Ali Kantürk: Sila Festivalleri, Arabesk Ve Mehmet Aydogdu

Belediye Baskanligi yaptigim 2004–2009 yillari arasinda 5 yil boyunca `Gurbetten Silaya` günleri ile ilgili festivaller ve kültürel etkinlikler gerçeklestirdik.

Ali Kantürk: Sila Festivalleri, Arabesk Ve Mehmet Aydogdu

Amacimiz; basta ekmek parasi olmak üzere, degisik nedenlerle Karaman disinda veya yurt disinda yasayan ve her zaman memleket hasreti çeken gurbetçi hemsehrilerimize de sahip çikmak, onlarla bir araya gelmek, onlari bulusturmak ve bir araya getirmekti. Böylece hem gurbetçilerimizin Karaman özlemlerini bir nebze olsun giderecek, hem kültürümüzü, gelenegimizi, görenegimizi, adetlerimizi gurbetçilerimizin ve çocuklarinin da yasamasini ve yasatmasini saglayacak, hem hemsehrilik bilincinin gelismesini saglayacak, hem de Karamanla ilgili birçok konu ve projede onlarin da düsüncelerini, elestirilerini, önerilerini alacaktik. Yine Karaman disinda yasayan ve kültür, sanat, spor, siyaset ve is hayati gibi kendi alanlarinda basarili olan gurbetçi hemsehrilerimizi bulacak ve onlarin tecrübelerini, enerjilerini ve heyecanlarini Karaman'a kanalize edecektik. Netice de öyle de oldu. Bes yil boyunca sürekli, sürdürülebilir ve istikrarli bir sekilde bazen "Gurbetten Silaya", bazen de "Siladan Gurbete" yürüdük hep beraber. Gurbetçilerimizle, halkimizla, esnafimizla, sivil toplum kuruluslarimizla yürüdük. Karaman'da, Istanbul'da, Ankara'da, Mersin'de, Hollanda'da, Fransa'da, Avrupa’da...
Sivil Toplum Kuruluslarimizla, Karaman Vakif ve Derneklerimizle isbirligi yaparak çok etkin ve verimli organizasyonlar gerçeklestirdik. Bu sayede Milli Sairimiz Bekir Sitki Erdogan'i daha yakindan tanidik.
Bu sayede Karaman, Hollanda Parlamentosu'ndaki ilk yabanci Milletvekili olan Karamanli Fadime Örgü'yü tanidi. Hollanda'da yasayan ve müzik alaninda çok basarili çalismalari olan Karaman'in sanat elçisi Murat Ay'i hatirladi. Belçika/Liege Belediye Baskan Yardimcisi ve Uluslararasi Ressam Karamanli Mehmet Aydogdu'yu tanidi. Isveç'te Isveç Türk Kadinlari Federasyonu Ulusal Baskani Karamanli Aliye Onay'i tanidi.
Karaman bu süreçte daha birçok degerli sanat, spor, siyaset, isadami Karamanliyi tanirken, bu çok degerli gurbetçi hemsehrilerimiz de birbirlerini tanima firsati buldu.
Tabi ki ben bu organizasyonlara ev sahipligi yapan Karaman Sevdalisi bir yerel yönetici olarak, bu pozitif gelismelerden ve sonuçlarindan Karaman adina çok mutlu olmustum. Bu organizasyonlarla ne kadar hayirli bir is yaptigimizi çok daha iyi anlamistim. "Gurbetten Silaya", "Siladan Gurbete" adli kültürel projeler basarili bir sekilde uygulanmis ve meyvelerini vermeye baslamisti.
