Kuyumcular Uyardi: Çeyrek Altin Almayin!

Altin fiyatlarinin uluslararasi piyasalarda sert düsüsünün ardindan iç piyasada olusan yogun talep çeyrek ve cumhuriyet altininda `yok satma` dönemini baslatti.

Kuyumcular Uyardi: Çeyrek Altin Almayin!

Sektör temsilcileri yogun talep nedeniyle isçilik maliyetlerinin çok arttigi bu dönemde tasarruf etmek isteyen yatirimcilarin, makinede üretilen 22 ayar bilezik ile gram altini tercih edebilecegi tavsiyesinde bulundu.
Geçen hafta cuma gününden beri yüzde 13'e yakin deger kaybeden altina geleneksel olarak bu enstrümani tercih eden Türk halkinin gösterdigi yüksek talep adeta karaborsa etkisi yaratti.
Bu dönemde iç piyasada 90 liraya alinan gram altin 78 liraya çeyrek altin 145 liradan 127 liraya ve cumhuriyet altini da 570 liradan 506 liraya geriledi.
Fiyatlarin düsmesini firsat olarak degerlendiren tasarruf sahiplerinin çeyrek ve cumhuriyet altinina olan talebiyse normal dönemlerde 3 lira olan külçeden çeyrek altini isleme maliyetini 12 ile 15 lira araligina yükseltti. Cumhuriyet altininda ise 10 liradan 35 liraya bir isçilik maliyeti artisi yasandi.
Isçilik ücretindeki bu artis altinin maliyetine dogrudan yansidigi için fiyatlarda suni bir siskinlik olustu. Kuyumcular darphanenin talebe yetisemedigini kendilerinin de yüksek maliyetli bu altini satmayi dogru bulmadiklarini belirtirken, altinin yükselmesini bekleyen vatandaslarin makinede basilan ve isçilik maliyeti olmayan 22 ayar bilezik ve gram altini tercih edebilecegini söyledi.
Sektör temsilcileri çeyrek ya cumhuriyet altini almak isteyenlerin ise talebin normallestigi zamani beklemelerini tavsiye etti.
VATANDAS SIMDI ALIRSA PAHALIYA ALIR
Ankara Kuyumcular Odasi Baskani Hasan Çavusculu söyle konustu:
"Darphane sürekli altin aliyor. Normal sartlarda külçe altin sali günü alinip persembe günü islenmis olarak çikiyor. Ancak yogun talep nedeniyle bunlari persembe günü verip veremeyecegini bilmiyoruz. Orada beklediginde de fiyatlar artiyor. Bu dönemde isçilik maliyeti de artiyor. Normalde 3 lira olan çeyrek altin isçilik ücreti 15 liraya, 10 lira olan cumhuriyet altini isçilik ücreti de 35 liraya kadar çikmis durumda. Bu nedenle biz de fiyatlari ayarlamakta zorlaniyoruz. Vatandas bu fiyatalara çeyrek altin alirsa pahaliya almis olacak. Durduk yerde 10 ile 12 lira arasinda bir kayiplari olusacak. Ben sahsen bu fiyattan satmaktan vicdan azabi duyarim."
"ALTINLARI SAKLAMIYORUZ"
Çavusçulu, vatandasin kendilerine 'altinlari sakliyor musunuz' seklinde sikayette bulundugunu ancak bunun kendilerinden kaynaklanan bir durum olmadiginin da altini çizdi.
Çavusçulu, "Kuyumcu altinin hareketinden para kazanir. Saklayinca para kazanmaz. Bu konuda yanlis bir algi olusmus durumda. Pahali altini alip satmanin bir anlami yok" dedi.
ÇEYREK YERINE GRAM ALTIN ALIN
Benzer bir degerlendirmede bulunan Istanbul Kuyumcular Odasi Baskani Alattin Kameroglu da talepte patlama oldugunu ifade ederek, tasarruf sahiplerinin bu dönemde çeyrek ve cumhuriyet altini almamasini tavsiye etti.
Kameroglu, "Bu iki üründe isçilik bedeli oldukça fazla” diyen Kameroglu “Gidip gram altin alsinlar, cumhuriyet ziynet lira alsinlar, 22 ayar bilezik alsinlar, hatta külçe altin alsinlar. Daha az isçilik maliyeti ödemis olurlar. Piyasa sakinlesince ellerindeki altini gidip yine çeyrek altin ile degistirebilirler. Burada haksiz bir kazanç da olusuyor" dedi.
KUYUMCULAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Asiri talep nedeni ile kuyumcularin da sürece hazirliksiz yakalandigini ifade eden Kameroglu talep artisinin altinda yaklasan dügün sezonunun da oldugunu ifade ederek sunlari söyledi: "Dügün sezonu geliyor. Insanlar, fiyatlar düsmüsken hediyemizi alalim diyorlar. Kuyumcular da hazirliksiz yakalandi. Yarin öbür gün talep düsürse piyasa yine normal konumuna gelir" dedi.
(HÜRRIYET) 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284