KMÜ’de Evlilik Öncesi Egitim Programi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Atatürkçü Düsünce Ögrenci Toplulugu ile Karaman Toplum Sagligi Merkezi tarafindan ‘Evlilik Öncesi Egitim Programi’ düzenlendi. Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen egitim programina akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de Evlilik Öncesi Egitim Programi

“Evlilik iki kisilik bir yolculuktur”
Karaman Toplum Sagligi Merkezi Sosyal Hizmetler Uzmani Ayse Nur Öner Demirci, es seçme süreci, es seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar, evlilikte çatisma nedenleri gibi pek çok konu hakkinda sunum yapti. Evliligin iki kisilik bir yolculuk oldugunu söyleyen Demirci, “Evlilik, paylasim ve emek ister. Virajlarda dikkat, yokuslarda kuvvet gerektirir, inislerde sabir ister. Ara sira küçük tatli sürprizlerle yenilenmeyi ve tazelenmeyi bekler.” dedi.
“Ruhen olgunlasin”
Bireylerin evlilik ve es seçimi sürecinde eslerini tanimadan önce kendilerini tanimalari gerektigine dikkat çeken Demirci, “Bu süreçte bireyin ne istedigini bilmesi ve nasil biriyle evlenmek istedigine karar vermesi isin en zor kismini halletmesinde çok büyük bir kolaylik saglayacaktir. Es seçimi yaparken önce kendinizi taniyin. Kendinize uygun tercihlerde bulunun. Ruhen olgunlasmadan ve dogru zamanlama yapmadan adim atmayin.” seklinde konustu.
“Sevgi gerekli, ask risklidir”
Uzman Ayse Nur Öner Demirci, es seçiminde ideal birligi, kisilik uyumu, sosyo-kültürel ve ekonomik yakinlik, egitim durumu gibi belli faktörlerin evliligin seyrini yakindan ilgilendirdigini söyleyerek, evlilikte sevginin gerekli oldugunu fakat askin riskli olabilecegini belirtti. Demirci, “Âsik insanlar gerçekleri göremeyebilirler. Eger evlilik karari aliyorsaniz ayaklariniz yere basmali.” uyarisinda bulundu.
“Evlilikten mucizevî seyler beklemeyin”
Iyi bir evliligin kötü bir hayati degistirmeyecegini savunan Uzman Demirci, “Es seçiminde karsinizdaki insanin sadece size karsi olan tutumunu degil, baskalari ile olan iliskilerini de göz önünde bulundurun.” tavsiyesinde bulunarak, “Ailenizin görüslerini alin ve karsi tarafin ailesini de tanimaya çalisin. Onun davranislarini ya da huylarini degistirmeye çalismayin. Bu sadece çatisma ortami yaratir. Onu oldugu gibi kabul edin ve en önemlisi de evlilikten mucizevî seyler beklemeyin. Yüksek beklentiler içine girmek hayal kirikligi yaratip sonunda evliligin zarar görmesine neden olabiliyor.” dedi.
“Evlilikten korkmayin”
Evliliklerde yasanan çatisma nedenlerinden bahseden Uzman Ayse Nur Öner Demirci, bireysel farkliliklar, siddet, cinsel doyumsuzluk, ekonomik yoksulluk gibi nedenlerle bosanmalar yasandigina dikkat çekerek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin verilerine göre bosanmalarin en büyük nedeni evliliklerde ‘ilgisizlik ve sorumsuzluk’ olarak tespit edilmistir.” diye konustu. Demirci, sorunlari asmak için eslerin birbirleriyle açik iletisimde bulunmalari, olaylari karsi tarafin gözünden de degerlendirebilmeleri ve problem çözme becerisi gibi bazi özel yeteneklere sahip olabilmeleri gerektigini söyleyerek, evlilik hazirliginda olanlara ‘evlilikten korkmayin’ telkininde bulundu.
Uzman Ayse Nur Öner Demirci’nin sunumunun ardindan Karaman Toplum Sagligi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hatice Kilinç’in siir dinletisi ile etkinlik sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284