Motorlu Tasitlar Vergisi Ve Trafik Cezalarina Günlük Takip Geliyor

Maliye, gelecek yildan itibaren motorlu tasitlar vergisi, trafik cezalari ve araç haciz islemlerini günlük olarak takip edecek sisteme geçiyor. Hangi aracin ne kadar borcu oldugu günlük olarak sistem üzerinden görülebilecek.

Motorlu Tasitlar Vergisi Ve Trafik Cezalarina Günlük Takip Geliyor
MALIYE Bakanligi, kira vergisinin ardindan ‘araç vergilerini’ de yakin markaja aldi. Emniyet Genel Müdürlügü ile birlikte ortak bir proje gelistiren Maliye, yeni yildan itibaren motorlu tasitlar vergisi, trafik cezalari ve araç haciz islemlerini günlük olarak takip edecek. Gelistirilen program sayesinde, araçlarin vergilerini ‘satistan satisa’ ödeme uygulamasina da son verilecek. Maliye Bakanligi’nin, araç vergilerini ve trafik cezalarini yakin takibe almasinda tahsilatta yasanan bazi sikintilar etkili oldu. Mevcut sistemde, trafik polisleri tarafindan kesilen cezalarin Maliye Bakanligi’na intikal ettirilmesi uzun zaman aliyor. Birçok vatandas da trafik cezalarini yillar sonra ögreniyor. Motorlu tasitlar vergisinde de tahsilati olumsuz yönde etkileyen gecikmeler yasaniyor. Vatandaslarin büyük kismi vergilerini muayene ve satis islemleri sirasinda ödüyor. Bu da araçlardan elde edilen gelirlerin performansinin düsmesine yol açiyor.
Bilgiler Emniyet ile paylasilacak
Maliye Bakanligi, araç vergileri ve trafik cezalarinin tahsilatinda yasanan söz konusu olumsuzluklar nedeniyle yeni bir proje hazirladi. Emniyet Genel Müdürlügü ile bilgi paylasimini öngören projede, trafik ceza bilgileri günlük olarak Maliye’nin bilgisayarlarina düsecek. Yine Maliye’nin, vergi borçlari nedeniyle mükelleflerin araçlari için aldigi haciz kararlari da yazismalara gerek kalmadan aninda Emniyet Genel Müdürlügü’nün sistemine girecek. Böylece karsilikli olarak iki kurum, hangi aracin ne borcu oldugunu günlük olarak ortak sistem üzerinden görme imkanina sahip olacak.
ÖNCE UYARI SONRA HACIZ
Araç vergisi ve trafik cezalarinin tahsilatini arttirmayi amaçlayan sistemin, yazilim çalismalari halen devam ediyor. Maliye Bakanligi kaynaklari programin üç ay içinde hazir olacagini ve yeni sistemin 2013 yili basindan itibaren de hizmet vermeye baslayacagini bildirdiler. Yetkililer, yeni sistemde, araç sahiplerinin öncelikle MTV veya trafik ceza borçlarini ödemeleri için uyarilacagini ardindan da borcunu ödememekte direnen mükelleflerin araçlari üzerine serh düsülecegini kaydettiler. Söz konusu serhler nedeniyle araç alim satimi gerçeklestirilemeyecek. Borçlarin belirli bir limitin üzerine çikmasi halinde ise aracin emniyet güçleri tarafindan ‘parka’ çekilmesi söz konusu olacak.
Kaynak: Star

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284