Dosyasi Kursta Bekleyen Kursiyerde Stajyer Sürücü Kapsamina Alinacak

15 Mayis 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulunda görüsülmeye baslanacak olan yeni yasayla birlikte ehliyet almada sinav sistemi degisecek ve stajyer sürücü uygulamasi baslayacak.

 Dosyasi Kursta Bekleyen Kursiyerde Stajyer Sürücü Kapsamina Alinacak

Bu konuyla ilgili olarak Sürücü Kurslari Birligi adina Karaman’da bulunan sürücü kurslarinin yetkililerinin katildigi bir basin toplantisi düzenlendi.Hatuniye Park’ta gerçeklestirilen toplantida sürücü kurslari yöneticileri adina konusan Mesut Yauzaslanoglu, basinda yeni yasa ile ilgili çikan haberler nedeniyle vatandasin gözünde kendilerinin yalanci çoban pozisyonuna düsürüldügünü belirterek, “Aslinda bu konunun bizimle alakasi olan bir durumu yok. Suanda Türkiye genelinde 3 bin 650 adet sürücü kursu bulunuyor. Bu kurslarda da 100 bini askin insan istihdam edilmektedir. Ülkemizde yasanan trafik terörünü çözmek için azami bir gayret sarf ediyoruz. 2002 yilinda yapilan merkezi sistem ehliyet sinavinda Karaman il olarak birinci oldu. 2005 yilina kadar sinavlarda basari siralamasinda ilk 5’de yer aldi. Suan 15’lerdeyiz. Ama tekrar ilk 5’e girmek için kurslarimiz kendilerini yeniliyorlar” dedi.

15 Mayis 2012 tarihinde Meclis Genel kurulunda görüsülmeye baslanacak olan yeni ehliyet sistemiyle ilgili olarak da Yavuzaslanoglu, “Yeni yasa ile hem sinav sistemi degisecek hem de stajyer soför uygulamasi baslayacak. Stajyerlikten çikmak için 2 yil belli trafik kurallarini ihlal etmemek gerekecek. Yeni uygulamada ehliyet sinavini geçenler stajyer sürücü belgesi yani geçici ehliyet alacak. Stajyer sürücü belgesi 2 yil geçerli olacak. Bu süre zarfinda belirli kurallari ihlal etmeyenler, asil sürücü belgesini almaya hak kazanacak. Sertifikasini iki yil içerisinde ehliyete dönüstürmeyen adaylarin sinavlari iptal edilecek. Ehliyet almak, sadece “dur-kalk”tan ya da birkaç yüz metrelik düz yolda gitmekten ibaret olmayacak. Hoca destegi de sinirlanacak. Çünkü artik her sinav aracinda bir kamera olacak. Direksiyon basindaki pratik sinavsa 2 asamali olacak. Sürücü adayi, belirlenen güzergah bitene kadar degil, trafikte 45 dakika dolana kadar direksiyon basinda kalacak. Üstelik sinav tenha bir yolda degil, akan trafikte birden fazla güzergahta yapilacak. Sürücü kurslarina taban ücret gelecek, böylece her kurs belli bir seviyenin üzerinde egitim vermek durumunda kalacak” diye konustu.
Yeni yasada daha önce ilkokul mezunlarina ehliyet verilmeyecegi maddesinin kaldirilmasinin da gündemde oldugunu söyleyen Yavuzaslanoglu, “Ilkokul mezunlarina ehliyet verilmemesi konusu bir ayrimcilik olarak nitelendirildigi için bu madde yeni yasada sanirim olmayacak. Yani eskiden oldugu gibi ilkokul mezunlari da ehliyet alma hakkina sahip olacak” dedi.
Yavuzaslanoglu, sürücü kurslarina katilip ehliyet sinavina giren ve sinavda basarili olan ancak dosyasini kurstan almayan ve Emniyet Müdürlügü’nden belgesini çikartmayan kursiyerlerin biran önce dosyalarini alip ehliyetlerini çikarmalari isteyerek, “Yeni yasa meclisten geçtigi tarihten itibaren kursa yeni kayit yaptiran, kursta kaydi devam eden veya kursu basariyla tamamlayip merkezi sistemle yapilan sinavda basarili olan ancak dosyasini Emniyet’e teslim etmeyen ve sürücü belgesini çikartmayan kursiyerlerde stajyer sürücü kapsamina alinacak. Bunun için sinavi geçen vatandaslarimizin biran önce dosyalarini kurslarindan alip sürücü belgelerini çikartmalarini tavsiye ediyoruz” diyerek konusmasini tamamladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284