KMÜ’de Kamuda Reform Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Kamu Yöneticileri Dernegi ile Türk Egitim Ögrenci Toplulugu isbirligiyle “Kamu Yönetiminde Reform” konulu bir panel düzenlendi.

KMÜ’de Kamuda Reform Paneli

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karaman Vali Yardimcilari Riza Gençoglu ve Ferhat Burakgazi, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri, üniversite personeli ve ögrencilerin katildigi panel, Konya Selçuklu Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ve Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Önder Kutlu tarafindan verildi.
“Reformlarin sebebi, devlete olan güvenin sarsilmasi”
Panelin ilk konusmacisi olan Prof. Dr. Önder Kutlu, 2000’li yillarin basina gelindiginde Türk kamu yönetiminin içinden çikilmaz bir hal aldigini vurgulayarak 2003 yilindan itibaren ciddi reformlara gidildigini kaydetti.
Türk kamu yönetiminde reformun bir zorunluluk haline gelmesinde 1999 depremi, 2000 Kasim ve 2001 Subat krizleriyle devletin imajinin zedelenmesi ve bireylerin devlete olan güvenlerinin sarsilmasinin önemli bir dönüm noktasi oldugunu dile getiren Prof. Dr. Kutlu, bireylerin devletten beklentilerinin karsilanmamasinin kamuda reformu gündeme getirdigini ifade etti.
Reformun tanimina da deginen Prof. Dr. Kutlu, “Reform, parametre ve boyutlarda radikal degisiklik demektir. Statüko degistirilir, kavram ve degerlendirme kriterleri farkliliklastirilir. Devletin yeniden yapilandirilmasi ise çok sayida reformu gerektirebilir.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Kutlu, Türk kamu yönetiminin sorunlarindan da söz ederek bunlari ‘merkeziyetçilik egilimi, kirtasiyecilik, görev-yetki-sorumluluk karmasasi, yasal mevzuatlardaki karisiklik, performansin degerlendirilememesi, degisim konusunda yeterli motivasyonun olmamasi, israf ve yagma kültürü’ seklinde açikladi.
Panelin ikinci konusmacisi olan Konya Selçuklu Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ise kamu yönetimi hakkinda kendi deneyimlerini paylastigi söylesisinde asil mesleginin insaat mühendisligi oldugunu ve 2009 yilindan beri belediye baskanligi yaptigini ifade etti.
Belediye Baskani Altay, kamu yönetimini en az bilen yerlerin belediyeler oldugunu ileri sürerek “Belediyelerde yöneticiler genelde disaridan gelir. Bunun avantajlari vardir. Çünkü içerideki insanlar pek çok konuda kördürler ve degisim taraftari degildirler. Eger degisime ihtiyaç duyulmayacaksa zaten kurumlari seçimle disaridan gelenler degil, bürokratlar idare edebilirdi.” seklinde konustu.
“Ekip dediginiz sey, motive ettiginiz herkestir”
Ugur Ibrahim Altay, basarili islere imza atabilmek için iyi bir ekip kurmak gerektiginin altini çizerek “Ekip dediginiz sey, motive ettiginiz herkestir. Sizinle ayni hedefe bakabilenlerdir.” dedi.
Selçuklu Belediyesi olarak KPSS ile memur alan ender belediyelerden olduklarini belirten Altay, bu sekilde belediyede reform yaparak kan tazelediklerini ve genç dimaglarla çalisma firsati yakaladiklarini ifade etti.
“Belediye baskanligi risk almak demektir”
“Belediye baskanligi risk almak demektir. Birlikte çalistiginiz bürokratin görevi de ne kadar risk aldiginizi tarif etmektir.” diyen Ugur Ibrahim Altay, mevzuata uygun olmayan islerin muhakkak kisilerin ayagina dolanacagini belirtirken karmasik mevzuatlari bahane ederek is üretmeme konusunda ise tepkisini dile getirdi.
“Büyük bir ülke olduysak herkesi ortak yasam standardina ulastirmaliyiz.” seklinde konusan Belediye Baskani Altay, yeni belediye yasasiyla pek çok beldenin büyük sehirlere baglanmasini da olumlu bir adim olarak degerlendirdi.
Panel, katilimcilara plaket verilmesinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284