Dogalgaza Ekim Ayinda Yüzde 10-15 Zam Geliyor

Dogalgaza ekim ayindan geçerli olmak üzere yüzde 10-15 arasinda zam yapilmasi gündemde. Dogalgaza yapilacak zammin elektrik fiyatlarina ayni oranlarda yansimasi bekleniyor.

Dogalgaza Ekim Ayinda Yüzde 10-15 Zam Geliyor
Türkiye’de elektrik üretiminin yaklasik yarisi dogalgazla gerçeklestiriliyor.
En son 1 Nisan’da elektrik fiyatlarina yüzde 8.1, dogalgaz fiyatlarina da yüzde 18.72 zam yapilmisti. Birkaç yil önce kis aylarina girerken yapilan zam nedeniyle tüketimde ciddi düsüs olmus, ardindan dogalgaz fiyatlarinda yüksek oranli bir indirime gidilmisti.
Bir yetkili, Botas’in 2011 yilinda 1.3 milyar lira zarar ettigini ve bu yil zarar etmesinin yüksek ihtimal oldugunu kaydederek, “Botas’in aldigi gazi daha düsük fiyattan satmasinin bir maliyeti var. Birkaç kamu kurumu da yüzde 10’dan az olmamak üzere dogalgaza zam yapilmasini talep ediyor. Ekonomi yönetimi son durumu degerlendirecek, talep daha yüksek de olsa dogalgaza yüzde 10-15 araliginda zam yapilabilir” dedi.
Rusya, Iran ve Azerbaycan’dan dogalgaz, Cezayir ve Nijerya’dan LNG ithal eden Türkiye, talebi karsilamak için arz çesitliligine gitmeye çalisiyor.
Türkiye’nin dogalgaz tüketiminin bu yil 48.5 milyar metreküp olmasi öngörülüyor. Türkiye geçen yil Iran ve Azerbaycan’dan da gaz çekisinde sorun yasayinca spot piyasadan LNG almisti.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284