400 Tutukluya Özgürlük Umudu

TBMM Genel Kurulu`nda, bu hafta görüsülecek tasari yasalasirsa 400`e yakin agir hasta tutuklu ve hükümlünün cezasi ertelenebilecek.

400 Tutukluya Özgürlük Umudu

TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta görüsülmesi planlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi yasalasirsa 400'a yakin agir hasta mahkumun cezaevinden çikmasi gündeme gelecek.
Agir hastalik veya sakatlik nedeniyle infazin ertelenebilmesi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanun'un 16. maddesinde düzenleniyor. Madde, ''hastalik mahkumun hayati için kesin bir tehlike teskil ediyorsa mahkumun cezasinin infazi iyilesinceye kadar geri birakilmasini'' öngörüyor.
Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde esleriyle görüsmesine de imkan taniyan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi ile agir hasta tutuklu ve hükümlülerin infazinin ertelenmesi de gündeme gelecek.
Tasari ile hapis cezasinin infazinin hastalik nedeniyle ertelenmesi hallerine yeni bir erteleme nedeni getiriliyor. ''Agir bir hastalik veya sakatlik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettirememe'' hali de infazin ertelenmesi nedenleri arasina aliniyor. Buna göre; maruz kaldigi agir bir hastalik veya sakatlik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettiremeyen ve toplum güvenligi bakimindan tehlike olusturmayacagi degerlendirilen mahkumun cezasinin infazi, iyilesinceye kadar geri birakilabilecek. Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda mahkum olanlarin da infazi ertelenebilecek.
Tasarinin yasalasmasiyla su anda ceza infaz kurumlarindaki yaklasik 400 hasta mahkumun durumlari tekrar degerlendirilecek ve bunlardan yasanin aradigi sartlari tasiyanlarin cezalarinin infazina karar verilebilecek.
Yapilan degerlendirmenin ardindan ''agir bir hastalik veya sakatlik nedeniyle ceza infaz kurumu kosullarinda hayatini yalniz idame ettiremedigi'' tespit edilen tutuklu ve hükümlüler cezaevinden çikarilacak.
-Anadilde savunma-
Tasari, anadilde savunma hakkini da öngörüyor. Buna göre, sanik iddianamenin okunmasi ve esas hakkinda mütalaanin verilmesi üzerine sözlü savunmasini kendisini daha iyi ifade edebilecegini beyan ettigi baska bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, il adli yargi adalet komisyonlarinca olusturulan listeden, sanigin seçecegi tercüman tarafindan yerine getirilecek.
-Esle görüsme-
Tasari yasalasirsa evli hükümlülerin cezaevlerinde esleriyle 3 saatten 24 saate kadar görüsmelerine de olanak taninacak. Böylelikle kapali cezaevinde bulunan mahkumlar, esiyle bir araya gelebilecek. Görüsmeler en geç 3 ayda bir yapilacak, cezaevi imkanlari ölçüsünde 3 saatten 24 saate kadar görüsme imkani verilebilecek. Açik cezaevinde bulunanlara bu hak verilmeyecek. Çocuk hükümlüler de anne ve babalariyla personelin yakin nezareti olmaksizin görüsebilecek.
Kaynak: rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284