KMÜ'de İnsan Hakları Paneli

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 'İnsan Hakları' konulu panel düzenlendi.

KMÜ'de İnsan Hakları Paneli

Karaman Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu ile KMÜ Hukuk Müşavirliği iş birliğinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, il ve üniversite protokolü ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından moderatörlüğünü KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin'in yaptığı panele geçildi.

“İnsan hakları, doğuştan sahip olunan, devredilemez haklardır”

Panelde ilk olarak söz alan KMÜ Hukuk Müşavir V. Öğr. Gör. Büşra Çeliköz insan haklarının tanımı ve tarihsel gelişimi üzerine anlatımlarda bulundu. İnsan haklarının, insanın doğuştan sahip olduğu devredilemez ve vazgeçilemez nitelikteki hakları olduğunu belirten Çeliköz, “İnsan hakları toplumdan ve devletten önce vardır, toplumsal ya da siyasal düzenlemenin ürünü değillerdir.

İnsan haklarının tarihsel gelişiminin binlerce yıllık bir süreci kapsadığını hatırlatan Öğr. Gör. Çeliköz, insan hakları kurulunun yapısı ve işleyişi, il ve ilçe insan hakları kurullarının yapısı ve çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı. Çeliköz, konuşmasının son bölümünde halen sürmekte olan sıcak savaşların yeni yılda sona ermesi, 2023’ün barış ve adaletin hakim olduğu bir yıl olması temennisinde bulundu.

İnsan Hakları ve Küresel Gelişmeler

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Adem Seleş ise insan hakları kavramının tarihsel analizini yaparak, insan hakları kavramının tarihi süreç içerisinde değişimi ve değişime eşlik eden kavramlar ile son çağlarda bütün dünyayı etkileyen sloganlar üzerine açıklamalarda bulundu.

Seleş, bugün insan hakları kavramından çok insani güvenlik ve insani yardım konusunun gündemde olduğunu vurgulayarak, 11 Eylül saldırıları, pandemi ve küreselleşme ile birlikte hak, özgürlük, güvenlik konu başlıkları üzerinden insan ve devlet ilişkisi bağlamında anlatımlarda bulundu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. Yusuf Erdem Gezgin, konuşmacıların yaptığı sunumlar ve konu başlıkları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Haklarımız kadar sorumluluklarımızın da konuşulduğu bir dünya diliyorum.” dedi.

Panel, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284