni, yani yüz yillik rüyayi gerçege dönüstürdük. Projenin diger ayagini olusturan tesislerde ise çalismalarimiz hizla devam ediyor” dedi.

Bakan Eroglu: “Yüz Yillik Rüya Mavi Tüneli Gerçege Dönüstürdük”

Konya Ovasi Sulama Projesi’nin en önemli ayagini 17 kilometre uzunlugundaki Mavi Tünel olusturuyor. Mavi Tünel’in Türkiye’nin Urfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli oldugunu belirten Bakan Veysel Eroglu, “Osmanli döneminde yapilmasi planlanan ancak hayata geçirilemeyen, Cumhuriyet döneminde göreve gelen hükümetler tarafindan tozlu raflarda bekletilen bu projeyi biz o raflardan indirerek hayata geçirmeye basladik. KOP’un belkemigi olan bu önemli projeyi geçtigimiz yillarda hizmete aldik. Bu tünel vasitasiyla Akdeniz’in sulari artik bosa akmayacak, Akdeniz’in sulari Konya Ovasi’na bereket katacak” diye konustu.
Bakan Eroglu, ayrica havzadaki su eksikliginin giderilmesi maksadiyla diger havzalardan su aktarimi için 3 ana kaynak belirlediklerini ve Bagbasi Baraji, Bozkir Baraji, Afsar Baraji'ndan da Mavi Tünel'e su verilecegini söyledi.
Havzaya Yilda 414 Milyon Metreküp Su Aktarilacak
Yukari Göksu Havzasi’nin Akdeniz’e bosalan sularinin yillik 414 milyon metreküpü insa edilecek olan üç adet baraj ve Mavi Tünel vasitasiyla Konya Kapali Havzasi'na aktarilacak. Bu su ile hem Konya Ovasi’nin yeralti suyu desteklenecek hem de nihai sulama alani olan 2 milyon 234 bin dekar zirai alanin sulama suyu desteklenecek. Ayrica proje ile Konya sehrinin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacini karsilamak maksadiyla yilda 100 milyon metreküp su tahsis edildi.
Bakan Eroglu, “Akdeniz’e bosa akan sularin çevrilerek Konya Ovasi'na aktarilmasini saglayacak Konya'mizin Mavi Rüyasi olarak bilinen proje 17 metre uzunlugunda ve 4,2 metre çapinda dev bir tüneldir. Mavi Tünel rüyasinin gerçeklesmesiyle çiftçimizin yüzü gülecek, mevcut su kaynaklarinin gelistirilmesi ile sulanabilir topraklarimizi artiracagiz. Bu dev tünelden saniyede 36 metreküp su Konya Ovasi’na akacak ve böylece artik su sikintisi çekilmeyecek. Sulanmayan birçok kiraç alanin sulamaya açilmasi ile tahil agirlikli kuru tarimin yapildigi Konya’da bitki deseni degisecek. Böylece Türkiye ekonomisine sadece Mavi Tünel ile yilda yaklasik 470 milyon TL katki saglanacak” diye konustu.
Kop Kapsaminda 11 Milyon Dekar Sulamaya Açilacak
Türkiye’nin diger büyük projesi KOP çerçevesinde de 14 adet sulama, 3 adet içmesuyu, 1 adet enerji tesisinin yer aldigini ve 11 milyon dekar sulama alaninin bulundugunu belirten Eroglu “Konya, Karaman, Aksaray ve Nigde illerini kapsayan KOP kapsaminda ayrica 1,5 milyon kisiye içmesuyu temin edilecek ve yilda 3 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasiyla ülke ekonomisine sulama anlaminda yillik 2,2 milyar dolar, enerji bakimindan 300 milyon dolar, içmesuyu açisindan ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katki saglanacak. Ayrica KOP ile 100 bin kisiye dogrudan istihdam imkani saglanmis olacaktir” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284