KOP, Çiftçileri Uyariyor

KOP Teknik Danismalari uyariyor Pamuk zararlisiydi, Seker Pancari’na da bulasti…

 KOP, Çiftçileri Uyariyor

Üreticiler, bu yil tarlalarinda daha önce hiç karsilasmadiklari yeni bir zararlinin tehdidi altinda. Genellikle Çukurova’da pamuk üreticilerinin karsilastigi ‘Karadrina’ zararlisi, kis mevsiminin iliman geçmesi sonucu bu yil Konya, Karaman, Nigde ve Aksaray’in bulundugu KOP Bölgesi’nde de tarim alanlarina zarar vermeye basladi.
Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi “Iyi Tarim Uygulamalari” (ITU) Ekibi, bölgede çesitli incelemelerde bulunarak sorunlari masaya yatirmaya devam ediyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Soylu, Prof. Dr. Nuh Boyraz, Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sahin’den olusan KOP ITU Ekibi Konya’nin Altinekin ilçesinde incelemelerde bulundu. Basta seker pancari olmak üzere pamuk, ayçiçegi, fasulye, yonca, kavun ve karpuz gibi ürünlerde ciddi zararlara neden olan “Çizgili Yaprak Kurdu” (Karadrina-Spodoptera Exigua) hakkinda Altinekin tarlalarinda saha incelemesi yapan KOP Idaresi Teknik Danismanlari, zararlinin ürün üzerindeki etkilerini ve mücadele yollarini çiftçilerle paylasti.
“Sorunlari yerinde inceliyoruz”
Altinekin’de incelemelerde bulunan KOP Idaresi Iyi Tarim Uygulamalari Ekip Baskani Prof. Dr. Süleyman Soylu, amaçlarinin çiftçilerin yasadiklari sorunlari yerinde görmek, sorunlara saglikli çözüm önerileri getirmek oldugunu söyledi.
KOP Bölgesi tarim üreticilerinin pek alisik olmadigi bir zararli ile karsi karsiya olduklarini belirten Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Prof Dr. Nuh Boyraz da, normalde Iç Anadolu Bölgesi’nde çok fazla görülmeyen bir kurtçugun basta seker pancari ve ayçiçegi olmak üzere diger ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye basladigini ifade etti.
Aslinda Çukurova Bölgesi’nde Pamuk ekim alanlarinda yaygin olarak görülen zararlinin Iç Anadolu Bölgesi’nde iklim kosullarinin iliman geçmesi nedeniyle bu yil KOP Bölgesi’nde de görülmeye baslandigini belirten Prof. Boyraz, “Bu zararli erken fide döneminde yapraklari yemek suretiyle seker pancarinda çok ciddi zararlar meydana getirmektedir. Halk arasinda ‘Karadrina’ olarak da bilinen bu zararlinin ergini bir kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarina yumurtalarini birakir, yumurtadan çikan kurtçuk seker pancarinin taze yapraklarini yemek suretiyle pancarda ciddi zarar olusturmaktadir” dedi.
“Zaman kaybetmeden ilaçlama yapilmali”
Bütün hastaliklarla mücadelede oldugu gibi bu hastalikta da ilk tedbirin üreticilerin tarlalarini sik sik kontrol etmeleriyle baslayacaginin altini çizen Prof. Dr. Boyraz, sunlari söyledi:
“En az 100 pancarda 10 tirtil veya kurtçuga rastlanildigi zaman hiç beklemeden ilaçlama yapilmasi gerekmektedir. Ilaçlamalar sabahin çok erken saatleri ile aksamin serinliginde bol su ile yapilmalidir. Bu zararliya bazi ilaçlarin etkili olmadigi, bazi ilaçlara karsi da direnç kazandigini bilmekteyiz. Bu nedenle çiftçilerimize konunun uzmanlarina danisarak ilaç kullanmalarini tavsiye ediyoruz. Ilaçlama, ilk evre nesillerine karsi düzgün yapilirsa daha sonraki nesillerin çogalmasini ve ortaya çikmasi engellenmis olacaktir. Karadrina zararlisi, seker pancarinin disinda ayçiçegi, fasulye, yonca, kavun, karpuz gibi ürünlerde de zarar vermektedir. Onun için ilk ilaçlama oldukça önemli. Daha sonraki ürünlerde zarari önlemek için bu uyarilara dikkat etmek gerekir” seklinde konustu.
Altinekin Kaymakamligi, Belediye Baskanligi ve Ziraat Odasi’ni da ziyaret eden KOP Idaresi Tarim Danismanlari, üreticinin bilgilendirilmesi için yetkililerle bilgi paylasiminda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284