Gri Pasaportla Yurt Dışına Çıkacak Gazeteciler İçin Yeni Düzenleme

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Okutan, Türkiye'deki gazetecilerin yurt dışına çıkışları ve pasaport konusunda yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gri Pasaportla Yurt Dışına Çıkacak Gazeteciler İçin Yeni Düzenleme
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz akşamı gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrasında, gazetecilerin yurt dışına çıkışlarına ilişkin yapılan son düzenlemeler ile ilgili bilgi veren Okutan, söz konusu düzenlemelerin hizmet damgalı (gri) pasaportla çıkışları kapsadığının altını çizdi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün, gazetecilerin gri pasaport ile yurt dışına çıkışlarıyla alakalı, OHAL çerçevesinde aldığı yeni kararı bulunduğunu ve bu kapsamda havalimanlarına bir yazı gönderildiğini belirten Okutan, şunları söyledi:
"Bundan böyle gri pasaportla yurt dışına çıkacak gazetecilerin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden aldıkları ve 'basın kartı taşıyan bu gazetecinin yurt dışına çıkışında sakınca yoktur' ifadesini içeren yazıyı BYEGM'den alması şartıyla, yurt dışına çıkışına izin veriliyor. Elinde pasaportu bulunan gazetecilerin yurt dışına çıkmadan önce mutlaka bu evrakı genel müdürlüğümüzden alması gerekiyor. Arkadaşlarımız gidiyor, mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetin yaşanmaması için bu yazıyı, zamanında almalarını önemle rica ediyoruz."
Okutan, şu an için bu uygulamanın OHAL süresi boyunca geçerli olacağını, sonrasına ilişkin alınmış bir karar olmadığını kaydetti.
Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğünün 23 Temmuz'da konuya ilişkin yazısında, hizmet damgalı pasaport hamillerinin yurt dışına çıkışlarında, görevlendiren kamu kurumunca düzenlenecek olan "pasaport hamilinin yurt dışına çıkmasına mahsur olmadığına ilişkin bir yazının ibraz edilmesi halinde, çıkış işlemleri yapılacak.
Bu bağlamda, BYEGM tarafından adlarına yurt dışı görev onayı düzenlenerek hizmet damgalı pasaport alan basın kartı sahibi basın mensuplarının, yurt dışına seyahat planlamalarında Genel Müdürlüğe yazılı olarak başvurmak suretiyle, bu yazıyı talep etmeleri gerekiyor.
Basın mensuplarından gelen taleplere ilişkin yapılan değerlendirmeler neticesinde, durumu uygun görülenlere, "yurt dışına çıkışlarına engel bulunmadığına dair bir yazı" düzenlenerek veriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284