KMÜ’de Helal Gida Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Helal Gida“ konulu konferans düzenlendi. Gida Mühendisligi Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen ve sunumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker’in yaptigi konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, enstitü ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de Helal Gida Konferansi

Türkiye’de helal gida ile ilgili ilk çalismalarin 2007-2008 yillarinda basladigini kaydeden Prof. Dr. Selman Türker, helal gida konusunda çalisma yaparken Islam hukuku, tip, biyoloji, veterinerlik, kimya, ziraat gibi bilim dallarindan faydalandiklarini belirtti.
“Helal, tayyip ve saglikli”
Kur'an-i Kerim’in israrla temiz ve helal gida üzerinde durduguna dikkat çeken Prof. Dr. Türker, “Islam, insanin yedigi yiyeceklerin helal, tayyip ve saglikli olmasini emreder.” diye konustu. Prof. Dr. Türker helali ve harami belirlemenin yalnizca Allah ve peygamberinin yetkisinde oldugunu belirterek helal gidayi, ‘Islam dini kurallarina göre yenilmesine ve içilmesine izin verilen yiyecek ile içeceklerin tümü’ olarak tanimladi.
Koser ve SMIIC Sertifikalari
Üç semavi din olan Musevilik, Hiristiyanlik ve Islam’da helal ve haram gidalar bulundugunu belirten Türker, helal gida sertifikasi bazinda en yaygin sertifikanin Musevilere ait “Koser Gida” sertifikasi oldugunu söyledi. Türker, Müslüman ülkelerinde esas alinan helal gida sertifikanin ise SMIIC (Islam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü) oldugunu söyleyerek ürünlerin bu sertifikayi almalari için dini kurallara uygun, temiz ve hijyenik, sagliga zararli olmama ve belgelendirilmis olma kosullarini tasimasi gerektigini sözlerine ekledi.
Islam dinine göre helal ve haram gidalari hayvansal gidalar, içecekler, bitkiler gibi kategorilere ayiran Türker, hayvansal haram gidalara ‘ölmüs hayvan, domuz eti, Allah’tan baskasi adina kesilen hayvan’, içeceklere ‘sarhosluk veren içecekler ile alkol’, bitkilere de ‘zehirli bitkiler’i örnek gösterdi.
Helal Gida Pazari
Dünya üzerinde 112 ülkeye yayilmis 1.8 milyar Müslüman tüketici potansiyeline sahip helal gida pazarinin yillik 150 milyar dolarlik islem hacmine sahip oldugunu belirten Prof. Dr. Türker, eger gerekli çalismalar yapilirsa bu pazarin 860 milyar dolara ulasabilecegini kaydetti.
Konferans Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Prof. Dr. Selman Türker’e plaket sunmasiyla sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284