IPARD Programinin Uygulanacagi 42 Il Arasinda Karaman’da Var

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, kirsal kalkinmaya katki saglayacak IPARD programina her türlü destegi vereceklerini, bu program için Avrupa Birligi (AB) tarafindan Türkiye’ye tahsis edilen 874 milyon avroluk hibe desteginin tamamini Türk çiftçisinin kullanmasini saglayacaklarini bildirdi.

IPARD Programinin Uygulanacagi 42 Il Arasinda Karaman’da Var
TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, yaptigi açiklamada, Avrupa Komisyonu tarafindan 2008 tarihinde onaylanarak uygulamaya konan Kirsal Kalkinma Programi’nin (IPARD) 42 ilde uygulanacagini, TZOB’un, gerek merkezde gerek yerelde bilgilendirme çalismalari yaparak ziraat odalarina teknik hizmet sunacagini vurguladi.
TZOB ve Ziraat Odalarinin 2006-2010 döneminde, kirsal kalkinma için 200 proje hazirladigini, bunlardan 108’inin kabul görerek uygulama imkani buldugunu bildiren Bayraktar, sunlari söyledi: "Hazirlanan bu projelerle ziraat odalarina 11 milyon 289 bin 402 avro hibe saglanmistir. Bu kaynak, bölgelerde Avrupa Birligi standartlarinda örnek isletme olusturulmasi, yeni ürün çesitlerinin devreye sokulmasi, kapasite gelistirme, egitimlerle bilinç düzeyinin artirilmasi, mevcut istihdamin korunmasi ve yeni istihdam olanaklarinin gelistirilmesi gibi hizmetlerde kullanilmistir. Zaten tarimda ulusal önceligimiz; kirsal kalkinma politikalari esliginde yapisal sorunlarin giderilerek verimlilik düzeyinin artirilmasi, temel gida maddeleri ve bazi stratejik ürünlerde kendine yeterlilik, kaliteli ve Avrupa Birligi standartlarinda üretim olmalidir."
Avrupa Birligi'nin aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik 2007-2013 yillari arasinda Türkiye’ye Katilim Öncesi Mali Yardim Araci (IPA) adi altinda mali yardim uyguladigini anlatan Bayraktar, sözlerini söyle sürdürdü: "Türkiye’de bu mali yardimlar kapsaminda Kirsal Kalkinma Bileseni olarak IPARD programi uygulanmaya konuldu. Program, 25 Subat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafindan onaylandi. Program, Türkiye’nin katilim öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarini dikkate alarak, sürdürülebilir kalkinmayi saglamak için kapasite olusturmayi hedefliyor. Isletmeleri AB standartlarina yükseltmeyi amaçliyor.”
IPARD PROGRAMININ TEDBIRLERI
Bayraktar, IPARD programinin ilk tedbirinin “tarimsal isletmelerin topluluk standartlarina yükseltilmesi ve yeniden yapilandirilmasina yönelik yatirimlar” oldugunu, bu tedbirin “süt üreten tarimsal isletmelerin desteklenmesi” ve “et üreten tarimsal isletmelerinin desteklenmesi” adli iki alt tedbirden meydana geldigini dile getirdi.
Ikinci tedbirin, “tarim ve balikçilik ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasinin gelistirilmesi ve topluluk standartlarina yükseltilmesine yönelik yatirimlar” oldugunu bildiren Bayraktar, bu tedbirin de “süt ve süt ürünlerinin isleme ve pazarlanmasinin desteklenmesi”, “et ve et ürünlerinin isleme ve pazarlanmasinin desteklenmesi”, “meyve ve sebzelerin isleme ve pazarlanmasinin desteklenmesi”, “su ürünlerinin isleme ve pazarlanmasinin desteklenmesi” seklinde dört alt tedbiri içerdigini ifade etti.
Bayraktar, üçüncü tedbirin “kirsal ekonomik faaliyetlerin çesitlendirilmesi ve gelistirilmesi” oldugunu belirterek bu tedbirin de “çiftlik faaliyetlerinin çesitlendirilmesi ve gelistirilmesine destek verilmesi, yerel ürünler ve mikro isletmelerin ekonomik gelisimine destek verilmesi, kirsal turizmin gelisimine destek verilmesi” ve “kültür balikçiliginin gelisimine destek verilmesi” baslikli dört alt tedbirden olustugunu belirtti.
