Yüksek Faiz ve Kira Gelirine Ek Vergi Geliyor!

Basbakan Tayyip Erdogan`in birçok ülkede tartisilan `zenginlere ek vergi` konusuna yesil isik yakmasinin ardindan Maliye Bakani Mehmet Simsek, `çok kazanandan çok, az kazanandan az` vergi alinmasini öngören sistemle ilgili gelismeleri paylasti.

Yüksek Faiz ve Kira Gelirine Ek Vergi Geliyor!

Ekonomi basiniyla Istanbul'da bir araya gelen Mehmet Simsek, "Gelir vergisi, KDV, kurumlar vergisi oranlarinda artis gündemde degil. Ama bazi imtiyazlar, istisnalarin azaltilmasi, kaldirilmasi gündemde" dedi. Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu için çok mesafe kat ettiklerini belirten Simsek, 2013'ün ilk yarisinda bu konularin Meclis gündemine gelebilecegini söyledi. Simsek taslak halinde olan gelir vergisi ile ilgili çalismalari anlatti.
Sehir rantina vergi...
Simsek, konutta KDV farklilastirmasinin önemini vurgulayarak "Daha yüksek degerli konut alan, daha yüksek vergi verecek" dedi. Simsek, sunlari söyledi:
"Halihazirda konut degerinden bagimsiz 150 metrekareye kadar konut teslimleri yüzde 1'lik KDV'ye tabi. 150 metrekare ve üzeri konutta yüzde 18 KDV var. Metrekare esasli sistem vergi adaletine uygun degil. Diyelim 150 metrekarenin altinda bile olsa, büyüksehirdeyse, arsa metrekare degeri belli esikleri asiyorsa, lüks veya birinci sinif insaatsa KDV farklilastirilabilir. Ama nihai karari vermedik."
Simdiye kadar vergilendirilmeyen sehir rantlarini da örnek veren Simsek söyle devam etti:
"Diyelim ki imarsiz bir arsa aldiniz. Gelisti, imar geldi ve fiyatlar katlandi. Bes yil elinizde tuttugunuzda elde ettiginiz rant vergiye tabi degil. Batidaki uygulamaya paralel olarak, önemli bir kazanç elde ettiyseniz o kazanç vergilendirilecek. 5 yili kaldiracagiz yani. Yeni düzenlemeyle kentsel rantlarin vergilendirilmesi öngörülüyor, ama bu daha taslak."
Faiz, temettü, kira paketi
Simsek, ayrica beyanname sistemine geçilirse kisinin faiz, temettü, kira gibi birden fazla gelir kalemlerinin bir bütün olarak degerlendirilecegini de söyledi. Simsek, "Su an faiz gelirine yüzde 15 stopaj aliyoruz. 100 bin lira gelir elde etseniz de yüzde 15 stopaj ödüyorsunuz. Belki yeni düzenlemeyle diyecegiz ki, 'bu normal vergi oranlarina tabi. 100 bin lira yüzde 35 vergiye tabi olacak.' Diyelim, baska birinin faiz, kira, temettü geliri 120 bin lira. 'Beyanname ver' diyecegiz" dedi.
Vergi Denetim Kurulu'nda Organize Vergi Kaçakçiligiyla Mücadele Grup Baskanligi kurduklarini hatirlatan Simsek, kiymetli taslar, elektronik ticaret, sigara, çay, döviz bürolari, akaryakit, gözlük, lüks araç ithali, sehir içi yolcu tasimaciligi gibi 18 sektörü vergi kayip ve kaçaginin önlenmesi amaciyla incelediklerini anlatti.
Asgari ücretli 'yüzde 10'
Mehmet Simsek, Türkiye'de asgari ücretle çalisan oraninin yüzde 47 olarak göründügünün hatirlatilmasi üzerine, "Aslinda yüzde 10'a da yaklasmaz" tahmininde bulundu.
'Hedef tutmadi ama ciddi sapma yok'
Türkiye'de 2012'nin basinda alinan bazi tedbirlerin gevsetildigini bunun da arkasinda enflasyonve cari açikta elde edilen kazanimlarin oldugunu aktaran Maliye Bakani Simsek, "Enflasyon hedeflere yaklasti, yaklasiyor.
