1.Ulusal Kirsal Turizm Sempoyumu Basladi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi’nin ev sahipliginde düzenlenen 1. Ulusal Kirsal Turizm Sempozyumu Yunus Emre Yerleskesi Karamanoglu Mehmetbey Salonunda basladi.

1.Ulusal Kirsal Turizm Sempoyumu Basladi

Saygi durusu ve Istiklal marsinin okunmasinin ardindan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in açilis konusmasi ile baslayan sempozyuma Vali Süleyman Kahraman, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Turizm ve Kültür Bakanligi Egitim ve Arastirma Genel Müdürü Mahmut Evkuran ve Türkiye’nin farkli üniversitelerinden çok sayida akademisyen katildi.
Yaptigi açilis konusmasinda sempozyuma ev sahipligi yapmaktan duydugu memnuniyeti dile getiren KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen “Üniversitelerin iki temel görevi vardir. Bunlardan biri egitim ögretim digeri de bilimsel çalismalar yapmaktir. Nitekim üniversitelerin günümüzde temel görevlerine ilave olarak toplumlarin refah seviyesine katki saglayan kurumlar haline geldigini mutlulukla izliyoruz. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi de henüz 4 yasinda olmasina ragmen düzenlemis oldugu kongre, sempozyum, panel ve toplantilarla bölgede üstlendigi öncü görevini yerine getirme çabasi içindedir. Bu kapsamda son 4 yil içinde biri uluslararasi olmak üzere toplam 6 sempozyuma ev sahipligi yapmis bulunmaktayiz” dedi.
Sempozyumun önemine de deginen Rektör Gökmen “Bu yil birincisini düzenledigimiz bu sempozyumda amacimiz Türkiye açisindan önemli buldugumuz ve gelecekte önemli olacagina inandigimiz kirsal turizm konusunu gündeme tasimak ve tartisilmasini saglamaktir. Bilindigi gibi turizm, tüm dünyada çok hizli gelisen ve birçok ekonomik faaliyetten daha fazla getirisi olan bir alandir. Deniz turizminin gelecekte önemini kaybetme ihtimaline karsi alternatif turizmlere önem vermek gerekmektedir. Bunlardan biri olan kirsal turizmin gelecekte çok önemli bir yere sahip olacagina inaniyorum. Ülkemiz kirsal turizm açisindan dünyada esi bulunmayan bir potansiyele sahiptir.  Kirsal turizm diger turizm türleriyle çok kolay uyum saglayabilen 4 mevsim yapilabilen turist görünüsü diger türlerden farkli olan dogal ve kültürel mirasin korunmasina ve ülke tanitimina çok önemli katkilar veren sürdürülebilir turizm anlayisina hizmet eden bir araçtir. Buna ek olarak kadinin istihdami yerel halkin girisimcilik ruhunu atesleme, ekonomileri harekete geçirmesi açisindan önemlidir. Bu sempozyum da kirsal turizmin önemi ve Türkiye açisindan potansiyelinin ortaya konmasi, turizmin etraflica tartisilmasi ve bu alanda yapilabilecek katkilarin gündeme alinmasi açisinda çok önemlidir. Yetkin bilim adamlari ve uzman konusmacilarimizin katildigi bu sempozyumda 107 sunum ile kirsal turizm alanindaki sorunlar ele alinacaktir“ diye konustu.
Belediye Baskani Dr. Kamil Ugurlu’da, “Dünya hizla degisiyor bu hiza paralellik teskil edercesine kavramlar da degisiyor. Eskiden turist dendiginde basinda sapka, ucuz yerlerde yatip kalkan, domates ekmekle vakit geçiren bir resim vardi. Simdi bu kisi tamamen düzenlenmis ne istedigini bilen, programli insanlar haline dönüsmüstür. Buna cevap verecek programlar gelistirmek lazim. Bu sempozyum ile ilgili yer seçimi gerçekten çok uygun. Sadece Karadag’da yilki atlari Karaman’i bu alanda 1 numarali yere tasimak için yeterli bir unsurdur. Bizim adiyla müsemma yaylamiz Konya’nin Gevne yaylasi dünyanin hiçbir yerinde bulunmayan endemik hayvan ve bitkilerin bulundugu bir yayladir. Buna benzer birçok turistik alana sahip olan Karaman’i iyi tanimanizi ve kentimizden iyi hatiralarla ayrilmanizi temenni eder her zaman sizleri sevgiyle karsilayacagimizi belirtmek isterim” dedi.
Vali Süleyman Kahraman ise “Biz sehrimizin hiçbir degerinin kaybolmasini istemeyiz. Yatirimlarimizla her açidan nitelikli bir sehir insa etmek istiyoruz. Turizmde basari turizmin dogru anlasilmasina baglidir. Bu sempozyum turizme tek tarafli bir politikayla yaklasilmasi, sadece kamu tesvikleriyle çözüm aranmasindan ziyade tüm kamuoyunun bu konuya sahip çikmasi, yerel aktörlerin kapasitesinin gelismesi için gerekli bilgi ve birikimin saglanmasi noktasinda çok önemlidir. Bu baglamda siz degerli akademisyenlere önemli görev düsüyor. Bu sempozyumun turizm alanindaki tüm sorunlarin ele alinmasi ve nitelikli yatirimlar açisindan önemli katki saglayacagina inaniyorum ve sempozyumun basarili geçmesini diliyorum“ diye konustu.
Açilis konusmalarinin ardindan Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran’in ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Ekonomileri Bölümünde ögretim üyesi Prof. Dr. Cennet Oguz’un çagrili bildiri sunumu yapildi.
Bilim Kurulu üyelerine verilen plaket töreninin ardindan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ögretim elemanlarinin hazirladigi seramik, keçe ve ebru örneklerinden olusan “Kültürümüzden Yansimalar” konulu serginin açilis töreni katilimcilar tarafindan begeni ile izlendi.
Kirsal Turizm Dernegi Baskani Nedim Zurnaci, plaket töreninde Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapilan anlamli sempozyumdan dernegi adina duyduklari memnuniyeti ifade etti ve dernek logosundan olusan hediyesini sundu.
Türkiye’nin farkli üniversiteleri, sivil toplum kuruluslari ve kurumlarindan 130’a yakin katilimcinin sunumlarinin yapilacagi sempozyum, 2 gün sürecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284