Sigaraya 1,5 Lira Saglik Vergisi Geliyor

Sigara ile mücadeleye önem veren Türkiye, sigara kaynakli hastaliklari ve saglik harcamalarini azaltmanin yolunu ariyor.

 Sigaraya 1,5 Lira Saglik Vergisi Geliyor

SGK ve Dünya Saglik Örgütü'nün raporuna göre tedavi masraflarinin yüzde 9'u sigara kaynakli. Hükümet 2,8 milyar TL'yi bulan faturayi düsürmek için sigaraya paket basina 1,5 liralik saglik vergisi getiriyor.

Sigaraya bagli hastaliklarin devletin saglik harcamalarinda önemli bir yer tutmasi, bakanliklari harekete geçirdi. Sigaraya, paket basina 1,5 TL saglik vergisi konulacak. Bu vergi, mevcut vergilerden bagimsiz ilave olarak uygulanacak. Çalisma Bakanligi ile Saglik Bakanligi'nin yaptigi çalismaya Maliye Bakanligi'nin da sicak baktigi ögrenildi. Sigaraya saglik vergisi konulmasindan Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan ortak hazirlanan ve DSÖ tarafindan yayinlanan raporun büyük etkisi var. Dünya örnekleri ve uygulamalari incelenen raporda, Türkiye'deki sigara kaynakli hastaliklari ve bu hastaliklarin yol açtigi saglik harcamalari ayrintili olarak yer aliyor. Buna göre devletin yaptigi saglik harcamalarinin yüzde 9'u sigara kaynakli. SGK, Nisan 2010 ile Mart 2011 arasinda sigara kaynakli hastaliklarin tedavisi için 2,8 milyar TL ödeme yapti. Bu tablo, saglik harcamalarinin sürekli artmasinin da etkisiyle sigara üzerinden saglik vergisi alinmasini gündeme getirdi. SGK yetkilileri, daha önce düsünülen ancak sigaradaki ÖTV artisi nedeniyle gündeme getirilemeyen saglik vergisinin bu kez uygulamaya konulacagini aktardi.
 Son yillarda sigara ile mücadeleye büyük önem veren Türkiye, bu alanda önemli bir mesafe aldi. Ancak sigara aliskanligi hâlâ son derece yaygin. Dünya Saglik Örgütü ile SGK'nin ortak raporuna göre, Türkiye'de 16 milyona yakin tütün tiryakisi var. Bu kisilerin yarisi sigaranin yol açtigi hastaliklar sebebiyle hayatini kaybediyor. Her yil sigaraya bagli hastaliklar yüzünden hayatini kaybeden kisi sayisi ise 100 bin civarinda. Bir baska deyisle günde 300 kisi sigaraya bagli hastaliklar sebebiyle ölüyor. Sigaranin yol açtigi hastaliklarin basinda ise akciger kanseri geliyor. Tütün, erkeklerde yüzde 90, kadinlarda ise yüzde 80 oraninda akciger kanseri ölümlerine yol açiyor. Sigaraya bagli hastaliklarin tedavi süreci de son derece zorlu geçiyor. Hem hasta sayisi fazla hem de tedavi maliyetleri bir hayli yüksek. Dünya Saglik Örgütü ile SGK'nin raporuna göre Nisan 2010 ile Mart 2011 tarihleri arasindaki bir yillik sürede 4 milyon 280 bin kisi tütüne bagli hastaliklar nedeniyle tedavi gördü. Bu hastaliklarin SGK'ya maliyeti, erkeklerde 2 milyar 37 milyon TL, kadinlarda ise 768 milyon TL oldu. Sigara kaynakli toplam tedavi harcamasi 2,8 milyar olurken bunun 1,2 milyari solunum yolu hastaliklarinin tedavisine ayrildi. Öte yandan sigara kaynakli hastaliklarin tedavisine ayrilan kaynagin da her yil arttigi görülüyor. Geçen yil 2,8 milyar TL'nin harcandigi bu alana, bir önceki yil yapilan harcama ise 2,5 milyar liraydi. Raporda bu dogrudan maliyetlerin yani sira dolayli maliyetlere de dikkat çekiliyor. Bu raporu dikkate alan SGK yetkilileri, hem sigara aliskanliginin azaltilmasi hem de devlete olan tedavi maliyetinin bir bölümünün tiryakilerden tahsili için dügmeye basti.
Basbakan: Intiharin Özgürlügü Olamaz
Dünya Saglik Örgütü ile SGK'nin hazirladigi rapora Basbakan Tayyip Erdogan, önsöz niteliginde kisa bir degerlendirme yazisi yazdi. 'Intiharin özgürlügü olmaz' basligini kullanan Erdogan, "Sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsiyorum. Çünkü insanimizi çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir seyin bizim sorumlulugumuzda hayatta kalmasini istemiyorum." diye yazdi. Dünya Saglik Örgütü Türkiye tütünle mücadele sorumlusu Dr. Toker Ergüder ise sigaraya bagli hastaliklarin tedavisi için yapilan harcamaya dikkat çekerek, "Bu yükün finansmani için paket basina bir maktu vergi ya da oransal bazda bir harcama vergisi düsünülebilir." dedi. Yillik ortalama 5 milyar paket düzeyinde bir kullanim olduguna isaret eden Ergüder, paket basina en az 50 kurus verginin isabetli olacaginin altini çizdi. 1,5 TL olmasi durumunda ise daha fazla insanin sigarayi birakacagini söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284