Cep Telefonu Faturasinda Yeni Dönem

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK), cep telefonu faturalarinin basit, sade bir sekilde düzenlenmesi ve okunabilir olmasi, yer alan ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açiklikta düzenlenmesi için harekete geçti.

Cep Telefonu Faturasinda Yeni Dönem

BTK, elektronik haberlesme sektöründe faaliyette bulunan sabit ve mobil telefon isletmecileri tarafindan düzenlenen faturalar ile ayrintili faturalara iliskin çalisma baslatti. 30 gün boyunca kamuoyunun görüsüne sunulan çalisma, faturalarin daha anlasilabilir olmasini amaçliyor. Çalisma ile sabit ve mobil telefon hizmeti sunan isletmeciler tarafindan düzenlenen faturalarin hazirlanmasinda dikkate alinacak ilkeler, faturalar ile ayrintili faturalarda bulunmasi zorunlu unsurlar ve faturalarin düzenlenmesinde takip edilecek formata iliskin uyulmasi gereken hususlar belirlenecek.
FATURALAR BASITLESIYOR
BTK'dan yapilan açiklamada, "Faturalarin basit, sade bir sekilde düzenlenmesi ve okunabilir olmasi, faturada yer alan tarifelerin ve ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açiklikta düzenlenmesi hedefleniyor. Faturada bulunan ücretlerin aboneler tarafindan dogrulanabilmesi için faturada tam ve yeterli bilgi bulunmasi, tarife ve paket detaylari ile ücretlerin açiklanmasi ilkeleri benimsenmis olmakla beraber, söz konusu çalisma ile faturalarda asgari olarak, satin alinan paketlere ek hizmetlere iliskin ücretlerin, paketlerin ek hizmetlerin kullanilabilecegi tarih araliklarinin, indirim ve iade var ise bunlarin gerekçelerinin yer almasi gerekiyor. Taahhüt bulunmasi halinde baslangiç ve bitis tarihlerinin, taahhüt bitiminden sonra uygulanacak tarifenin adi ve ücretinin, taahhüt verildigi durumlarda aboneligin feshi halinde uygulanacak cezai ücret veya cayma bedelleri ile bunlarin hesaplanmasina iliskin açik ve net bilgi hususlarin faturada yer almasi gerekiyor." denildi.
AYRINTILI KULLANIM DETAYLARI FATURADA YER ALACAK
Çalismanin tamamlanmasiyla faturada aramanin yapildigi tarih ve saat, her bir arama için arama süresi ve arama ücreti, toplam arama sayisi ve toplam konusma süresi, uluslararasi dolasimda gelen çagrilara, SMS'lere ücretlendirme olmasi durumunda her bir gelen çagrinin yapildigi tarih ve saat, arama/aranma süresi ve ücreti yer alacak. Uluslararasi dolasimda ve yurt disina dogru yapilan çagrilarda aranan numaranin yaninda aranan ülkeye iliskin ülke adi gibi açiklayici bilgi ile uluslararasi dolasimda aramanin baslatildigi ülke bilgisi de faturada yer alacak.
AMAÇ TÜKETICIYI KORUMA VE BILINÇLENDIRME
Açiklamada su ifadelere yer verildi: "Mobil telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farkli olmasi durumunda sebeke içi, sebeke disi, uluslararasi gibi ve sabit telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farkli olmasi durumunda sebeke içi, sebeke disi, sehir içi, sehirlerarasi, uluslararasi gibi yararlanilan her bir hizmetin ayri ayri alt kalemlerinin dagilimini gösterir grafik bulunacak. Elektronik haberlesme sektöründe fatura usul ve esaslari düzenlemesinin tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasi açisindan kapsamli ve etkin bir koruma saglayacagi ve tüketici bilincini artiracagi düsünülmektedir."
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284