21 Milyon Agaç Kurtuldu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi`nca 2012 yilinda 1 milyon 252 bin 117 ton kagit ambalaj atiginin geri dönüstürülmesiyle 21 milyon agaç kurtarildi.

21 Milyon Agaç Kurtuldu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü Atik Yönetimi Dairesi Baskanligi, kagit ambalaj ve ambalaj atik yönetim sistemini kontrol etmek ve veri olusturmak amaciyla ambalaj elektronik yazilim programi gelistirdi. Bu program sayesinde kagit ambalaj üreticileri ve ürünlerini kagit ambalajli olarak piyasaya süren isletmeler programa veri girisi yapiyor.
Ambalaj atigi olusturanlar, ambalaj atiklarini diger atiklardan ayri olarak biriktirerek, belediyelere veriyor. Belediyeler ise, çalismalarini ambalaj atigi yönetim planlari kapsaminda geçici faaliyet belgeli/çevre lisansli isletmelerle gerçeklestiriyor.
Kaynaginda ayri toplanan ambalaj atiklari toplama ayirma tesislerinde cinslerine göre ayrilarak geri dönüsüm tesislerine gönderiliyor ve tekrar kullanilabilir kagit üretilerek geri dönüstürülüyor. Kagit geri kazanimi ile yüzde 50 enerji tasarrufu saglaniyor. Sisteme kayitli ambalaj üreticilerinin 2012 yili verilerine göre 1 milyon 252 bin 117 ton kagit ambalaj atigi geri dönüstürülerek, 2 milyon 874 bin 998 ton kagit ambalaj üretildi.
1 ton kagidin geri kazanilmasinda 17 adet çam agacinin kurtarildigi hesaplanarak, 2012 yilinda yaklasik 21 milyon adet yetismis çam agaci kesilmekten kurtarildi ve agaç dikmeden hazir 192 dekar orman alani korundu.
Kaynak: Iha
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284