Ilaçlarinizi Asla Buzdolabinda Saklamayin

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS) Genel Baskani Nurten Saydan, ``Eczaciniz önermedikçe ilaçlarinizi asla buzdolabinda saklamayin`` dedi.

Ilaçlarinizi Asla Buzdolabinda Saklamayin

Nurten Saydan, vatandaslarin buzdolaplarini ''ecza dolabi gibi kullanmamasi'' gerektigini kaydetti. Eczacilarin ''buzdolabinda saklayin'' dedigi ilaçlarin dolapta saklanmasi gerektigini ifade eden Saydan, söyle konustu:
''Eczaciniz önermedikçe ilaçlarinizi asla buzdolabinda saklamayin. Vatandaslarimizin hala yanlis bildigi bir durumla karsi karsiya oldugumuzu Sayin SGK Baskani'nin, 'evdeki ilaçlar buzdolabina konuyor' sözlerinden anliyoruz. Buzdolaplarinda en çok ates düsürücü, öksürük ve vitamin suruplarinin saklandigini görüyoruz. Ilaçlarinizi asla buzdolabinda saklamayin. Çünkü bazi suruplarin içindeki bazi maddeler dibe çöker ve her dozda esit miktarda ilaç alinmamis olur. Bu da tedavi sürecini etkiler.
Ayni sekilde buzdolabinda saklanan tablet ilaçlarin da etken maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir. Eczacilarin tembih ettigi, buz aküsü veya buz kalibiyla birlikte verdigi ve 'buzdolabina konulacak' dedigi ilaçlar da asla buzluk bölümüne veya buzluga yakin yere konulmamalidir. Çünkü bu sekilde de ilaçlarin bütün yapisi bozulur, böyle bir hata yapildiginda ise ilaçlarin kullanilmamasi gerekir.''
ILAÇLARIN MUHAFAZA EDILMESI
Saydan, ilaçlarin günesin altina, soba, kalorifer, ocak yanina birakilmamasi gerektigine isaret ederek, ''Ilaçlar ecza dolabi ya da camli bir dolapta saklanmalidir. Dolabin konulacagi yer; kuytu, serin, rutubet olmayan, günes görmeyen bir yer olmalidir. En önemlisi çocuklarin uzanip alamayacagi yükseklige konulmasi ve mümkünse kilitlenmesi gerekmektedir'' dedi. Ilaçlarin asla evde stok yapilacak ürünler olmadigini vurgulayan Saydan, söyle devam etti:
''Ancak evimizde bulundurmak zorundaysak, ilaçlarin kutusundan çikarilmadan saklanmasi gerekir. Çünkü ilacin kutusu korunmasi, son kullanma tarihinin takip edilmesi ve ilaçlarin karistirilmamasi için çok önemlidir. Ilaçlarin etkileri aç, tok veya yemek arasinda, kaç saat arayla kullanilacagi seklinde degisiklik gösterir. Ayrica ilaçlarin etken maddeleri, kullandiginiz diger ilaçlarla, aldiginiz besin, alkol gibi içeceklerle etkilesime ugrayabilir. Bazi ilaçlar dikkat daginikligi, refleks zayifligi, uyku ve sersemlik yapabilir. Bu yüzden bir ilaci alirken, nasil ve nelerle kullanilacagi konusunda mutlaka eczaciya danisilmalidir.''
Saydan, ilaçlarin mutlaka eczaneden, eczaci elinden alinmasi gerektigine deginerek, ''Meyve ve sebze adlari verilerek, masum gibi gösterilen bitkisel ilaçlara kesinlikle itibar edilmemelidir. Ilaçlar, eczane disindaki yerlerden alinmamalidir. Hepimizin bildigi gibi bütün ilaçlar zehirdir. Zehirle ilacin farki sadece dozudur. Bu doz konusunda sizi ancak eczaciniz bilgilendirebilir'' diye konustu.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284