KMÜ’den Okutman Yüksel Çelik’in Yolsuzluk Iddialarina Cevap

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesine yönelik olarak, Okutman Yüksel Çelik’in yaptigi iddialar hakkinda üniversite yönetimi bir açiklama yapti.

KMÜ’den Okutman Yüksel Çelik’in Yolsuzluk Iddialarina Cevap

Açiklamada su ifadelere yer verildi:

Temizhaber.com Internet Haber Sitesinde Çikan Okutman Yüksel Çelik’in Iddialarina Yönelik Verilen Cevap ve Düzeltme
Temizhaber.com isimli internet sitesinde 22 Temmuz 2012 günü "Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde Sok Iddialar” baslikli Okutman Yüksel ÇELIK’in iddialarini içeren bir haber yayinlanmistir. Haberin içerigi, gerçek disidir ve kamuoyunu yaniltici bilgiler içermektedir. Haberde, Üniversitemizle ilgili gerçek disi iddialara yer verilmis oldugundan, bazi hususlarin açikliga kavusturulmasini teminen asagida maddeler halinde belirtilen açiklamayi yapmak zaruri olmustur.
1) Üniversitemiz Rektörünün göreve basladigi 15.09.2008 tarihinden önce akademik ve idari birimler bünyesinde Rektörlük (Strateji Gelistirme Daire Baskanligi) ana hesabi disinda sadece yardim ve bagislarin toplandigi degisik hesaplar açilmis oldugu görülmüstür. Haberde bahsedilen Vakifbank Karaman Subesi bünyesinde açilan 00158007280103344 numarali hesapta Özel Kalem bünyesinde açilan hesaptir. Bu hesaplarda toplanan ve kurum bütçesiyle hiç ilgisi olmayan yardim ve bagis paralari Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Yaptirma ve Yasatma Vakfi’na aktarilarak bütün bu hesaplar kapatilmistir. Vakfa aktarilan bu paralar ile ilgili yapilan inceleme ve tetkik sonucunda bütçeye aktarilmasinin uygun olacagi sonucuna varildigindan anilan paranin hepsi tekrar vakif tarafindan bütçe (Strateji Gelistirme Daire Baskanligi) hesabina aktarilarak 27/10/2009 tarih ve 3386 yevmiye numarali muhasebe kaydi ile bütçeye gelir kaydedilmistir. Bilindigi gibi özel bütçeli bir kurum olan üniversitemizin her türlü gelir ve giderleri Strateji Gelistirme Daire Baskanligi banka hesaplarinda izlenmesi gerekmektedir.
2) Haberde bahsedilen Audi A6 marka araç ise Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Yaptirma ve Yasatma Vakfi tarafindan alinmis ve haberde bahsedildigi gibi parasi sonradan degil pesin olarak hemen ödendigi bilinmektedir. Diger üniversitelerde oldugu gibi vakif kurulus amacina uygun olarak anilan araci Üniversitemizin kullanimina ilk etapta 27/01/2009 tarihinden itibaren 3 (üç) yilligina tahsis etmis ve tahsisi 2012 yilinda 3 (üç) yil daha uzatmistir. (Haberde bahsedilen Subat ve Eylül 2009 tarihlerinden önce anilan araç vakif tarafindan alinmis ve tahsis edilmistir.)
3) Ilgili bankalarin kayitlarinin tetkikinde haberde bahsedilen Vakifbank Karaman Subesi bünyesindeki 00158067286671481 numarali hesap ve Ziraat Bankasi 031335685066 5001 numarali hesap Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Yaptirma ve Yasatma Vakfi adina açilmis hesaplar oldugu tespit edilmistir. Haberde adi geçen Okutman Yüksel ÇELIK belirtilen dönemde Bilgi Islem Daire Baskan vekili olarak görev yapmis ancak görevden ayrilmasinin verdigi hayal kirikligi, kizginlik ve intikam duygulari ile hareket ederek kendi yetki ve sorumlulugunda olan ögrenci harçlarinin takibi ile birlikte usulsüz olarak yukarida anilan vakfin hesaplarini da [email protected] ve [email protected] internet adresleri üzerinden takip ettigi anlasilmistir. Üniversitemiz Senato ve yönetim kurulunun bir karari olmadan ve amirlerin talimati alinmadan ögrenci listelerinin harç hesaplari disinda baska hesaplarla iliskilendirilmesi, banka kayitlarinda düzeltmelerin yapilmasi, tekrar dökümünün alinmasi ve yetkisi olmadigi halde vakfin hesaplarinin takibini yapmis olmasi nedeniyle Nisan 2012 tarihinde konu hakkinda gerekli incelemeler baslatilmistir. Haber kaynagi olarak gösterilen kisinin üniversitemizdeki daire baskanligi görevinden ayrildigi 2009 yilindan sonra haberde iddia edildigi gibi ögrencilerden her ne ad altinda olursa olsun bagis ve yardim toplanmamistir.