Ayrica cari açik kontrol edilebilir bir noktaya geldi. Cari açikta ciddi bir daralma yasandi. Bütün bunlara ragmen Maliye politikasi ayaginda veya kamu finansman dengelerinde çok ciddi bir kötülesme yasanmadi. Belki hedefe oranla farkli bir noktadayiz ama ciddi diye tanimlayacaginiz bir sapma söz konusu degil. Özellikle borç dinamiklerindeki iyilesme, bizim programda öngördügümüzden daha iyiydi açikçasi" degerlendirmesinde bulundu.
Bu iyilesmenin somut örneklerini de gösteren Simsek söyle devam etti: "AB tanimli brüt kamu borç stokunun GSYIH'ya oranini 2013 için yüzde 36.5 öngörüyorduk. Muhtemelen yüzde 36 civarina inmis olacak. Ama daha önemlisi, net kamu borç stokunun olsa olsa yüzde 20 civarina iner diye düsünüyorduk, su anda yüzde 18'e düsecegi tahmini söz konusu. Dolayisiyla, kamu borç dinamiklerinde iyilesme, programda öngörülen çerçevesinden daha iyi noktada. Yani, biz OVP'de merkezi yönetim bütçe açiginin GSYIH'ya oranini yüzde 2.3 olarak öngörüyorduk. Öyle görünüyor ki onun çok altinda, yani muhtemelen yüzde 2 civarinda bir açikla kapatabiliriz. Önceki yil yüzde 1.4'tü. Ama genel devlete baktiginiz zaman, muhtemelen yüzde 1.3'e inmis olabiliriz."
Yeni yila iliskin görünüm 'daha pozitif'
Mehmet Simsek, 2012'yi 'sikintili' bir yil olarak gördüklerini ve çesitli ortamlarda 'temkinli olacagiz' açiklamalari yaptiklarini hatirlatarak, "Muhtemelen 2013, reel ekonomik aktivite ve bunun bütçeye yansimalari anlaminda 2012'ye göre biraz daha iyi olmasi ihtimalini yüksek gördügüm bir yil.Dolayisiyla, 2013'e iliskin görünüm daha pozitif" dedi. Bu yorumu getiren bazi faktörler oldugunu da kaydeden Simsek, bunlari da söyle detaylandirdi: "Disaridaki gelismeler, birtakim riskler olmakla birlikte ümit verici. Global ekonomide öncü göstergeler ekonomide toparlanmanin güçlendigini gösteriyor. Özellikle Amerika'dan gelen veriler nispeten olumlu. Avrupa'da da durum kontrol altinda gibi. Kötü gidisat durdu, bir miktar bir iyilesme söz konusu ki bu da önemli bir faktör."
'2013 özellestirme hedefi simdiden tamam'
Mehmet Simsek, 2012'de özellestirmeden Hazine'ye aktarilan kaynagin hedefin altinda oldugunu fakat Hazine'ye aktarilabilir duran yaklasik 4.5-5 milyar liralik bir nakit bulundugunu da hatirlatti. Bu rakaminda Halkbank'in arzindan gelen kaynak oldugu bilgisini veren Simsek, söyle konustu:
"Biz rakamlar üzerinden bu isi götürme çabasinda olsaydik özellestirmedeki kaynagi bütçeye aktarsaydik bütçe açigi çok daha düsük sevilerde gerçeklesebilir. Ama biz onu 2013'e artik biraktik. Biz 1 Ocak itibariyle özellestirmedeki kaynagi Hazine'ye aktarirsak, 2013 yilinin hedefini de asmis oluyoruz.
Özellestirmesi tamamlanmis, onay asamasinda 10 milyar dolarlik kaynak da var. Dolayisiyla, 2013'ün basinda öngördügümüz özellestirme hedefini asmis olacagiz üstelik elimizde de 10 milyar dolarlik özellestirmesi yapilmis, tamamlanmis, onay asamasinda olan ihale de var."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284