Bankalar Simdide ATM Ücreti Alacak!

Yapi Kredi Genel Müdürü Faik Açikalin, aldiklari masraf kalemlerine yenilerinin eklenebilecegi sinyali vererek, “Her hizmetin bedeli var. Ileride kendi bankanizin ATM’si de ücretli olabilir” dedi.

Bankalar Simdide ATM Ücreti Alacak!

Yapi Kredi Bankasi Genel Müdürü Faik Açikalin, bankalarin seffaf, açik ve makul oldugu müddetçe maliyetlerini müsterilerine yansitmalarinin son derece dogal oldugunu belirtti. Bankalarin su an aldiklari masraflara yenilerinin de eklenebileceginin sinyalini veren Açikalin, “Bankalar verdigi her hizmet için bir bedel ödüyor. Yapilan masrafin alinmamasi da mümkündür. Ama siz benim babamin oglu olmadiginiza göre benim o parayi sizden baska bir yerden kazaniyor olmam gerekir. Öbür türlü benim küçük hissedarimin veya mevduat sahibimin beni dava etmesi lazim. ‘Arkadas nasil oluyor da sen benim hakkimla Ahmet’in ödemesi gereken masrafi sübvanse ediyorsun’ diye” dedi. Sorular üzerine önümüzdeki yillarda yüzdesel olarak masraf ve komisyonlarin toplam gelirler içindeki oraninin bugünkü oranlarin üstüne çikacagini ifade eden Açikalin, “Kendi bankamizin ATM’sinden para çekerken masraf ödeyecek miyiz” sorusuna su yaniti verdi: “Bu soruya evet ya da hayir demek kolay degil. Su an ödemiyorsunuz. Bundan 5 yil sonra 10 yil sonra eger bankalara ‘Su masrafinizi yapin ama sübvanse edin’ denirse maliyetleri yansitmak zorunda kaliriz.”
Faiz düstü, durum degisti
Müsterinin aldigi hizmetin bir maliyeti olduguna, bu maliyetleri yansitma veya yansitmama konusunda bankalar arasinda farkliliklar olduguna dikkat çeken Açikalin söyle devam etti: “Subelerinizi yarim açamazsiniz. Tam sekilde, en iyi yerde açacaksiniz. Açtiginizda belki diger is yerlerinin 3 misli kira ödeyerek açacaksiniz. Üzerine resmi bayram, tatil v.s. tanimayacaksiniz. Çünkü müsteriniz ATM’den 7 gün 24 saat hizmet almak isteyebilir. ATM’lerinizi gece 3’te de olsa sabah 7’de de olsa dolduracaksiniz. Gece 2’de müsteriniz çorbacida kart verdigi zaman ‘Bankaniz kapali, kartiniz çalismiyor’ denmeyecek. ATM’ye sürekli para koymak zorundasiniz. Bütün bunlarin bir maliyeti var. Biz sizi alistirmadik, devlet bizi yüksek faize alistirmisti. Son 10 yildir böyle degil. Faizler düstü. Dolayisiyla bu isler normale dönmek zorunda.”
Bankalarin masraf kalemleri:
- Yillik kredi karti aidati
- Hesap isletim ücreti
- Islemsizlik ücreti
- Dosya masrafi
- Komisyon ücreti
- Hayat sigortasi ücreti
- Sigorta bedelleri
- Katki payi
- Ekspertiz ücreti
- Ipotek tesis ücreti
- Ipotek ücreti
- Ilave pesin komisyon
- Havale ücretleri
- EFT ücretleri
- Döviz transfer ücretleri
- Mevzuat arastirma ücreti
- Dekont ücreti
- Ekstre ücreti
- Telefon-faks-posta ücreti
- SMS-mail ücretleri
- Sifre gönderim ücreti
- Menkul bakim ücreti
- Rehin-haciz kaldirma ücreti
- Nakit avans komisyonu
- Diger subedeki döviz tevdiat hesabindan para çekme ücreti
- Asil kart bedeli
- Harcama vaadi ihlal ücreti
- Arsivden belge çikarma ücreti
- ‘Kredi karti borcu yoktur’ yazisi alma ücreti
Kaynak: Sözcü
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284