IPARD PROGRAMININ UYGULANACAGI 42 IL
Bayraktar, IPARD programinin, 3 tedbir için 29 Agustos 2011 tarihi itibariyle Afyonkarahisar, Amasya, Balikesir, Çorum, Diyarbakir, Hatay, Isparta, Kahramanmaras, Kars, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Sanliurfa, Tokat, Trabzon, Yozgat ve 2 Mart 2012 tarihi itibariyle Erzurum, Ordu, Van olmak üzere toplam 20 ilde uygulanmaya basladigini söyledi.
Bayraktar, IPARD Programinin 42 ilde uygulanacak olup, 2. dönem uygulama illeri için akreditasyon süreci tamamlanip, Kasim 2012’de gerçeklesecek olan Avrupa Komisyonu denetimlerini takiben 2013 yilinda akreditasyon karari beklendigini anlatti.
Program kapsaminda akredite olmus 20 il ve yeni akredite olacak 22 il için tüzel kisiler veya sirketlerce hazirlanacak projelere yüzde 50 hibe destegi saglandigini belirten Bayraktar, "20 ile eklenecek 22 il ise; Agri, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydin, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankiri, Denizli, Elazig, Erzincan, Giresun, karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Mus, Nevsehir ve Usak olacak. 2011 yilinda baslayan program, akreditesini tamamlamis 20 ilde uygulaniyor. Önümüzdeki seneden itibaren de belirlenen diger 22 ilde uygulanmaya baslanacak” dedi.
TZOB Genel Baskani Bayraktar, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan yürütülen programla; tarim sektöründe ve kirsal alanda faaliyet gösteren üreticilerin, özel sektör ve potansiyel yatirimcilarin, tarim ve kirsal kalkinma alaninda desteklenecegini bildirdi. Bayraktar, Avrupa Birligi hibe fonlarinin kirsal kesimde yasayan halkimiza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarim sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karsiliginda ve sözlesmelerine uygun olarak kullandirilacagini söyledi. Bayraktar, söyle devam etti:
“Bu programla Avrupa Birligi hibe fonlari, kirsal kesimde yasayan halkimiza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarim sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karsiliginda ve sözlesmelerine uygun olarak kullandirilacaktir.
Bu programla; tarimsal isletmelerin yeniden yapilandirilmasi ve Avrupa Birligi standartlarina ulastirilmasina yönelik yatirimlar, tarim ve balikçilik ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, Avrupa Birligi standartlarina ulastirilmasina yönelik yatirimlar, kirsal ekonomik faaliyetlerin çesitlendirilmesi ve gelistirilmesine yönelik olarak hazirlanan projeler hibe desteginden yararlanabilecek.
Avrupa Birligi tarafindan Türkiye’ye tahsis edilen 874 milyon avroluk hibe desteginin kirsal kalkinma faaliyetlerinde, tarimda yatirim yapacak girisimciler için kullanilmasini fevkalade önemli buluyoruz. Çünkü, Avrupa Birligi IPARD için ayirdigi 1 milyar 80 milyon avroluk kaynagin yüzde 80’den fazlasini Türkiye’ye ayirdi. Bu hibe programindan hemen yararlanilmaya baslanmalidir. Buradaki bir gecikme, hibe programinin büyük bölümünün kullanilmadan iade edilmesine yol açar. Çiftçinin, üreticinin yeterince finansmana ulasamadigi bu ortamda, hazir hibeyi kullanamamak hepimizin hatasi olur.”
Bayraktar, programa göre, kirsal kalkinmaya ayrilan toplam fon miktarinin yüzde 75’ini Avrupa Birligi, kalan yüzde 25’ini ise Türkiye’nin karsiladigini, proje bazinda ise çiftçilerin toplam proje bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak programdan alabildigini dile getirdi.
Finansal isbirligini içeren IPARD-II programinin da baslayacagina dikkat çeken Bayraktar, 2014-2020 dönemini kapsayacak programin mali yardimlarin ulusal öncelikleri gerçeklestirebilmesine yönelik olacagini bildirdi.
