Çolakoglu’ndan Degerlendirme

Türkiye Mimarlar Mühendisler Odalari Birligi Insaat Mühendisleri Odasi Ankara Delegesi ve Ilimiz Insaat Mühendisleri Odasi Baskani Mustafa Çolakoglu, 44. dönem Insaat Mühendisleri Odasi’nin olagan genel kurul toplantisini degerlendirdi.

Çolakoglu’ndan Degerlendirme

11-13 Nisan tarihlerinde yapilan genel kurulu degerlendiren Çolakoglu, “44. Dönem olagan genel kurulunda mühendislerimizin mesleki sorunlari ülkemizin genel, ekonomik, politik, tercihlerinin mevzuat kaynakli yasal – ekonomik – toplumsal gelismeleri hakkindaki görüsmeleri kamuoyuyla paylasmistir. Ankara genel merkez binamizda yapilan 26 sube baskanlari 628 delegenin katilimi ile önergeler görüsüldü. Kötünün iyiyi yok ettigi vahsi ve acimasiz rekabet ortaminda bir uygarlik mühendisligi olan insaat mühendisligimizi etkin çalismasi ve mevzuat yasasi olmadan 1938 yilinda çikarilan 3458 sayili kanunlarla ihtisasina müdahaleler yapilmakta ve etkili çalismasi zorlastirilmaktadir. 2001 yilinda fenni mesuliyet sistemine göre nispeten ileri bir denetim sistemi olan yapi denetim sistemi 19 ilde uygulanmaya baslamistir.2011 yilinda da ülke geneline yayginlastirilmistir, ama burada teknik müsavirlik kuruluslarinin görev ve sorumluluklarini düzenleyen yeni bir yasa ile 4708 sayili yapi denetim kanunu yeniden düzenlenmelidir, bu arada planli alanlar tip yönetmeliginin de bazi degisiklikle ve bu degisikligin yol açtigi sorunlari paylasmak istiyorum. Bürokrasiyi azaltma gereksinimi ile yapilan yönetmelik degisikligi PROJELENDIRME, ÖN ONAY, KESIN ONAY, MEDAS ONAYI(bir proje 40 günde onaylaniyor.) ve RUHSATLANMA süreçlerinin parçalanmasi içinden çikilmaz bir noktaya getirilmistir. Türkiye genelinde yapi ruhsati vermeye sahip 3232 belediye 81 adet il özel idaresi ve 255 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadir. Az sayida ilgili idarelerden odamiza iletilen yapi ruhsatlarinda elde edilen bilgiler ile üye kayitlarinin karsilastirilmasi neticesinde Türkiye genelinde 2723 yapi ruhsatinda
1- Hiç oda kaydi olmayan proje müellifi kisi sayisi 4.
2- Hiç oda kaydi olmayan fenni mesul kisi sayisi 11.
3- Is yeri tescil belgesi olmayan ve yenilemeyen üye sayisi 107 kisidir.
Yapi denetim çalisani ve ortagi olan santiye sefi sayisinin 66 adet oldugu tespit edilmistir. Sonuç olarak böyle bir sekilde yanlis, hatali imza atanlari yapi ruhsatinin iptal edilmesi gerekmektedir. Zira mühendis olup olmadigi dahi bilinmeyen yüzlerce kisinin proje müellifi ya da fenni mesuliyet üstlenebilmesi çok daha vahimdir. Ayni sekilde kamulastirma bilirkisi ve mülk bilirkisilerinde de oda tarafindan verilen yetki belgeleri olmadan çalisma yapamayacaklari çalisma usul ve yönetmeliginim 7. Maddesinde belirtilmistir. 19 Nisan 2013 tarihinde toplanan üniversiteler arasi kurulun aldigi kararla Teknik Egitim Fakültesi mezunlarinin mühendis unvanin almasi ile düzenlemeler ile Istihkâm subaylarinin da ayni kurulun aldigi karar ile mühendis unvani alabilecekleri belirtilmistir. Kaldi ki insaat mühendisligi egitiminin bulundugu sorunlar tüm kamuoyunun sorunudur. Fiziki ve teknik alt yapi eksikligi vardir. Bir ögretim üyesine düsen ögrenci sayisi egitim niteliginin düserek oranda çoktur, issizlik düsük ücretler ve sagliksiz çalisma kosullari adeta yüksekögretim görenlerin kaderi olmustur. Su noktaya vurgu yapilmalidir kuskusuz her meslek degerlidir. Her meslegin kendi dinamigi dengesi gelismesi ve asamasi vardir, her meslegin üretimdeki yeri tartisilmazdir ve her mesleginde riski mutlaka vardir. 2011 yili itibari ile yapi denetim elemanlarinda 10.000 adet çalisani yarisi hakkinda kanuni islem yapilmaktadir. Yapi denetim kamu hizmetidir ve 4708 sayili yapi denetim kanunda mutlaka degisiklik yapilmasi gerekmektedir. Bilirkisiliklerde görev alan kisilerde ise mutlaka odaya vize ettirmeleri ve bilirkisi olmayan üyelerin kesinlikle bilirkisilik yapmamalari gerekmektedir. Yeni mezun genç insaat mühendislerinin meslek yasaminda karsilastiklari mesleki sorunlarin tespit edilmesi ve sorunlarina çözüm bulunmalidir. 2005 yilinda kurulan genç I.M.O. üyelerine destek vermek gerekmektedir. 1981 yilinda mezun olan insaat mühendisleri sayisi 27.000 iken 2014 yilinda 33 yil içerisinde 67.000 artarak 93.000 kisilik bir potansiyele ulasmistir. Odamiz 44. Dönem yönetim kurullari 11-12-13 Nisan 2014 tarihinde 44. dönem olagan genel kurul toplantilari 13 Nisan 2014 tarihinde yapilan seçim ile sona ermistir. 537 delegenin oylari ile belirlenen yönetim kurulu üyeliklerine Nevzat Ersan, Sükrü Erdem, Cihat Mazmanoglu, Tansel Önal, Bülent Tatli, Aysegül Bildirici Suna ve Necati Atici seçilmislerdir. 2014 yilinda meslegimizle ilgili tüm sorunlarin çözümlenmesi dilegi ile bol kazanimlar dilerim” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284