Nüfus Cüzdanlarinda `Sapka` Isaretine Onay

Nüfus cüzdanlarinda, vatandaslarin talep etmesi halinde kimlik bilgilerinin yaziliminda düzeltme isaretleri kullanilabilecek.

Nüfus Cüzdanlarinda `Sapka` Isaretine Onay

Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, nüfus cüzdanlarinda düzeltme isareti kullanimini gerektiren kimlik bilgilerinin yazilimi konusunda, vatandaslar ile nüfus memurlari arasinda yasanan anlasmazliklar üzerine, Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügüne konuyla ilgili yazi gönderdi.
Kaçalin, yazisinda, TDK'ya yapilan basvurularda, nüfus müdürlüklerince düzenlenen resmi evrakta düzeltme isaretinin kullanilmadigi yönünde ifadeler bulundugunu belirterek, toplumun büyük bir çogunlugunun da düzeltme isaretinin kaldirildigina dair yanlis bir kanaate sahip olduguna isaret etti.
Yazida, 2009 yilinda yayimlanan Yazim Kilavuzu'nun ''düzeltme isareti'' bölümündeki bilgilere de yer veren Kaçalin, yazilislari bir, anlamlari ve okunuslari ayri olan kelimelerin ayirt edilmesi için okunuslari uzun olan ünlüler üzerine düzeltme isareti konuldugunu ifade etti.
''Adem''in ''yokluk'', ''Âdem'' kelimesinin ''insan'', ''adet'' sayi, ''âdet'' kelimesinin de gelenek ve görenek anlamina geldigine dikkati çeken Kaçalin, bu sekilde farkli anlama gelebilen ve Türkçe yaygin olarak kullanilabilen isimlerden örnek verdi.
Kaçalin, düzeltme isaretinin kullanim yerleriyle ilgili Türkiye genelinde nüfus müdürlüklerinde görevli memurlarin, TDK'nin 2009 Yazim Kilavuzu'nda yer alan düzeltme isaretleri konusunda bilgilendirilmesini istedi.
TDK Yazim Kilavuzu'na göre, Türk halkinin yaygin olarak kullandigi ve düzeltme isareti kullanilmasi gereken isimler arasinda ''Kâmil'', ''Halûk'', ''Kâzim'', ''Lâle'', ''Nalân'', ''Âsik'', ''Âlim'', ''Nigâr'', ''Elâzig'' ve ''Islâhiye'' gibi birçok kelime yer aldigina isaret edildi.
-Nüfus müdürlükleri uyarildi-
Bunun üzerine, harekete geçen Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü yetkilileri, il ve ilçe nüfus müdürlüklerini, düzeltme isaretlerinin kullanimiyla ilgili yazi göndererek uyardiklarini bildirdi.
Yetkililer, yürürlükteki mevzuata göre, nüfus kayitlarinda isimlerin yaziliminda düzeltme isareti kullanimiyla ilgili bir engel bulunmadigini, kurum olarak da Türk Dil Kurumu Yazim Kilavuzu'nu esas aldiklarini belirtti.
Ancak bazi nüfus memurlarinin, bu duruma aykiri hareket etmis olabilecegini ifade eden yetkililer, TDK'nin bu nedenle gönderdikleri yaziyi dikkate alarak, il ve ilçe nüfus müdürlüklerini uyarma geregini hissettiklerini kaydetti.
Yetkililer, nüfus müdürlüklerine gönderdikleri yazida, vatandasin talep etmesi halinde, nüfus kayitlarinda yer verilecek kimlik bilgilerinin yaziliminda, TDK Yazim Kilavuzu'nun esas alinarak düzeltme isaretlerinin kullanilabilecegini bildirdi.
-''Düzeltme isaretleri hiçbir zaman kaldirilmadi''-
TDK Baskani Kaçalin, AA muhabirine yaptigi açiklamada da Türkçe'de düzeltme isaretlerinin hiçbir zaman kaldirilmadigina vurgu yapti.
Harf Devrimi'nin yapildigi 1928'den bu yana, TDK'nin hazirladigi imla kilavuzlarinin tamaminda düzeltme isaretlerine yer verildigine isaret eden Kaçalin, ''Bu tür isaretler Fransizcada, Macarcada, Çincede de var, birçok dilde isaret var. Türkçe'mizde de hiçbir zaman bu isaretler kalkmadi'' diye konustu.
''Toplulumuzun ne yazik ki düzeltme isaretlerinin kalktigina dair bir kanaati var. Niye böyle bir kanaat nasil oldu bilmiyorum ama böyle bir yalan rüzgari esiyor'' diyen Kaçalin, sunlari kaydetti:
''20 senelik geçmisime baktigimda, 'düzeltme isaretleri kaldirilmadi mi' diye bunu duyuyordum. Nüfus müdürlüklerinde, sapka isareti, düzeltme isareti konulmasini isteyenler olmus. Bu nedenle tartisma yasanmis, 'düzeltmeyi koyuyorum, koymuyorum' diye. Dolayisiyla bize nüfus idaresi bu konuyu sordugunda biz, 'kaldirilmamistir, isaretlerimiz vardir' dedik.''
Düzeltme isaretlerinin Türkçedeki önemine de deginen Kaçalin, söyle devam etti:
''Düzeltme isaretlerinin çok elzem bir yeri var. Bu isaretlerin kullanilmamasi, telaffuzda, manada yanlis anlamalara yol açabilir. Özellikle yazidan okuyacaklara yanlis telaffuz ettirmemek söz konusu. Bizim heyetimiz daha önceden, 80 yildir çesitli zamanlarda tartismislar ve bu isaretleri gerekli görmüsler.''
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284