Müftü Degirmenci, Istanbul’da Konferans Verdi

Il Müftüsü Nuri Degirmenci, Istanbul Maltepe Ilçesinde Maltepe Imamet, Hitabet, Ilmi Arastirmalar Vakfi tarafindan düzenlenen Sali Meclisleri kültür faaliyetler çerçevesinde “Din Hizmetlerinin Dünü, Bu Günü, Yarini ” adli konferansa katildi.

Müftü Degirmenci, Istanbul’da Konferans Verdi
Konferansta, Islam’in ilk devrinden baslayarak Din Hizmeti ve Hizmetlisinin oldugunu belirttikten sonra Osmanli döneminde Seyhülislam Molla Semsettin Fenari (1424-1431) ile baslayan Seyhülislamlik müessesesi, Zenbilli Ali Efendi, Ibn-i Kemal ve Ebussuud Efendilerle zirve yaptigini, bu dönemde Seyhülislamlarin Sadrazamlarla esit rütbeye ulastiklari, ayni dönemlerde; mahalle imamlarinin padisah berati ile göreve atandiklarini kaydeden Nuri Degirmenci, Imamlarin, meskûn bulundugu mahallenin düzenini, asayisini, kontrolünü, ikametgâh, nikâh-talak ve nafaka islemlerini, çevre temizligini kontrol etmekle birlikte kiliselerin yapim onarim ve diger programlarla ilgili ihtilaflari çözmek amaciyla kurulan teftis heyetinin tabii üyesi olduklarini ve mahalle imamlarina mühür ve imza yetkisinin verildigini beyan etti.
1829’a kadar bu minval üzere devam eden hizmetlerin, Tanzimat’la birlikte muhtarlik teskilatinin kurulmasi ile görev taksimatlarinda zaman içerisinde azalmalar oldugu tarihi kaynaklarda yer aldigini 1900 lü yillarin ilk çeyreginde ise ellerinde sadece gassaligin kaldigini belirtti. 1920-1924 yillarinda Serriye ve Evkaf Vekâleti ile bakanlik statüsünde, 03 Mart 1924 Diyanet Isleri Reisliginin kurulmasi ilede Basbakanliga bagli, baskanlik olarak ihdas edildi. 1965 yilinda 633 sayili Diyanet Isleri Baskanligi Kurulus ve Görevleri Hakkindaki Kanun ile kadro sayisi 31976 a ulasti. 01 Temmuz 2011 tarihinde 6002 sayili yasa ile bu günkü hale geldigini ifade eden Il Müftüsü. Gelecekte, ihlas ve samimiyetle yapilacak hizmetlerin önünde hemen hiçbir engelin kalmadigi ümidiyle konferansini sona erdirdi.
Konferans, Maltepe Müftüsü Mürsel Öztürk, Maltepe Milli Egitim Müdürü Faik Kaptan, Din Görevlileri ve halkin yogun katilimiyla gerçeklestirildi. Program sonunda Maltepe Imamet, Hitabet, Ilmi Arastirmalar Vakfi tarafindan Il Müftüsü Nuri Degirmenci’ye plaket takdim edildi.

    

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284