Adi geçen sahis görevi nedeniyle sahip oldugu bilgi ve belgeleri usulsüz ve iyi niyetten uzak olarak aradan uzun bir zaman geçtikten sonra içinde bulundugumuz seçim döneminde Üniversitemiz Rektörü ve yöneticilerini karalamak amaciyla gerçek disi bilgiler ekleyerek BIMER’e, savciliga ve basina servis etmistir. Üniversitemiz yöneticilerine yönelik olarak yaptigi iftira ve karalamalardan dolayi kendisi hakkinda yasal süreç ayrica baslatilacaktir.
4) Öncelikli amaci Üniversitemizin büyüme ve gelismesine katki saglamak olan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Yaptirma ve Yasatma Vakfi, Karamanin en üst düzeyde yöneticileri ve saygin is adamlarinin yönetiminde oldugu bir vakif olup, 2008 ve 2009 yillarinda üniversiteye makam arabasi tahsis ettigi gibi 3600 m2 kapali alana sahip Saglik Yüksekokulu binasinin yaptirilmasini da saglamistir. Ayrica ögrencilerin notlarinin mesaj sistemiyle gönderilmesi gibi üniversite ve ögrencilere her anlamda maddi ve manevi destek saglamis ve saglamaya da devam etmektedir. Dolayisiyla böyle bir vakfin üniversiteyle para transferi yapmasi söz konusu olamaz. Kaldi ki bugüne kadarki vakif hesaplari vakif müfettisleri tarafindan denetlenmis ve herhangi bir usulsüzlüge rastlanilmadigi tarafimiza bildirilmistir.
5) Üniversitemiz personelinin içinde bulundugu ve baskanligini Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet KARATAS’in yaptigi Karaman Bilim ve Arastirma Merkezi Dernegi kurulmustur. Bu dernek kendi bünyesinde egitim-ögretim ve bilimsel alanlarda dernegin amacina uygun ulusal ve uluslararasi sempozyumlar, açikoturumlar, seminerler, konferanslar, yarismalar, kongre ve geziler yapmak, projeler hazirlamak, kitap ve dergiler basmak, kurslar düzenlemek gibi faaliyetleri yapmak amaciyla gelir getirici faaliyetlerde bulunmak üzere yasal prosedürlere uygun Karaman Bilim ve Arastirma Merkezi Iktisadi Isletmesi kurmustur.
6) Haberde bahsedilen kitap satisi konusunda yapilan incelemede ise, isletme adresinde ticari faaliyetini sürdüren iktisadi isletmenin, üniversitemiz bünyesinde kitap satisi yapmak isteyen veya ögrencilere yönelik hizmetlerini ve ürünlerini sunmak ve tanitmak amaciyla stand açmak isteyen diger isletmelerde yapildigi gibi iktisadi isletmenin müdürü tarafindan Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligina stand talebinde bulunuldugu ve bu çerçevede hem bulundugu adreste hem de izin aldigi yerde haberde bahsedilen kitap satis faaliyetlerini yürüttügü anlasilmistir.
Anilan dernege ait iktisadi isletme, mali mevzuat açisindan tabi oldugu bütün yükümlülüklerini yerine getirdigi, Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edildigi, yazar kasasi bulundugu, bütün satislarina kasa fisi kestigi ve hiç bir kar amaci gütmeden tavsiye edilen kitaplarin ögrencilere hizmet amaciyla tedarik edilip iktisadi isletme faaliyeti kapsaminda her türlü yasal mevzuata uygun olarak hiçbir üniversite personeli kullanilmadan iktisadi isletme müdürlügü tarafindan yapildigi anlasilmistir.
