KMÜ’de 2. Temel Dagcilik Egitimi Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜ BESYO), Yunus Emre ve Hosgörü Ögrenci Toplulugu ile Arama Kurtarma ve Doga Sporlari (KARDOS) Ögrenci Toplulugu tarafindan ikincisi düzenlenen programla ögrencilere temel dagcilik egitimi verildi.

KMÜ’de 2. Temel Dagcilik Egitimi Verildi

Teorik ve pratik olmak üzere iki asamali gerçeklestirilen egitim programinda ilk olarak Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda “Dagcilik” hakkinda sunum yapildi.
“Dagcilik insanlarin kisisel gelisimine katki saglar”
Egitimin teorik bilgisini aktaran BESYO Ögretim Görevlisi Kemal Kabasakal yaptigi konusmada “Dagcilik ölüm riski tasiyan, adrenali yüksek bir spor türüdür. Ayni zamanda pahali bir spordur. Dagciligin tercih edilmesinin baslica nedeni bu sporun dogayla iç içe gerçeklesmesi ve insanlarin dogaya olan merakindandir. Bu sporu yapmaya basladiktan sonra insanlarin dogaya olan bakis açisi degisiyor ve saygisi daha da artiyor. Insanlara sehirden ve gürültüden uzak, doga ile iç içe olmak ayri bir mutluluk veriyor. Dagciligin ayni zamanda insanlarin kisisel gelisimine de çok büyük etkisi vardir. Özellikle düsünme, karar verme ve özgüven konusunda kisilere katki sunar. Dagciligin en güzel taraflarindan birisi de kalici dostluklar saglamasidir.” dedi.
Slayt gösterisi ve soru-cevap seklinde gerçeklesen egitimde dagcilikla ilgili temel kavramlar, dagci (alpinist), dagcilik (alpinizm), dagcilik çesitleri, Türkiye ve dünyadaki daglar ve özellikleri, dagcilik malzeme ve ekipmanlari, yürüyüs ve kamp malzemeleri, çadirlar, uyku tulumlari, sirt çantalari, emniyet kemeri ve kosumlar, karabinalar, sikkeler, kamp yeri seçimi, tirmanma ve tirmanis çesitleri gibi basliklar ele alindi.
Programda teorik bilgilerin ardindan uygulamaya geçildi. BESYO Spor Salonunda, profesyonel dagcilik yapan Fedai Erkocaoglu ve esi Ayse Erkocaoglu tarafindan dagcilik stilleri gösterildi. Trekking (doga yürüyüsü), sportif tirmanis, kaya tirmanisi, uzun duvar tirmanisi, yapay duvar tirmanisi, lider tirmanis, top-rope tirmanis gibi konular hakkinda açiklama yapan dagcilar, tirmanma duvarinda ise uygulamalara yer verdi.
Uygulamaya katilan BESYO ögrencisi Sezer Kaya da egitim öncesi dagciliktan fazlasiyla çekindigini, denemeler sonrasinda ise çok eglendigini ve kurallara uyuldugu takdirde dagciligin keyifli bir etkinlik oldugunu belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284