Yılın ilk ayında Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül'ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanarak göreve başlaması en önemli gelişme olurken bu durum yıl boyunca üniversitenin ziyaretçi akınına uğramasına da neden oldu. Bürokratlardan akademisyenlere, basın mensuplarından sanayici ve işadamlarına, kamu ve sivil toplum temsilcilerinden özel sektör çalışanlarına kadar pek çok kişi Rektör Akgül'ü tebrik ederek hayırlı olsun dileklerini iletti. Üniversitede yönetimin yenilenmesi akademik büyüme açısından farklı bir vizyoner bakışı da beraberinde getirdi. Tıp Fakültesi ve İletişim Fakültesi başta olmak üzere Yükseköğretim Kuruluna birçok yeni fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulun açılması için teklif verilirken kasım ayında Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin, Aralık ayında da Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun kurulmasının onaylanması üniversite camiasında ve Karaman halkında sevinçle karşılandı. Bunun yanı sıra üniversitede Türk Halk Kültürü, Türkçe Öğretimi, Karamanoğulları Kültür ve Medeniyeti, Biyoçeşitlilik, Gıda Geliştirme, Elmacılık uygulama ve araştırma merkezleri kurulurken on üç yeni bölüm ve program açıldı.
“Öğretim üyesi sayısında sıçrama”
Üniversitede yeni yönetimle birlikte akademik personel ve özellikle de öğretim üyesi sayısında sıçrama yaşandı. 2017 yılı başında 132 olan öğretim üyesi sayısı, yıl sonunda 173'e çıkarken toplam akademisyen sayısı da 516'dan 576'ya yükseldi. Böylece öğretim üyesi sayısında yüzde 31, toplam akademisyen sayısında da yüzde 12 artış gerçekleşti. Ayrıca alım işlemleri devam eden 53 öğretim üyesinin de KMÜ ailesine katılmasıyla birlikte üniversitenin öğretim üyesi sayısı ocak ayı itibariyle 226'ya çıkarken bir önceki yıla oranla artış da yüzde 71 şeklinde olacak.
“Yeni stratejik plan, kalite ve uluslararası akreditasyon çalışmaları”
Yeni dönemde üniversitede Stratejik Planlama Ekibi kurularak üniversitenin 2019-2023 Stratejik Plan hazırlık çalışmalarına hız verildi. Ayrıca üniversitenin Kalite Komisyonu yenilenerek Kalite Birimi kuruldu. Türk Standartları Enstitüsü ile de işbirliği yapılarak ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alınması için çalışmalar başlatıldı. Üniversite laboratuvarlarının uluslararası akreditasyonu bağlamında ise Türk Akreditasyon Kurumuna (TÜRKAK) başvuruda bulunuldu ve TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği süreci başlatıldı.
“Toplantı ve organizasyonlar”
Üniversitede 2017 yılında önemli toplantı ve organizasyonlar düzenlendi. Sanayici ve İşadamları Toplantısı, Basın Mensupları Toplantısı, Gıda Mühendisliği 8. Öğrenci Kongresi, Bilim ve Eğitim-Öğretim Dili Türkçe Konferans ve Paneli, Üniversitelere Yönelik Sayıştay Eğitimi, UNİKOP Enerji Çalıştayı, IAAF Çocuk Atletizmi Antrenör Eğitimi başta olmak üzere pek çok bilimsel toplantı, eğitim ve seminer gerçekleştirildi.
Üniversitenin öğrenci toplulukları da 2017 yılında rekor sayıda etkinliğe imza attılar. Öğrenciler 206 farklı etkinlik düzenlerken bunun 108'ini konferans, panel, kurs, kongre, seminer ve söyleşiler oluşturdu. Öğrenciler bunun yanı sıra tiyatro, sinema ve belgesel gösterimi, sergi, şenlik, gezi ve ziyaret, yardım ve kitap toplama kampanyası, fidan dikimi, kandil simidi ve aşure dağıtımı, kan bağışı gibi farklı etkinliklerle KMÜ ailesi ve Karaman halkını buluşturdular. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş başta olmak üzere çok sayıda devlet adamını, milletvekillerini, bilim insanı, araştırmacı ve yazarları ağırladı.
“İşbirliği protokolleri”
Üniversitede 2017 yılında önemli protokollere imza atıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü ile liselere yönelik bilimsel ve sosyal işbirliği protokolleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (İTÜ-KKTC) Eğitim Araştırma Yerleşkeleri ile eğitim-öğretimin her alanında işbirliği, Michigan State Üniversitesi ile Uluslararası Akademik İşbirliği, Yunus Emre Enstitüsü ile Uluslararası Öğrencilere Türkçe Öğretimi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Türkiye Burslusu Uluslararası Öğrencilere Türkçe Hazırlık Eğitimi protokolünün yanı sıra Duru Bulgur ve Alp Tarım ile imzalanan üniversite-sanayi işbirliği anlaşmaları, yılın önemli protokolleri arasında yer aldı.
“Bilimsel başarılar”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2017 yılında bilimsel performans sıralamasında Türk devlet üniversiteleri arasında 10'uncu sırada yer aldı. 2006 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında ise 3'üncü sıraya yerleşen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, tam puan performans gösteren öğretim elemanlarının toplam öğretim üyesine oranında ise ilk sırada yer aldı. 2017 yılında KMÜ'lü akademisyenler tarafından iddialı projeler ortaya kondu. Çeşitli bilimsel platformlarda ödül alan projelerin başında Akıllı Aydınlatıcılar, SolarSensPest, Üçüncü Göz, ilk yerli Solunum Cihazı ve Elektrikli Araç geliyor.
2017'yi pek çok yenilikle kapatan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2018'de daha fazla ses getirecek önemli projelere hazırlanıyor.