SGK`dan Çalisan Emekliye Müjde

Hükümet, çalisan emeklilerin ödemeyi unuttugu destek priminde temiz bir sayfa açti. SGK, bildirimde bulunmayanlarin maasindan yapilan kesintiyi durdurdu.

SGK`dan Çalisan Emekliye Müjde

Çalisan emeklilerin destek primi kâbusu son buldu. Hükümet, destek primini ödemeyi unutan 450 bin kisi de dâhil 1 milyon vatandas için temiz bir sayfa açti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bildirimde bulunmayanlarin maasindan yaptigi cezali destek primi kesintisini durdurdu. Türkiye'de her 100 emekliden 42'si çalismaya devam ediyor. Bu kapsamda doktordan notere kadar herkesin destek primi ödemesi gerekiyor. Emekli maasi baglandiktan sonra yeniden çalismaya baslayanlarin yüzde 15 destek primi yatirmasi, memur olarak devam edenlerin de SGK'ya basvurmasi gerekiyor. Yeni Sosyal Güvenlik Yasasi ile primini ödemeyenlere yapilandirma firsati da dogdu.

4 MILYON KISI ÇALISIYOR
Türkiye'de emekli çalisanlarin orani oldukça yüksek. 10 milyon emekliden yaklasik 4 milyonu çalisiyor. Ikinci iste çalisip da destek primini yatiranlarin sayisi ise 250 bine ulasmiyor. Denetimlerde 450 bin kisinin destek primini ödemeyi unuttugu, 50 bine yakininin hiç yatirmadigi, digerlerinin de kaçak çalistigi belirlendi.
KIMLERI KAPSIYOR?
Destek primi uygulamasi 1986'dan itibaren emekli ayligi baglanan SSK, Bag- Kur, Emekli Sandigi ya da banka sandiklarina göre emekli olup da çalismaya devam edenleri kapsiyor. Yaslilik ayligi aldiktan sonra avukat, noter olarak çalisanlardan yüzde 15 kesinti yapiliyor.
YAZILI BASVURU YAPILABILECEK
Ekim 2008'den sonra emekli olup çalismaya baslayanlarin yaslilik ayliklari kesilecek. Ayliklari kesilen sigortalilardan kisa vade, uzun vade ve genel saglik sigortasi primi alinacak. Çalismalar sona erdikten sonra yeni maaslar, bu hizmetler de dâhil edilerek yeniden hesaplanacak. Kuruma yazili istekte bulunanlarin yaslilik ayliklari devam edecek ancak yüzde 15 oraninda prim kesintisi yapilacak.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284