KMÜ’de Öğrencilere Finansal Risk Yönetimi Eğitimi Verildi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Geleceğini Şimdi Yönet’ konulu finansal risk yönetimi eğitimi düzenlendi.

KMÜ’de Öğrencilere Finansal Risk Yönetimi Eğitimi Verildi
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin takip ettiği eğitimin açılış konuşmasını Habitat Derneği Temsilcisi İrem Zülal yaptı. Zülal, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Habitat, sürdürülebilir kalkınma için gençlerin toplumsal hayata ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımını amaçlıyor. Aynı zamanda dernek olarak kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirlikleri geliştirip başta gençler olmak üzere farklı sosyal grupların kapasite gelişimini destekleyerek bu grupların kendi aralarında ve farklı paydaşlarla ortaklıklarını arttırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“Türkiye’deki kredi kartları yan yana dizildiğinde buradan Japonya’ya yol olur”
Daha sonra proje eğitmenleri Kadir Yusuf Öztürk ve Alkan Koç sahneye gelerek öğrencilere
‘kredi, nakit kanalları, kredilendirme sisteminin yapısı, sistem içerisindeki oyuncular, kredinin doğru kullanımı ve kredi sisteminin kuralları’ gibi konularda bilgi verdiler.
Eğitmen Kadir Yusuf Öztürk, bireylerin gelecekteki ekonomik yapılarının sürdürülebilir olması amacıyla çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, “Kredi, belirli bir süre sonra geri almak kaydıyla bir satın alma gücünün başka bir kimseye devredilmesidir. Hatalı kurgulandığında ise kendinizle muhtemelen aranızın açılmasına sebep olacak bir uygulama haline gelebilir.” dedi.
Öztürk, kredi ürünlerinin taksit toplamının bireyin gelirinin yüzde 50’sini geçemeyeceğine dikkat çekerek, “Bir kişiye bütün bankalar nezdinde tanımlanan toplam kredi kartı limiti, gelirin ilk yıl için iki, ikinci yıl için ise dört katını geçemez. Türkiye’de 60 milyon kredi kartı kullanılıyor ve bu kredi kartlarını yan yana getirdiğimizde 4 bin 800 km yapıyor. Yani Türkiye’de kullanılan kredi kartları ile buradan Japonya’ya yol oluyor.” şeklinde konuştu.
“Ödeyemeyeceğiniz borcun altına girmeyin”
Eğitmen Alkan Koç ise taşıt kredisi, konut kredileri gibi kredi çeşitleri ve detayları hakkında açıklamalarda bulunarak kredi kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalardan örnekler sundu.
Eğitmen Koç, “Yapılan araştırmalara göre alışverişlerde en çok tercih edilen ödeme yöntemi yüzde 54 ile kredi kartı. Tüketiciler her ne şartta olursa olsun kredi kartı borcunun kapatılmasını istiyor ve yapılan araştırmalara baktığımızda vatandaşların yüzde 71’inin kart borcunun tamamını ödediğini görmekteyiz. Ayrıca tüketiciler internetten alışverişe sıcak bakıyor ve ülkemizde on kişiden dördü evini kredi kullanarak alıyor.” dedi.
Eğitmen Koç, öğrencilere finansal risk yönetimi ve paralarını yönetebilmeleri konusunda ise “Cebinizde ne kadar para kalıyor bilin. Faturalarınızı kendiniz ödeyin ya da otomatik ödeme talimatı verin. Genç yaştayken tasarruf etmeye başlayın. Getiri oranlarını takip edin. Geri ödeyemeyeceğiniz bir borcun altına girmeyin ve muhakkak kendinize ait bir bütçe hesabı oluşturun.” tavsiyesinde bulundu.
“Doğru zamanda doğru kararlar”
Son olarak Experian Türkiye Temsilcisi Uzman Erdem Polat sahneye gelerek şirket hakkında bilgi verdi. Uzman Polat, risk analitiği yapma konusunda kurumlara yardımcı olduklarını söyleyerek, “Şirket olarak karar destek sistemleri, analitik çözümler ve pazarlama hizmetleri alanında kurumların kredi riskini yönetmelerine, sahteciliği engellemelerine, pazarlama tekliflerini hedeflemelerine, kararlarını otomatize etmelerine ve doğru zamanda doğru kararlar vermelerine yardımcı oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Proje eğitmenleri ve kurum temsilcilerinin, öğrencilerin merak ettikleri sorularını yanıtlaması ve plaket takdiminin ardından eğitim sona erdi. Eğitim programının sonunda ise katılımcılara sertifika verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284