Maliye ve SGK Ortak Denetim Yapacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Maliye Bakanligi denetim gücünü birlestiriyor. Maliye`nin 5 bin yoklama memuru ile SGK`nin bin 500 denetmeni ortak denetim yapacak

Maliye ve SGK Ortak Denetim Yapacak!

Bundan böyle denetime giden bir yoklama memuru, faturasiz mal bulunup bulunmadigini, levha asma veya kullanma mecburiyetine uyulup uyulmadigini kontrol ederken ayni zamanda sigortasiz isçi çalistirilip çalistirilmadigina da bakacak. Zaman'dan Isa Yazar'in haberine göre Ayni sekilde SGK'nin sosyal güvenlik denetmenleri de sigortalilikla ilgili islemlerin yani sira Maliye'nin alanina giren kontrolleri de yapacak.
Yeni durumda devletin denetim gücü artarken ayni isletmeye iki kere gidilmek zorunda kalinmayacak. Düzenlemeye iliskin protokolün SGK ile Gelir Idaresi Baskanligi arasinda önümüzdeki günlerde imzalanmasi planlaniyor. Protokol ile birlikte ek maliyet olmadan kurumun denetim gücünün 5 bin kisi artmasi ve Maliye'nin de denetim ekibinin güçlenmesi hedefleniyor.
Maliye'nin 5 bin kisilik yoklama memuru kadrosu, günlük hasilat tespiti, yazarkasa yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmedigi, kayit yapilmasi zorunlu defterlerin isyerlerinde bulundurulup bulundurulmadigi, vergi kanunlari uyarinca düzenlenmesi gereken belgelerin usulüne göre düzenlenip düzenlenmedigi, faturasiz mal bulunup bulunmadigi gibi pek çok alanda denetimler yapiyor. Sosyal güvenlik denetmenleri ise kayit disi istihdam ve sahte sigortalilik basta olmak üzere isyerlerinin tescili, ücretlerin gerçek kazanç üzerinden yatirilip yatirilmadigi ve isverenlerin defterlerinin incelenmesi gibi pek çok denetim yapiyorlar.
Maliye ile SGK'nin denetim gücünün birlestirilmesiyle özellikle sosyal güvenlik alanindaki denetimler artacak. 1500 kisilik denetim gücü bir anda 5 bin kisi artarak 6 bin 500 kisiye çikacak olan SGK, denetimlere agirlik verecek. Riskli sektörlere yönelik denetimler yapilacak. Özellikle yüzde 40'i bulan kayit disi istihdamin üzerine gidilecek. SGK'nin yaptigi hesaplamalara göre kayit disi istihdamin önlenmesiyle birlikte her yil devletin kasasina 26,5 milyar TL ilave prim geliri girecek. Bu nedenle SGK gibi devletin birçok kurumu kayit disi istihdamla mücadele ediyor. Kayit disi ile mücadele kapsaminda bugüne kadar 1 milyon 465 bin kisi kayit altina alindi. 86 bin isyeri kaçak olarak tespit edilerek tescilleri yapildi.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284