Iste bu özel ve güzel günlerde kendisini tanidigimiz, her davetimizi tereddütsüz kabul edip Türkiye'ye ve Karaman'a kosarak gelen Karamanli gurbetçi hemsehrimiz, Uluslararasi Ressam, Belçika/Liege Belediye Meclisi Üyesi, Mali Isler Komisyon Baskani ve Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Aydogdu geçtigimiz günlerde 28-29 Temmuz tarihlerinde 2 günlügüne Karaman'a geldi. Memleketine gelis amaci, kisa süreli de olsa Sila-i Rahimdi. Anne, baba, akraba ve yakinlarini ziyaret edecekti. Bu ziyaretlerini hizli bir sekilde gerçeklestirdi. O bir Karaman asigiydi. Onun içindir ki, bu çok kisa süreli Karaman seyahatinde bile, Karaman ile ilgili bazi proje ve düsüncelerini ilgili kisi ve kurumlarla paylasmak istiyordu. Öyle de oldu. Zamaninin büyük kismini yine Karaman için ayirdi. Sag olsun bir aksam da nezaket gösterip, zaman ayirip esi ile birlikte bizi de evimizde ziyaret ettiler. Gece yarisina kadar uzun uzun sohbet ettik. Kisisel hal hatir sormalardan sonra hep Karaman'i konustuk. Fikir alis verisinde bulunduk. Karaman'in gelecegine dönük düsüncelerimizi paylastik. Geçmiste de basta Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri olmak üzere birçok konuda Karaman ve Liege Belediyeleri isbirligi ile ortak projeler hazirlamistik.
Bütün altyapilari hazir olan bu projelerden birisinde Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri'nin bir kismini Belçika'nin Liege kentinde kutlayacaktik. Böylece Karaman'in uluslar arasi düzeyde de tanitilmasi ve marka sehir olmasinda bir adim daha atmis olacaktik. Ancak nasip olmadi. Görev süremiz buna yetmedi.
Mehmet Baskan yine ayni heyecanini koruyordu. Sohbet ilerledikçe heyecani daha da artiyordu. Karaman'a yeni projelerle gelmisti.
2014 yili Gurbetçilerimizin Karaman'dan ve Türkiye'den Avrupa'ya Göçünün 50. Yili idi. Bu sebeple Mehmet Aydogdu;
**2014 yilinda Göçte 50. Yil ile ilgili,
**Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi ve Belçika'nin bazi üniversiteleri ile Erasmus egitim programlari çerçevesinde ögrenci degisimi ile ilgili,
**Karaman'da Topucak Mahallesi'nde; Tarihi Topucak Meydani, Çesmeli Kilise, Yeni Hamam, Tartan Konagi, Hürrem Dayi Evi, Ali Gülcan Evi... gibi dönemimizde baslattigimiz Kültürel Mirasin Korunmasina iliskin projelerin gelistirilmesi ile ilgili bazi projeler hazirlamisti.
Mehmet Aydogdu'nun Karaman ile ilgili düsünceleri ve projeleri üzerinde uzun uzun konusma firsati bulduk. Ertesi gün kendisi bazi kurumlan ziyaret etti. Yeni projelerini anlatti. Yine birlikte Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Burada Sayin Mehmet Aydogdu üniversiteler arasi isbirligi ile yapilabilecek projeleri ve düsüncelerini yetkililere anlatti. Onlarin da önerilerini aldi.
Sayin Mehmet Aydogdu, Karaman'da bazi kurum ve kuruluslara sundugu projelerin bir an önce hayata geçmesi umuduyla ve en kisa sürede yeniden bulusmak dilekleriyle çok sevdigi Karaman'dan ayrildi.
Kendisi uzakta olsa da gönlü her zaman Karaman'da olan hemsehrimiz Mehmet Aydogdu'ya Karaman ile ilgili gayretleri, çalismalari ve hazirladigi projeler için çok tesekkür ediyor, sanat ve siyaset hayatinda basarilarinin devamini diliyoruz.
Mehmet Aydogdu "Gurbetten Silaya" Festivallerinin, bulusmalarinin sonucunda Karaman'in kazandigi yurtdisindaki degerlerimizden birisidir. Kuskusuz ki yurtdisinda birçok ülkede daha onlarca, yüzlerce, binlerce Karamanli degerimiz vardir. Yeter ki onlara sahip çikilsin. Yeter ki onlarla iletisim saglansin. Yeter ki yurtdisindaki gurbetçilerimizle gönül bagi koparilmasin, onlara deger verilsin.
