ARABAŞI ELDEN GİDİYOR MU?

Arap aşı mı? Arabaşı mı tartışması bir yana dursun kış aylarının vazgeçilmezi bu lezzet için Yozgatlıların “Arabaşı bizimdir.” demesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

ARABAŞI ELDEN GİDİYOR MU?

Yozgat Mı? Karaman Mı?

Arabaşı yaparsan kazdan gelirim yazdan,

Arabaşı yaparsan hindiden gelirim ikindiden,

Arabaşı yaparsan tavşandan gelirim akşamdan,

Arabaşı yaparsan tavuktan ben gelemem soğuktan…

Diyen muhabirlerimiz sizler için sokağa indi ve arabaşında “Yozgat” “Karaman” tartışmasını sizlere sordu.

Arap aşı mı? Arabaşı mı tartışması bir yana dursun kış aylarının vazgeçilmezi bu lezzet için Yozgatlıların “Arabaşı bizimdir.” demesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Dost meclislerinde yağan karla birlikte akşam yemeğinden sonra ikram edilen arabaşını “Arabaşı hangi yöreye aittir?” diye arama motoruna yazdığınızda öne çıkanlarda bu lezzetin Yozgat’a has bir lezzet olduğu gerçeği yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. 

Arabaşı tarifinin verildiği Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sayfalarını karşılaştırdığımızda Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu lezzeti Yozgat’a ait bir lezzet olarak tanımlaması ve tarifini ondan sonra vermesi dikkatlerden kaçmazken Karaman İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün arabaşının tarifini ilk olarak “Arabaşı çorbası, Calla, Gılan Böreği, Guymak, Zülbiye, Batırık, Zerde, Palize tatlısı yöreye özgü yemeklerdir.” diyerek verdiği   ve ardından tarifini ikinci bir yönlendirme sayfasında verdiği görülmektedir.

Yunanlıların olmasından ülkemizde nereye ait olursa olsun diyen bir vatandaş: “Arabaşı yemeği bence Yozgat’ın da olabilir benim için bir sıkıntı yok. Bırakın arabaşı onların olsun Karaman’ın koyunu da meşhur, elması da meşhur.” dedi.

Elli altı yıldır arabaşının Karaman’a ait bir yemek olduğumu bilen Mustafa Peker: “Arabaşı Karaman’ındır dedi.

Arabaşı Karaman’ın bir yemeğidir ben elli iki senedir Karaman’da yaşıyorum ve elli iki senedir bu yemeğin Karaman’a ait olduğunu biliyorum. Ben arabaşı yemeği tekerlemesini bilmem ama  arabaşı yaptıkları zaman bizi davet ediyorlar biz de gidip yiyoruz.” dedi.

Mersinli olduğunu söyleyen bir vatandaş arabaşı çorbasını bilmediğini söyledi ve arabaşının Karaman’ın mı yoksa Yozgat’ın mı olduğu sorusuna bir cevabı olmadığını belirtti.

Ziya Barış isimli bir vatandaş: “Karamanlılar Karaman’ın diye sahip çıkıyor Yozgatlılar’da Yozgat’ın diye sahip çıkıyor ama İç Anadolu Bölgesi’nin bir yemeği olarak biliniyor bu yüzden iki tarafı da kırmamak lazım. Arabaşı çorbası genelde tavşandan ya da hindiden yapılırsa daha iyi oluyor. Tavuk bunların yanında yavan kalıyor.” dedi ve arabaşı tekerlemesini söyledi.

Arabaşı çorbasının Yozgat’a ait olduğunu söyleyen Hüseyin Evren Yağız: “İnternet üzerinde yapmış olduğum araştırmalarda arabaşı yemeğinin Yozgat ait olduğunu öğrendim. Ben Ispartalıyım arabaşı yemeğinin bir tekerlemesi de varmış onu da ilk defa duydum.” dedi

Arabaşı çorbasının Karaman ait olduğunu söyleyen bir Karamanlı: “ Arabaşı Karaman’ın yemeği. Arabaşını bizden iyi yapan yok çünkü biz mısırgadan, hindiden, horozdan yapıyoruz ve içine de kemik suyu kattığınız zaman yeme de yanında yat. Tahta kaşık ile lop lop hamurları da yuttuğunuz zaman daha güzel oluyor. Ben Süreyya’dan on iki tane olan tahta kaşıklarımı takım bir şekilde aldım ve yarın bir gün arabaşı çorbası yapacağım sizleride davet ederim buyrun gelin inşallah.” dedi.

Ömer Büyükeken isimli bir vatandaş: “Benim bildiğim kadarıyla arabaşı yemeği Karaman’a ait bir yemek. Ben 67 yaşındayım bu yaşıma kadar arabaşı yemeğinin Karaman’a ait bir yemek olduğunu biliyorum. Arabaşı bizim yani Karaman’ın öz yemeği. Yozgatlılar arabaşını karıştırıyorlar hedik dedikleri buğday unu ufağıyla ayrandan ve yoğurttan bir şey yapıyorlar. Yozgatlıları da saygımız var ama yine de bizim ülkemizin olsun, ortak olalım.

Sudanlı olduğunu söyleyen yabancı uyruklu bir vatandaş sekiz senedir Karaman’da yaşadığını söyledi ve Karaman’da bulunduğu süre boyunca Karaman’ın çok iyi bir yer olarak gördüğünü söyledi. Yabancı uyruklu olduğu için arabaşı çorbasıyla ilgili fikri olmadığını belirten vatandaşa muhabirimiz arabası çorbası hakkında bilgiler verdi.

Geçmiş dönemlerde Karaman Spor’un başkanlığını yapan Mehmet Ali Demir, arabaşıyı bilmez olur muyum dedi ve: “Arabaşı yemeğini çok seviyoruz. Arabaşı yemeği etli bir çorba olarak biliniyor. Arabaşını sahiplenme konusunda Yozgatlılar uyanıklık yapıyor. Orada da olabilir, burada da olabilir” dedi.

18 yaşına kadar köyde kaldığını söyleyen Mehmet  Kartop: “Benim babam kışın kar yağdığı zaman her gün  tavşan avına giderdi. Babam tavşanı ağlayıp geldiği zaman biz de sevinirdik çünkü babam tavşan avladığı zaman evimizde arabası yapılırdı. Annem tavşana yemek hazırlığı öncesi tavşanı temizlerdi ve akşamdan bir de hamur hazırlardı daha sonra tavşanı da tencerenin içine koyardı. İçine biber, ekşi, tuz koyardı ve arabasını pişirdi. Arabaşına ekmekle de yerler hamurda da yerler ama ben daha çok ekmekle yemeyi severim çünkü hamuru çorbanın içine attığınız zaman hamur eriyor.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284