Üniversite halk kaynasmasini temin etmek açisindan Karaman Bilim ve Arastirma Merkezi Dernegi ile üniversitemiz isbirligi içerisinde “Yaz Bilim Okulu” açilmistir. Yaz Bilim Okuluna kayit yaptiran ögrencilerin yemek, yol, kirtasiye ve her türlü malzeme giderleri kursa katilan ögrencilerin velileri tarafindan karsilanmistir. Anilan dernege hiçbir ücret toplanmamistir. Üniversitelerin her kesime egitim-ögretim hizmeti sunmalari en basta gelen görevleri olup, Yaz Bilim Okulu da bu kapsamda düsünülmüs, sehir üniversite dayanismasini, kaynasmasini hayata geçiren basarili bir projedir. Haberde bahsedildiginin aksine bu projede en ufak bir ticari kaygi veya kar amaci güdülmemistir.
Ayrica Karaman Bilim ve Arastirma Merkezi Dernegi, kamu kurum ve kuruluslarini, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ile Türk Medeni Kanuna göre kurulan vakiflarin kamu kurum ve kuruluslari ile olan iliskilerini düzenlemek amaciyla 29 Ocak 2004 tarih ve 25361 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren 5072 sayili Dernek ve Vakiflarin Kamu Kurum ve Kuruluslari ile Iliskilerine Dair Kanun kapsaminda olan bir dernek degildir. Bu açidan anilan kanun kapsaminda bulunmayan derneklerin, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde her türlü resmi ve özel egitim-ögretim kurumlarinda veya bunlarin eklentilerinde yapacaklari toplanti veya diger faaliyetlerini yasaklayan bir hüküm de yoktur. Hatta 2908 sayili Mülga Dernekler Kanunu’nun yürürlükte oldugu dönemde bu kanunun 66’nci maddesi geregince bu gibi faaliyetlerin gerçeklestirilebilmesi için kurumlarin yetkili amirinin muvafakati ve mahallin en büyük mülki amirinin izni gerekliyken suan yürürlükte bulunan 5253 sayili Dernekler Kanunu’nda izin alinmasi gerektigi yönünde herhangi bir hüküm bulunmamaktadir.
7) Ayrica haberde bahsedilen Prof. Dr. Turan KARATAS’in yazarligini yaptigi Türk Dili kitabinin Nobel Kitap Dagitim A. S. tarafindan basilmadigi anlasilmistir. Üniversitemizin Nobel Kitap Dagitim A. S. ile hiçbir sekilde kitap alisverisi veya ticari faaliyeti olmamistir.
Bütün bu açiklamalardan da anlasilacagi üzere yukarida bahsedilen haberde dile getirilen “ yolsuzluk, usulsüzlük” iddialari ciddiyetten uzak ve hayal mahsulü olup, tamamiyle Üniversitemizi yipratmaya yöneliktir. Bu iddialarin bugüne kadar gündeme getirilmeyip içinde bulundugumuz seçim süreci içerisinde dile getirilmis olmasi da ayrica dikkate deger bir husustur.
Üniversitemiz kuruldugundan bugüne kadar sayin bakanimizin ve milletvekillerimizin katki ve destekleriyle milyonlarca lirayi bulan bütçeyi üniversite yönetimi üniversite hizmetinde kullanmis ve bu kapsamda ihaleler ve satin almalar yapmistir. Bütün bu süreçte bugüne kadar üniversite yönetimine yönelik bir kurusluk yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasi söz konusu olmamistir. Haberde bahsedilenler ise Okutman Yüksel ÇELIK’in Üniversitemiz yönetimine karsi besledigi husumet sonucu ve seçim sürecini etkilemeye matuf asilsiz hayal ürünü iddialardir.
22 Temmuz 2012 günü yayinlanan "Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde Sok Iddialar” baslikli haberde kamuoyu yanlis bilgilendirilmekte ve Üniversitemiz hedef alinmaktadir. Bu konuya iliskin olarak her türlü yasal haklarimizi sakli tutarak kamuoyunun dogru ve objektif bilgilerle bilgilendirilmesi amaciyla yukarida ifade etmis oldugumuz açiklamamiz kamuoyuna saygi ile duyurulur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284