KMÜ’de Yenilenebilir Enerji ve Kooperatifçilik Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Yenilenebilir Enerji ve Yenilenen Kooperatifçilik” konulu panel gerçeklestirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanliginin destegiyle Karaman Il Ticaret Müdürlügü tarafindan düzenlenen panelin baskanligini Il Ticaret Müdürü Yusuf Ari yapti.

KMÜ’de Yenilenebilir Enerji ve Kooperatifçilik Konusuldu

Panele konusmaci olarak Gümrük ve Ticaret Bakanligi uzmanlarindan Ekrem Yildiz ve Gülsüm Gözde Ayanoglu, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasasi Daire Baskani Saban Demir, KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisligi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu katildi.
KMÜ Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 13 Mayis 2013 Pazartesi günü saat 13.30’da gerçeklestirilen paneli KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardimcisi Riza Gençoglu, KMÜ Rektör Yardimcisi ve Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Bakanlik görevlileri, KMÜ personeli ve Il Ticaret Müdürlügü çalisanlari takip etti.
“Karaman, Türkiye’deki Enerji Kooperatifçiligine Öncü Olabilir”
Panelin açis konusmasini Gümrük ve Ticaret Bakanligi Daire Baskani Mustafa Sepetçi yapti. Sepetçi, kooperatiflerin önemine degindigi konusmasinda “Kooperatifler isbirligi ve yardimlasmanin ürünüdür. Dolayisiyla medeniyetimizde temelleri mevcuttur.” dedi. Kooperatiflerin kamu ve özel sektörün yani sira üçüncü bir sektör oldugunu vurgulayan Sepetçi, dünyada son yasanan krizden en az etkilenen sektörün kooperatifler oldugunun saptandigini kaydetti.
Sepetçi, dünya genelindeki kooperatif sayisinin %10’undan fazlasinin Türkiye’de olmasi nedeniyle ülkemizde bir kooperatif enflasyonu yasandigina dikkat çekti. Türkiye’de 30 farkli türde kooperatif bulundugunu belirten Sepetçi, bu kooperatiflerin %67’sinin yapi kooperatifi oldugunu kaydetti. Sepetçi, Türkiye’deki kooperatifçilik sektörünün dünyadaki kooperatifçilik dagilimiyla ters bir yapilanmada oldugunun altini çizerek Türkiye’nin enerji bagimlisi bir ülke olmasina ragmen ülkemizde herhangi bir enerji kooperatifi bulunmadigini vurguladi. Sepetçi, Karaman’in Türkiye’deki enerji kooperatifçiligine öncü olabilecek potansiyelde oldugunu söyleyerek konusmasini noktaladi.
“Kooperatifçilik dogdugun yerde doymadir”
Gümrük ve Ticaret Bakanligi Uzmani Ekrem Yildiz, “Girisimcilik ve kooperatifçilik nedir?” baslikli sunumunda “Kooperatifçilik girisimcilik türlerinden biridir.” seklinde konustu.
Kooperatifçiligin yerinde üretim ve istihdam, diger bir deyisle “dogdugun yerde doyma” demek oldugunu belirten Uzman Yildiz, yatirimciligin kisa vadede yüksek kazanç demekken kooperatifçiligin ithal kaynaklar yerine yerli ve atil kaynaklarin ekonomiye kazandirilmasi demek oldugunu vurguladi.
Yildiz, kooperatifçiligin öneminden dolayi BM’nin 2012 yilini “Kooperatif isletmeler, daha iyi bir dünya kurar” sloganiyla “Uluslararasi Kooperatifçilik Yili” ilan ettigini söyledi. Türkiye’de 17 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plani”ndan da söz eden Yildiz, Türkiye’de 8 milyondan fazla kooperatif ortagi bulundugunu ve mevcut kooperatif türlerine yenilerinin eklenmesi gerektigini sözlerine ekledi.
“Yilda 1400 Evin Enerji Ihtiyaci Karsilanabilir”
Gümrük ve Ticaret Bakanligi uzmanlarindan Gülsüm Gözde Ayanoglu, “Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri” baslikli sunumunda dünyadaki yenilenebilir enerji kooperatiflerinden örnekler verdi. Bu konuda Kanada, ABD, Almanya, Danimarka gibi ülkelerin öne çiktigini söyledi.
Ayanoglu, bir konutta yilda yaklasik 1500 kwh elektrik tüketildigi bilgisini vererek 1000 kw’lik bir tesisin yilda 2 milyon kwh elektrik üretecegini ve bununla yilda yaklasik 1400 evin enerji ihtiyacinin karsilanabilecegini belirtti.
“Kullanilmayan arazilerin %3’ü Karaman’in elektriginin tamamini karsilayabilir”
KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisligi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu, “Karaman’da Günes Enerjisi Potansiyeli” baslikli sunumunda Türkiye’de 38. enlemin altinda yer alan bölgelerde günes enerjisinden elektrik üretmenin karli olacagini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, 11 milyon km2 lik bu bölgenin ancak %50’sinin günes enerjisi için kullanilabilecegini belirterek bölgede günes enerjisinden elektrik üretiminin su an 53 GW düzeyinde oldugunu, halbuki bölgenin potansiyelinin 560 GW’lik üretime imkan tanidigini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, Karaman’da kullanilmayan ve günes enerjisine elverisli arazinin %3’ünün bile Karaman’in tamaminin elektrigini karsilayacak kapasitede oldugunu belirtti.
Dünyadaki günes enerjisinden konut elektrigini karsilama projeleri hakkinda da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kozlu, 1990-2000 yillari arasinda Almanya’da yürütülen 1000 çati ve Japonya’da yürütülen 70 bin çati projeleriyle evlerin elektrik ihtiyacinin yenilenebilir kaynaklarla karsilandigina dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, günes enerjisinden elektrik üretme konusunda Avrupa’da Ispanya, Italya ve Almanya’nin öne çiktigini belirtti ve Türkiye’nin son siralarda yer aldigini kaydetti.
Panelde Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasasi Daire Baskani Saban Demir de “Yenilenebilir Enerji Kaynaklari ve Uygulamalar” baslikli sunumunda yasal mevzuattan söz etti.
“Lisanssiz Elektrik Üretimi Devrim Niteliginde Bir Uygulamadir”
Demir, Türkiye’nin dünyanin 17. ve Avrupa’nin 6. büyük ekonomisi oldugunu vurguladi, ancak enerjide disa bagimli bir ülke oldugunun altini çizdi. Demir, 2012’de Türkiye’nin enerji ithalatinin 60.1 milyar dolari buldugunu kaydederek günes enerjisinden elektrik üretiminin gerekliligini vurguladi.
Günes enerjisinden elektrik üretiminin mevzuata göre lisansli ve lisanssiz olabilecegine deginen Saban Demir, 1000 Kw’a kadar olan elektrik üretiminde lisanssiz faaliyetlerin desteklenmesi ve yayginlastirilmasi gerektigini belirtti. Lisanssiz elektrik üretiminin devrim niteliginde bir uygulama oldugunun altini çizen Demir, lisansli üretimde basvurularin ise 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasinda yapilacagini kaydetti.
Panel, katilimcilara yöneltilen sorularin yanitlanmasinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284