Kredi Riski En Düsük Il Siralamasinda Karaman 1. Sirada

Türkiye’nin 12 bölgede 81 ilde ve 52 binin üzerinde sirketin kredi riskini degerlendirdigi D&B Türkiye Kredi Risk Haritasi’nin 2012 yili üçüncü çeyrek verileri açiklandi.

Kredi Riski En Düsük Il Siralamasinda Karaman 1. Sirada
Yeni çeyrek verilerine göre kredi riski Türkiye genelinde yüzde 1 oraninda geriledi. Sonuçlara göre Karaman son bir yildir oldugu gibi bu çeyrekte de riski en düsük iller arasinda ilk sirada yer alirken bunu Bolu ve Edirne izledi. En riskli iller siralamasinda ise Nigde, Van ve Batman ilk üçü paylasti.
Türkiye’nin her çeyrek gerçeklestirdigi ve kamuoyu tarafindan merakla beklenen D&B Türkiye Kredi Risk Haritasi açiklandi. 2012 yilinin üçüncü çeyrek sonuçlarina göre Türkiye genelinde sirketlerin kredi riskinin arttigi gözlendi.
Ticari bilgi konusunda 170 yili asan deneyimiyle tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan olusan bir veritabanina sahip olan D&B, uluslararasi piyasalarda Türkiye’yi bir adim ileriye tasidigi araci D&B Türkiye Kredi Risk Haritasi’nin 2012 üçüncü çeyrek verilerini açikladi. Türkiye’nin 12 ayri bölgesinde faaliyet gösteren 52 binin üzerinde yer alan sirketin ratingleri sonucunda olusturulan Türkiye’nin ekonomik anlamdaki kredi risk haritasinda Türkiye’nin en az riskli bölgeleri Orta Anadolu, Dogu Marmara, Bati Anadolu ve Istanbul Bölgesi oldu. Yüksek riskli bölgelerin basinda ise Güneydogu Anadolu, Dogu Karadeniz, Kuzeydogu Anadolu ve Ortadogu Anadolu yer aliyor. Bati Marmara, Ege, Akdeniz ve Bati Karadeniz ise orta derecede riskli bölgeler oldu. 2012 yilinin üçüncü çeyreginde en yüksek riskli iller arasinda Nigde, Van ve Batman ilk sirayi paylasirken bahsedilen dönemde riski en düsük iller ise Karaman, Bolu ve Edirne oldu.
D&B Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Dr. Selim Seval, D&B Türkiye Kredi Risk Endeksi kapsaminda toplam 52 bin 506 sirketin rating’lerine baktiklarini belirtti. 2012 yilinin üçüncü çeyreginde endeksin 1065’e geriledigini söyleyen Seval, ortalama kredi notlarini temsil eden endeksin de yüzde 1 azaldigini ifade etti. Bu verinin Türkiye genelinde kredi riskinin artmasi olarak yorumlanabilecegini kaydeden Seval, “Bu sonuç, D&B Türkiye Ekonomik Beklentiler Endeksi’ndeki gelismeye de paralellik gösteriyor. Yilin ilk üç çeyreginde yükselerek 49’a ulasan Ekonomik Beklentiler Endeksi, yilin son çeyregindeki ekonomik, sektörel ve firma özelindeki beklentiler için 10 puan gerileyerek 39 seviyesine düsmüstür” dedi.
Son dört çeyrekte kredi riski en düsük iller siralamasinda Karaman’in birinci oldugunu belirten Seval sunlari söyledi: “Son dört çeyrekte en riskli bölgeler, Dogu Karadeniz (iki çeyrekte) ve Ortadogu Anadolu (iki çeyrekte), en risksiz bölgeler ise Orta Anadolu (üç çeyrekte) ve Dogu Marmara (bir çeyrekte) olmustur. Son çeyrekte en fazla kredi riski artisina maruz kalan bölgeler ise Kuzeydogu Anadolu (-%10), Dogu Karadeniz (-%6) ve Ortadogu Anadolu (-%5)’dur.”
Son dört çeyrekte ve öncesinde de oldugu gibi en yüksek riskli faaliyet konusunun perakende olduguna dikkat çeken Seval, “En düsük riskli faaliyet konusu ise üretimdir. Burada dikkat çeken bir durum, beklenenin aksine son çeyrekte Türkiye geneline baktigimizda, Finar / D&B veritabaninda son çeyrekte güncel rating’i olan yaklasik 900 insaat sektörü firmasinin ortalama kredi risk endeksinde yüzde 1’lik bir iyilesme gösteriyor. Bu sevindirici durum ayni zamanda insaat sektörü firmalarinin geçmise göre bugün risk yönetimine daha çok önem verdiklerini gösteriyor” diye konustu.
DEPREM VAN’IN NET GÖÇ HIZINI ARTIRDI
Yapilan veri degerlendirmede en fazla göç alan ve veren illere de baktiklarini ifade eden Seval, net göç hizi degerleri için TÜIK verilerinden yararlandiklarini belirtti. Deprem nedeniyle net göç hizinin -46,7 ile en hizli artis gösteren ilinin Van oldugunu kaydeden Seval, “En fazla göç veren illerden Yozgat, Çankiri, Kirikkale, Kars, Agri, Adiyaman, Ardahan ve Bitlis’te son dört çeyrekte yetersiz ekonomik etkinligin oldugunu görüyoruz. Van, Trabzon ve Nigde’de ise Kredi Risk Endeksi 1000’in altinda, sadece Ordu’da 1000’in üstünde. Buna göre ekonomik etkinligin az oldugu ve göreceli olarak ortalama kredi riskinin yüksek oldugu iller beklentiler dogrultusunda ayni zamanda en çok göç veren illerdir. Bu tabloya tesvik alan iller gözlügü ile baktigimizda, ekonomik etkinligin yetersiz oldugu Gümüshane’nin 5. Tesvik Bölgesi’ne ve ortalama kredi riski yüksek olan Malatya’nin ise 4. Tesvik Bölgesi’ne girdigini görüyoruz. Bu bakis açisi ile istisna olusturan Mugla ili, 1. Tesvik Bölgesi’ne girmesine ragmen ortalama kredi riski yüksek. Ortaya çikan sonuç, beklentiler dogrultusunda. Riski daha yüksek ve ekonomik etkinligin zayif oldugu iller, en fazla göç veren iller. Ancak, geçirmis oldugu deprem felaketi nedeniyle de göç veren Van’in durumu daha farkli degerlendirilebilir” dedi.
KREDI RISKI DÜSÜK ILLER DAHA FAZLA GÖÇ ALIYOR
“Göç alan iller, ortalama risk endeksi, Mugla ve Malatya illeri disinda, genelde yüksek olan illerdir” diyen Seval, söyle konustu: “Isletmelerinin ortalama kredi riski düsük olan illerin daha fazla göç aldigini görüyoruz. Net göç hizlari ile Kredi Risk Endeksleri’ni karsilastirdigimizda da ayni paralelligi görüyoruz. En çok göç alan Istanbul Ekonomik Bölgesi, en çok göç veren ise Ortadogu Anadolu Bölgesi. En çok göç veren son üç ekonomik bölgenin Kredi Risk Endeks’leri son çeyrekte 1000’in altinda. Burada Orta Anadolu Ekonomik Bölgesi genel beklentinin biraz disinda kalmistir. Bu bölge, 1.081 Kredi Risk Endeksi ile en yüksek seviyede (en düsük ortalama kredi riskine sahip ekonomik bölge), ancak %8,8 ile net göç veren iller arasindadir.”
 Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284