Elmayi Don Vurdu

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TOBB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde yasanan don olayinin birçok ilde diger meyve türlerinde oldugu gibi elma agaçlarini da çok olumsuz etkiledigini bildirdi.

Elmayi Don Vurdu

Elmada donun etkisinin büyük oldugunu belirten Bayraktar, “Isparta, Karaman, Nigde, Amasya, Konya, Osmaniye, Aksaray, Çankiri, Kirikkale, Kirsehir, Nevsehir, Sivas, Yozgat, Kayseri, Elazig, Tunceli, Sakarya, Afyonkarahisar, Tokat, Çorum ve Ordu’da yüzde 20’den baslayip, yüzde 100’e varan oranlarda don zarari meydana geldi” dedi.
Bayraktar, dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Nigde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kirikkale, Kirsehir, Nevsehir, Yozgat, Kayseri, Elazig, Sakarya ve Çorum’da 2013 yili toplam elma üretiminin yüzde 59’unun üretildigini bildirdi. Isparta’nin 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20,3, Karaman’in 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18,3, Nigde’nin ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11,2 pay aldigini vurgulayan Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Dünyada 4,8 milyon hektar alanda 76 milyon ton elma üretiliyor. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’nün (FAO) 2012 yili verilerine göre elma üretimi bakimindan dünyada önde gelen ülkeler arasinda olan ülkemiz, üretimde üçüncü siradadir. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre 2013 yilinda elma üretimimiz 3 milyon 128 bin 450 tona ulasti. Elma üretimi, 17,9 milyon ton olan toplam meyve üretimimiz içinde yüzde 17’lik payla önemli bir yer tutuyor.
Son yillarda üretimde kalitenin artmasiyla birlikte, 2012 yilinda 68 bin 774 ton olan elma ihracatimiz, 2013 yilinda yüzde 82,8 artisla 125 bin 682 tona yükseldi. Üretimimiz bir önceki yila göre yaklasik yüzde 8 artti. Ithalatimiz ise yüzde 42,1 azalarak 2 bin 153 tona geriledi. 2013 yilinda 2 milyon 67 bin dolarlik ithalata karsin, 48 milyon 951 bin dolarlik ihracat yapildi. ”
“2013’TE GÜZEL BIR YIL GEÇIREN SEKTÖR, BU YIL ZOR DURUMA DÜSTÜ”
Üretim ve ihracattaki artisin yani sira, ithalattaki azalisla elma üretimi bakimindan güzel bir yil geçiren sektörün, ne yazik ki bu yil, 29-30 Mart tarihlerinde yasanan don afeti nedeniyle zor duruma düstügünü bildiren Bayraktar, su bilgileri verdi:
“Don zarari nedeniyle elma üretiminde beklenen düsüs, ihracatimizi da olumsuz etkileyecektir. Don zararinin sigorta kapsamina alinmis olmasi olumlu bir gelisme olmakla beraber, prim destegine ragmen ödenen sigorta bedelleri üreticilerimize yüksek gelmektedir. Diger taraftan donda çiçeklenme dönemi sigorta kapsamindadir. Ancak bu sene yasanan don, elma bahçelerinin çogunu çiçekler henüz ‘pembe gonca’ dönemindeyken yakaladi. Bu nedenle sigortasini yaptirmis olan üreticilerimizden, ürünü ‘pembe gonca’ döneminde zarar görenlerin de, bu seneye mahsus olmak üzere sigorta kapsaminda degerlendirilmesi magduriyeti önleyecektir.”
“BORÇLAR FAIZSIZ OLARAK ERTELENMELI”
Ürünü dondan zarar gören üreticilerimizin magduriyetlerinin giderilmesi ve üretimlerine devam edebilmeleri için Ziraat Bankasi, özel bankalar ve Tarim Kredi Kooperatifleri’ne olan vadesi gelmemis borçlarinin, elektrik borçlarinin ile SGK prim borçlarinin faizsiz olarak ertelenmesi gerektigine dikkati çeken Bayraktar, “bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaç duyulan maddi destegin de saglanmasi bir zorunluluk olarak ortadadir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284