Yerel Karpuz Çesidi Ulusal Tohum Gen Bankasinda

Ilimizde yerel karpuz çesitlerinden olan sari karpuz çesidinin korunmasi ve muhafaza edilmesi için Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü tarafindan üreticiden sari karpuz tohumu toplaniyor.

Yerel Karpuz Çesidi Ulusal Tohum Gen Bankasinda

Konuyla ilgili olarak Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Degisen çevre kosullarina karsin hizla büyümekte olan dünya nüfusunun beslenmesi sorunu, genetik kaynaklarin önem ve degerini daha da arttirmaktadir. Bu bakimdan artan dünya nüfusunun gida ihtiyaci günümüze dek bir ölçüde yüksek girdi kullanimi ve yüksek verimli çesitler gelistirmek yoluyla karsilanmistir. Biyolojik çesitlilik, basta gida olmak üzere insanlarin temel ihtiyaçlarini karsilamasinda vazgeçilmez bir yere ve öneme sahiptir.
Bitkisel biyolojik çesitlilik bakimindan dünyanin en zengin ülkelerinden olan Türkiye, degisik olumsuz etkenler nedeniyle biyolojik çesitlilik kaybiyla karsi karsiyadir. Insanlarin beslenmesinde en önemli araç olan tarimsal üretimde amaç, bitkinin en yüksek verim potansiyeline ulasabilmesi için gerekli girdileri saglayarak en yüksek üretimin elde etmektedir. Bu bakimdan, tüm gelismis tekniklerin uygulanmasina hizla artan dünya nüfusunun gereksinimlerini karsilayacak, tarimsal üretim artisini saglayacak yeni çesitlerin gelistirilmesi zorunludur. Bu anlamda tarimsal üretimi arttirmak, yüksek düzeyde stabilize etmek için genetik kaynaklarin toplanmasi, saklanmasi ve kullanimi giderek artan önem kazanmis, gelecek için bitki genetik kaynaklarinin korunmasi için çalismalar yapilmasi bir zorunluluk haline gelmistir. Geçmiste dünyamizin ve ülkemizin degisik yerlerinden toplanmis olan bitkisel genetik kaynaklarini; gelecekte gereksinim oldugunda dogada bulamayabiliriz. Bitki genetik kaynaklari üzerindeki tehditler nüfusun artmasiyla baslamis, son yüzyilda ise farkli nedenler bu degisikligin artisinda etken olmustur. Ilimizde de yerel çesitlerimizden birisi olan Sari Karpuz çesidinin korunmasi ve muhafazasi için Il Müdürlügümüzce söz konusu çesidin tohumlari çiftçilerimizden toplanmaktadir. Toplanan bu tohumlar yurdumuzun çesitli bölgelerindeki bitki tohumlarini arsivleyip, koruyan Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligimiz Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü bünyesinde hizmet veren Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsünün Ankara'daki Tohum Gen Bankasina gönderilecektir. Ilimizde üretimi çok azalan bu Sari Karpuz çesidinin kendine has bir iç rengi ve kokusu olup, uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilme özelligine sahiptir. hos kokusu ve tadi ile ilimizin yerel bir çesidi olarak dikkat çeken Sari Karpuzun yok olmamasi için bu karpuzun üretimini yapan çiftçilerimizden tohum toplama çalismalari sürmektedir. Geçmiste çok degerli oldugu için ekilen ancak günümüzde veriminin az olmasi sebebiyle terk edilen yerel tohumlar, çiftçilerimizden ve konuya duyarli vatandaslarimizdan bu gen merkezinde toplanmaktadir. Gönderilen bu tohumlar, gönderen kisilerin ismiyle gen merkezinde koruma altina alinmaktadir. Bu çalisma, ülkemizin gelecegi, gelecekte daha verimli ve yüksek kaliteli çesitleri gelistirme adina büyük önem tasimaktadir. Yerel çesitlerimizin korunmasi, bu çesitlerin yetistirilmesinin sürekliligi ile iliskilidir. Oysa bitki genetik kaynaklarimiz içinde büyük öneme sahip yerel çesitlerimiz, özellikle geleneksel olarak üretimi yapilanlar, azalma, yok olma ya da artik çiftçilerimiz tarafindan tercih edilmeme tehlikesi ile karsi karsiyadir. Bunda en büyük etkenler yerel çesitlerimizin modern çesitlerle yer degistirmesi, geleneksel olarak yetistirilen bazi yerel çesitlerimizin ekiminden vazgeçilerek baska ürünlere yönelme gereksinimi ve modern tarim sistemlerinin kullanilmasidir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284