Karaman’in Unutulan Yemekleri Kitaplasiyor

Arastirmaci Yazar Murat Ay, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas’i makaminda ziyaret etti. Murat Ay’in yaklasik sekiz yildir üzerinde çalistigi ve Karaman’in unutulan yemeklerini konu alan kitabi ziyaretin ana konusunu olusturdu. Karamanli yazar, basim asamasina gelen kitabi hakkinda Prof. Dr. Mehmet Karatas’a bilgi verdi.

 Karaman’in Unutulan Yemekleri Kitaplasiyor

300 Yemek Çesidi, 100’e Yakin Fotograf

Eski çaglardan günümüze dek Karaman yöresinin yemek kültürü ile ilgili bilgilerin aktarildigi kitap ayni zamanda tarihe isik tutacak bir nitelige de sahip. Bolluk ya da kitlik dönemlerinde çesitlilik ve zenginlik kazanmis olan yemek kültürü ile ilgili arastirmalarin bulundugu kitapta toyga çorbasi, zülbiye, et kabagi yemegi, yuka ballamasi, burbuslu böregi gibi halk arasinda isimleri unutulmaya yüz tutmus pek çok yemek yer aliyor. Üç yüz yemek çesidinin derlendigi kitap ayni zamanda Karaman yöresinin yemek kültürünü ve insanlarin aliskanliklarini yansitiyor. Yemek tariflerine de yer verilen kitapta ayrica yüze yakin fotograf bulunuyor.
“Unutulan yemekler yeniden gün yüzüne çikiyor”
Arastirmaci Yazar Murat Ay, basim asamasinda olan kitabi hakkinda yaptigi açiklamada, “Kitabin isminden de anlasilacagi gibi unutulup, gelecek kusaklara aktarilamayacak yemek kültürümüzü yeniden damak zevkimizle bulusturmak amaciyla bu çalismaya basladim. Karaman’in en uzak köylerine giderek 16 yasindan 90 yasina kadar birçok kisi ile birebir görüstüm ve kisilerin kendi agizlarindan derlenen yemek tariflerine kitapta yer verdim.” dedi.
Murat Ay, kitapta eski çaglardan günümüze kadar yemek çesitlerinin derlendigini söyleyerek, “Roma döneminden, Divan-u Lügati’t Türk’e kadar Karaman’in yemek kültürünü arastirdim ve unutulmaya yüz tutmus yemeklerimizi yeniden kültürümüze kazandirmayi amaçladim.” seklinde konustu.
“Eser Karaman’in tarihine de isik tutuyor”

KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas ise Arastirmaci Yazar Murat Ay’i yapmis oldugu çalismalardan ötürü tebrik ederek kendisine basarilar diledi. Prof. Dr. Karatas, kitabin Karaman’in yemek kültürünün yani sira tarihine de isik tutacak bir eser oldugunu dile getirerek, “Dilerim ki bu çalisma Karaman ile ilgili yapilacak diger çalismalara da örnek teskil eder ve Karaman hakkinda daha farkli konularda pek çok arastirmanin yolunu açar.” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284