KMÜ’de Girisimcinin Kisilik Özellikleri Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Girisimciler Ögrenci Toplulugu tarafindan “Kimlik ve Kisilik Üzerine Girisimcilik” konulu söylesi düzenlendi. Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda Yazar Ayhan Özcimbit’in gerçeklestirdigi söylesiye çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de Girisimcinin Kisilik Özellikleri Anlatildi

Özcimbit söylesisinde girisimcilik nedir, girisimcilikteki olumlu ve olumsuz kisilik özellikleri nelerdir, ideal girisimci nasil olmalidir gibi konu basliklarini irdeledi.
“Girisimcilikte algoritmik düsünme önemlidir”
Girisimciligin mal ve hizmet için üretim ögelerini en iyi kosullarda bir araya getirme isi oldugunu söyleyen Yazar, Peygamberimizin ‘Kazancin onda dokuzu ticarettedir’ hadisini animsatarak ticaretin günümüzde girisimcilik olarak adlandirildigini ifade etti.
Girisimcinin kisisel gelisiminin oldukça önemli olduguna deginen Yazar Özcimbit, Kuran’in Mekke’de inen ilk ayetlerinin de kisilik gelistirmeye yönelik oldugunu, Medine’de inenlerin ise kurumsallasma ve medeniyet gelistirme esasina dayandigini söyledi.
Özcimbit, girisimcide bulunmasi gereken özellikler hakkinda sunlari siraladi: “Girisimci gözlem becerisine sahip olup hayata 360 dereceden ve en az bes boyuttan bakabilmeli, evrensel düsünmeli, sabirli olmali, paylasimci davranmali, baska kisilerden beklenti içinde olmadan kendi gücü ve iradesi ile hareket etmeli ve elestiriye açik olmalidir. Bunun yaninda cesaretli olmali ve hedeflerine odaklanmalidir. Hedeflerine ulasmak için ise imajinasyon yapmali yani hedeflerini gözünde canlandirmali, hayal kurmaksizin realitelere dikkat etmelidir.” El-Harezmî’nin teorisi olan algoritmik düsünce yapisina da deginen Özcimbit, “Girisimcilikte algoritmik yani ardisil düsünme önemlidir. Girisimci düsünsel tavaf yapabilmelidir.” dedi.
“Kadin girisimciler daha merhametli ve sabirli”
Girisimcilikte olumlu ve olumsuz kisilik özelliklerinden bahseden Ayhan Özcimbit, hizli ve çabuk sonuç almak ve bir an önce zengin olmak isteyenlerdeki kisilik özelliklerinin etik olmadigini ifade ederek sunlari kaydetti: “Kolay yoldan kazanç elde etmek isteyen girisimciler nankör olurlar, acima duygularini yitirdikleri için çalisanlarina ve müsterilerine karsi merhametli davranamazlar. Bu tarz girisimciler manipülasyoncu bir yaklasimla çalistiklari kisileri sömürerek hareket ederler. Her bulundugu ortama göre kisilik degistirir, insanlarin önce güvenini toplayip sonra çok yüzlü davranirlar. Kolay yoldan kazanç elde etmek isteyen kisilerin girisimcilik faaliyetleri uzun ömürlü olmaz. Bu yüzden girisimcilerin kimligine degil, öncelikle kisiligine bakilmalidir.”
Kadin girisimcilerin ise çogunlukla anne olmalarindan ötürü erkek girisimcilere göre daha merhametli davrandiklarini dile getiren Yazar, kadinlarin empati ve sabir özelliklerinin de daha yüksek oldugunu söyledi. “Bizim küçüklükten itibaren kiskirtilmis bir erkekligimiz var. Kadinlar ise çogunlukla baskilanarak yetistirildigi için bize göre daha sabirlilar.” diyen Özcimbit, “Erkekler askere gidiyor da biraz adam oluyorlar. Onda bile duvarlara safak bilmem kaç diye yazmadan edemiyorlar. Kadinlar askere gitse safak falan yazmaz, kosa kosa gider gelir.” seklinde konustu.
Ideal girisimcinin özellikleri
Uzun vadede ideal girisimcide bulunmasi gereken en önemli özelligin güven oldugunu Robert Bosch’un “Müsterilerimin güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim” sözüyle vurgulayan Ayhan Özcimbit, “Kisilige ve ürettigi ürüne duyulan güven arttikça girisimciye olan güven de artar. Girisimci ‘Kula tesekkür etmeyen Allah’a hamd edemez’ sözüne göre hareket ederek çalisanlarini yaptigi basarilardan dolayi övmeli ve alçak gönüllü olmalidir.” dedi.
Güven konusunun imanin sartlari arasinda yer almasi gerektigini söyleyen Ayhan Özcimbit, “Mümin demek öncelikle Allah’a güvenen demektir. Peygamberin lakabi emin’dir. Bunun kökünde de anne ve emniyet vardir. Yani anneler gibi olmali, karsiliksiz iyilik yapabilmelidir.” diye konustu.
“Sirati ahirette bir köprü yaptik, tüm sorumluluklari öbür dünyaya attik. Dünyada torpil, ahrette sefaatin pesindeyiz”
Ideal girisimcide bulunmasi gereken en temel evrensel özelliklerden bir digerinin ise kendisine, isine, çalisanlarina ve müsterilerine karsi sorumlu davranmak oldugunu belirten Özcimbit, bati toplumlarinda sorumluluk duygusunun son derece gelismisken bizim toplumumuzda sorumsuz davranislarin çokça gözlendigini söyledi.
Yazar Özcimbit, “Biz dünyada torpil, ahirette sefaatin pesindeyiz. Allah, ‘Kisinin kaderini kendi çabasina bagli kildik’ buyurmasina ragmen biz sans, kader, kismet adli putlara bel bagladik. Sirati ahirette bir köprü yaptik, tüm sorumluluklari öbür dünyaya attik. Sorumluluklarimizi bu dünyaya getirmezsek etik olmayan Müslüman kimlikleriyle karsilasiriz.” dedi.
“Duayi yasamak”
Müslümanlar olarak Allah’i da bir put seklinde ve bizim hizmetçimizmis gibi algiladigimizi ifade eden Özcimbit, “Allah, dua edenlerin duasina cevap veririm, diyor; kabul ederim demiyor. Yani sen BMW istersin, Allah sana iyi bir es verebilir. Önemli olan kuru kuruya el açmak degil, duayi yasamaktir.” seklinde konustu.
“Girisimcilik, Çok Kültürlülük ve Yabanci Dil Bilmek ”
Girisimcilerin farkli kültür ve medeniyetleri anlayarak evrensel ve çokkültürlü olmalari, ayni zamanda iyi bir düsünsel tavaf gerçeklestirebilmeleri için birkaç yabanci dil bilmeleri gerektigini söyleyen Özcimbit, bunun püf noktalarini ise söyle açikladi: “Yabanci sarki dinlemek, alt yazili film izlemek, uyurken radyo dinlemek, tongue fu/do yani düzensiz fillerin çekimlerini yapmak, hizli konusmak gibi farkli yöntemlerle dil ögrenilebilir. Ayrica yabanci dildeki cümleleri ne kadar hizli söylerseniz o kadar hizli akliniza gelir.”
Yazar Ayhan Özcimbit, “Kimlik ve kisiligimizi olusturmada ve gelistirmede tercih bizim” diyerek sözlerini tamamladi. Söylesi, Yazar Özcimbit’e plaket verilmesinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284