Kene Ve Süneyi Keklikler Yiyecek

Konya Orman ve Su Isleri 8. Bölge Müdürlügü, Konya, Nevsehir, Karaman ve Aksaray illerinde kene ve süneyle biyolojik mücadele kapsaminda 4 bin 500 kinali kekligi dogayla bulusturdu.

Kene Ve Süneyi Keklikler Yiyecek
Konya’nin Eregli ilçesinde 400, Derebucak ve Seydisehir ilçelerinde bin kinali keklik dogaya salindi. Derebucak ilçesinde dogayla kinali kekliklerin bulusturulmasi Orman ve Su Isleri 8.Bölge Müdürlügü Konya Il Sube Müdürü Mehmet Özdemir, Derebucak Kaymakami Oktay Ates, Derebucak Belediye Baskani Bahattin Özdemir, Beysehir Milli Parklar Sefi Mehmet Sener nezaretinde gerçeklestirildi.
Konya Il Sube Müdürü Mehmet Özdemir, Orman ve Su Isleri Bakanligi’nin 2012 yili keklik programi çerçevesinde 8.Bölge Müdürlügü’ne toplam 4 bin 500 kinali keklik tahsisi yapildigini vurgulayarak, “Kahramanmaras Kapiçam Kinali Keklik Üretim Çiftligi’nden getirilen kinali kekliklerden 750’si bölge müdürlügümüz görev alani içerisinde bulunan Nevsehir, 750’si Aksaray ve 750’si ise Karaman illerinde dogaya salinmistir. Kinali kekliklerin geriye kalan kismi ise Konya ilimizde dogayla bulusturulacaktir. Bunlardan 400’ünü dün Eregli ilçemizde dogaya yerlestirdik. Bugün ise Derebucak ve Seydisehir ilçelerimizde toplam bin kinali kekligi dogayla bulusturuyoruz” dedi.
KENE VE SÜNEYLE KEKLIKLE MÜCADELE
Türkiye’de son dönemde kene ile ilgili yasanan bir sikintinin söz konusu oldugunu, dogaya salinan bu kekliklerin keneyle beslenerek ayni zamanda biyolojik bir mücadele yapilmis olacagina da vurgu yapan Özdemir, “Ayni zamanda kekligin süne ile mücadele kapsaminda da büyük bir görevi var. Biz bu keklikleri dogaya saldigimizda 10-15 gün süreyle korunmalari büyük önem arz ediyor. Hayvanlar çiftlik sartlarinda yetistigi için bunlarin dogaya uyumu için Bozdag Yaban Koyun Sahasi’nda bir alan yaptik. Bir hafta kadar bu hayvanlarin dogaya alismasini sagladik. Bölge insanimizin, doga dostu avci dernek üyelerimizin bu hayvanlarin korunmasi konusunda verecekleri destekleri büyük önem tasiyor” diye konustu.
Derebucak Kaymakami Oktay Ates ise, Derebucak’ta geçtigimiz yil da 500 kadar kinali kekligin dogayla bulusturuldugunu animsatarak, “Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Insallah avcilik dernegi, belediyemiz ve bizler doga korumacilar olarak bu kekliklerimizi topluca koruyacagiz ve dogaya uyumunu saglamaya çalisacagiz. Bu keklikler hem kene ile mücadelede, hem de dogadaki yükselmeye baslayan sesleri ile vatandaslarimiza moral olacak” seklinde konustu.
Derebucak Belediye Baskani Bahattin Özdemir de, ormanin sadece agaçtan ibaret olmadigini, kendi flora, fauna ve yaban hayati ile beraber daha güzel olduguna vurgu yaparak, “Biz ilçemizde 30-40 öncesinin özlemi içerisindeyiz. O nedenle bu etkinligi yapan bakanligimiz ve bölge müdürlügümüz yetkililerine çok tesekkür ediyoruz. Iki yildir bu isi bölgemizde gerçeklestiriyorlar. Tabiatta keklik sesleri arasinda yasamak daha da güzel olacak” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284