Görev yaptigim süre içerisinde gerek yurtiçinde gerekse yurt disinda yasayan ve yüregi Karaman sevgisi ile dolu gurbetçi hemsehrilerimizi Karaman paydasinda bulusturmaktan ve onlarla birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Bu birlikteliklerde çok büyük emekleri ve katkilari olan büyüklerimiz, agabeylerimiz, Karaman Sevdalisi hemsehrilerimiz; Istanbul Karamanlilar Vakfi Baskani Suat Sözer'e, Ankara Karamanlilar Dernegi Baskani Veli Bozkir'a, önceki Baskan Orhan Yüksel'e, Mersin Karamanlilar Dernek Baskani Salih Aydin'a, Hollanda Karamanlilar Vakfi Baskani Ugur Sen'e, Ankara Ermenekliler Dernek Baskani Mehmet Aydogdu'ya, Istanbul Ermenekliler Dernek Baskani Resit Keskin'e, Isveç Türk Kadinlari Federasyonu Ulusal Baskani Aliye Onay'a, Çagdas Köprülüler Dernek Baskani Ramazan Güler'e, bu dernek ve vakiflarin yönetim kurulu üyelerine, Belçika'dan Mehmet Aydogdu'ya, Hollanda'dan Fadime Örgü'ye, Murat Ay'a, Karaman ve Karaman disindaki tüm Sivil Toplum Örgütlerimize ve ismini yazamadigim tüm Karaman Sevdalilarina yine bu güzel sila bulusmalarini gazetesi ve televizyonu ile Karaman halki ile paylasan gelecek nesillere aktaran KGRT'ye ne kadar tesekkür etsem azdir. Kendilerine bu vesileyle bir kez daha sahsim ve Karaman adina tesekkür ediyor, en derin saygi, sevgi ve selamlarimi gönderiyorum.
Her ne kadar bazilari tipki Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre'yi Anma Etkinliklerinde oldugu gibi, gurbetçilerimizle yaptigimiz bu bulusmalari, sila günlerini, festivalleri, senlikleri ve programlari arabesk, gereksiz, lüzumsuz olarak görse de, biz halk nezdinde genel kabul görmüs ve olumlu karsilanmis bu etkinliklerin dogru olduguna, Karaman ve Karamanlilar için yararli olduguna ve bu organizasyonlarin daha da genisletilerek ve gelistirilerek devam ettirilmesine, Karaman ailesinin her geçen gün daha da büyümesi, iri olmasi, diri olmasi, bir ve beraber olmasi, her alanda daha da güçlü olmasi gerektigine yürekten inaniyoruz.
Kültürümüzü yasatma ve gelecege tasima, bulusma, hasret giderme, özlem giderme, istisare etme, Karaman'in gelecegine ve gelecek nesillere dair güzel hayaller kurma gibi birçok degeri anlatan ve ifade eden sila günlerini, gurbetçilerimizle bulusmalari; dogrulari görmek istemeyen, isin içine duygularini da katarak nefsine yenik düsen, sila günleri ve benzeri organizasyonlari; arabesk, gereksiz, lüzumsuz, bos isler olarak gören, derinlikten yoksun, sig, uzaga baktiginda en fazla kendi gölgesini görebilen, ufuksuz, içi bos ve ruhsuz, yüreginde insana saygi, sevgi, hosgörü olmayan, soguk, donuk bir anlayis ve zihniyet ise hiç kuskusuz ki, gök kubbede hiç de hos bir seda birakmadan, tarihin derinliklerinde kaybolup gidecektir.
Bu tip sig ve basit söylemleri duydugumda ve bu tipleri gördügümde hep bir Tibet atasözü aklima gelir. "Ben sana parmagimin ucuyla gökyüzündeki AY'i gösteriyorum, sen parmagimin ucuna bakiyorsun."
Bu duygu ve düsüncelerle tüm Karamanli hemsehrilerimin ve tüm gurbetçilerimizin Mübarek Ramazan Bayramlarini tebrik ediyorum.
En derin saygi ve sevgilerimle
Ali Kantürk
Bir Karaman Sevdalisi
Karaman Eski Belediye Baskani
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284