AB Komisyonu’nun 29 Agustos 2011 tarihli karariyla verilen yetki devri kapsaminda Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu, Katilim Öncesi Mali Yardim Araci Kirsal Kalkinma (IPARD ) Programi’nin 7 Basvuru Çagri Ilani yayinladigini, 900 teklif alindigini belirten Bayraktar, birinci basvuru çagri döneminde onaylanan 4 projenin faydalanicilari ile sözlesme imzalandigini ve söz konusu dört faydalaniciya ödemelerinin yapildigini, ikinci ve besinci basvuru çagri dönemlerinde ise onaylanan toplam 236 faydalaniciyla sözlesme imzalandigi bilgisini verdi.
Altinci basvuru çagri dönemine iliskin degerlendirmelerin devam ettigini ve yedinci basvuru çagri dönemi ise yeni sonlandigini kaydeden Bayraktar, TZOB ve Ziraat Odalarinin hazirladigi projelerle Avrupa Birligi Katilim Öncesi Mali Yardim çerçevesindeki programlara aktif katilim sagladigini ve bu projelerin ziraat odalarinda basariyla uygulandigini vurguladi.
TZOB Genel Baskani Bayraktar, hazirlanan projeler ile Ziraat Odalarinin, bölge nüfusunun ekonomik ve sosyal kosullarinin iyilestirilmesine, bölgesel gelismislik farklarinin azaltilmasina, üreticilerin kapasitelerinin gelistirilmesine, istihdamin artirilmasina, sürdürülebilir ekonomik kalkinmanin saglanmasina ve kalkinma için yerel faaliyetlerin harekete geçirilmesine büyük ölçüde katkida bulundugunu söyledi.
“ZIRAAT ODALARIMIZ HER ZAMAN ÖNCÜLÜK ETMISTIR”
Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Ziraat Odalarimiz, AB standartlarinda örnek isletme olusturulmasi, tarimsal ürün çesitliliginin artirilmasi, isletmelerin kapasitelerinin, insan kaynaklarinin ve istihdamin, girisimcilige yönelik yaklasimlarin, tarimsal üretim tekniklerinin, yerel ürünlerin pazarlanmasinin gelistirilmesi, gelir getirici faaliyetlerin çesitlendirilmesi, ürünlerin kalitesinin artirilmasi, çevre dostu uygulamalarin ve teknolojilerin tanitilmasi gibi yararlar saglanarak çiftçilerimizin ekonomik aktivitelerini ve yasam kalitelerini artirmaya her zaman öncülük etmistir.
Avrupa Birligi mali yardim programlarindan çiftçilerimizin azami düzeyde faydalanmalarini saglamak amaciyla, ziraat odalarimizin hem programin tanitiminda, hem projelerin hazirlanmasinda daha etkin bir sekilde yer alabilmesi için söz konusu programlarla ilgili odalarimiza egitim ve teknik hizmetin verilmesi önem tasimaktadir.
Bu bilinçle TZOB, Türkiye genelindeki 750 adet ziraat odamiza, program ve projelerle ilgili egitim seminerleri düzenlemeye baslamistir. Bu seminerlerde, basvuru kosullari, proje zamanlari gibi temel konularda bilgilendirme çalismalari yapilmaktadir.
Birligimiz, yapmis oldugu bu bilgilendirme çalismalari ve proje hazirlik asamasinda sagladigi teknik destegi ile odalarimizi proje hazirlama konusunda tesvik etmektedir. Odalara yönelik bu egitim çalismalariyla, odalarin bu programa yönelik proje hazirlamalari tesvik edilerek çiftçilerimizin hibelerden en yüksek seviyede faydalanmalari ve çiftçilerimize daha iyi hizmet vermeleri amaçlanmistir.”
Programin basarisinin Türkiye’ye bagli oldugunu, çünkü Avrupa Birligi’nin kriterlerini, standartlarini belirledigini, zamanin hizla ilerledigini bildiren Bayraktar, “3 yil zamanimiz var. Bu parayi ya kullanacagiz ya da para Brüksel’e geri dönecek. Bir an önce, eksiksiz projeler hazirlayip basvurularimizi yapmamiz lazim. Çiftçimiz, kendi karsilamasi gereken proje bedelinin yüzde 50’sini karsilayamiyorsa, uygun vade ve faiz oranlariyla bu rakam bankalarimiz tarafindan çiftçimize kredi olarak açilmalidir. Kredi konusunda da basta Ziraat Bankamiz olmak üzere bankalarimiza büyük görev düsüyor” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284