KOP’ta Su Yönetimi Masaya Yatirildi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, Bölgede tarimin sürdürülebilirliginin; arazi toplulastirmasi, kuru tarim alanlarina dogrudan aniza ekim gibi koruyucu tarim tekniklerinin yayginlastirilmasi, mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve su yönetiminin etkin bir sekilde gerçeklestirilmesi ile saglanabilecegini söyledi.

KOP’ta Su Yönetimi Masaya Yatirildi
Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde illerinden olusan KOP Bölgesinde su yönetiminde yasanan sorunlarin masaya yatirildigi “KOP Bölgesi Sulama Birlikleri ve Sorunlari Çalistayi” Idare’nin Selçuklu Konferans Salonunda gerçeklestirildi.
“Su Yönetimi Masaya Yatirildi”
KOP Idaresi Baskani Bostanci, çalistayin 64. Hükümet Eylem Planinda yer alan ve KOP Idaresi’nin ilgili kurulus olarak belirtildigi Sulama Birlikleri Kanunu’nda yapilacak yasal düzenlemeler ile yeni Su Kanunu tasarisina yönelik önerilerin taraflarca görüsülmesi amaciyla gerçeklestirildigini belirterek, çalistay kapsaminda bölgedeki sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin sorunlarinin ele alindigini söyledi.
Çalistayda dile getirilen teklifler ve sikintilar üç ana baslik altinda degerlendirildigi belirten Baskan Bostanci, “Birincisi bölgenin dogal sorunu olan kuraklik ve yagis azligi ile ilgili problemler. Ikinci olarak sulama birlik sahalari basta olmak üzere bölgedeki eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile ilgili talepler ki sadece sulama birligi sahalarinda eski sulama sistemleri nedeni ile yilda 800 milyon metreküp su heba oluyor, bu miktar bölge genelinde yillik yaklasik 2 milyar metreküpü buluyor. Üçüncü olarak ise Sulama Birliklerinin yapisal sorunlari basligi altinda su hizmet bedeli ve katilim payi tahsilati ile mali süreçlerde yasanan sikintilar, birlik çalisanlarinin özlük haklariyla ilgili talepler, yönetim yapisina yönelik öneriler gündeme geldi. Çalistayda tartisilan bir diger konu ise sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin ayni kanuna tabi tek bir yapiya dönüstürülmesidir.”
“Çalistay Raporu Bakanliklara Gönderilecek”
Bostanci, Sulama Birlikleri ile ilgili yeniden yapilandirmanin önümüzdeki bir yil içinde tamamlanacagini belirterek, çalistayda katilimcilarin mutabakatiyla ortaya çikan görüsleri içeren raporun Hükümet Eylem Planinin koordinasyonundan sorumlu Basbakan Yardimciligi basta olmak üzere Kalkinma Bakanligi, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, Devlet Su Isleri ve Eylem Planinin uygulanmasinda sorumlu kuruluslarla da paylasilacaginin altini çizdi.
Çalistaya KOP Idaresi Baskani Ihsan Bostanci ile birlikte Konya Vali Yardimcisi Ibrahim Hayrullah Sun, Nigde Vali Yardimcisi Abdullah Uçgun ve Karaman Vali Yardimcisi Dr. Sezer Isiktas, tarim sektöründeki kamu ve özel kuruluslarin temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluslari ve KOP Bölgesi Sulama Birliklerinin Baskanlari katildi.
 

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2016, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284