Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas’tan Türkçe Vurgusu

Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafindan düzenlenen 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresinin açilis programinda yaptigi konusmasinda Türk diliyle ilgili önemli konulari gündeme getirdi.

Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas’tan Türkçe Vurgusu

Prof. Dr. Turan Karatas konusmasinda kongreye gelen katilimcilari ve kongre ortamini gördükten sonra millet olarak dünyada saygin bir yerde oldugumuzu hissettigini söyledi. Karatas, kongrenin Karaman’a ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesine çok yakistigini da sözlerine ekledi.
Karatas, üniversitelerin bulunduklari sehirlere göre kendilerine misyon edindiklerini belirterek, “KMÜ’ nün en önemli misyonlarindan biri Karaman’in Türk dilinin baskenti olmasi nedeniyle Türk dilini gelistirme konusunda çalismalar yapmaktir. Bu açidan bakildiginda kongremiz büyük önem tasimaktadir.” dedi.
Prof. Dr. Karatas iki yil önce yapilan ilk kongrenin yararli geçtigini ve önemli bilimsel çalismalara isik tuttugunu kaydetti. Ikincisi düzenlenen kongrenin, Türkçenin birlestirici gücünün bir yansimasi oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Karatas, Türkçenin bugün degisik cografyalarda farkli dilleri konusan birçok kisiyi ortak bir zeminde bulusturdugunu kaydetti. Karatas, yerli ve yabanci pek çok ögrencinin, Türkçenin çagrisina kulak vererek Türkçenin diyarina, Yûnus’a yanki veren Karaman’a kostugunu ifade etti.
Günümüzde dünyada 7 bin dilin konusulduguna deginen Prof. Dr. Karatas, bu diller arasinda Türkçenin çok önemli bir yerde olduguna dikkat çekti. Prof. Dr. Karatas konusmasina söyle devam etti: “Kongre vesilesiyle dünyamizda Türkçe için yeni bir paragraf açmayi düsündük. Bunun için Türkiye’nin ve dünyanin muhtelif ülkelerinde lisans ve lisansüstü ögrenimine devam eden gençlerin çalismalarina kulak vermek istedik. Kongre süresince dinleyecegimiz bildiriler, Türkçenin bir bilim ve sanat dili olarak kullanimina isik tutan çalismalardir”
Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas bir dilin gücünün onu konusan insanlar için önemli oldugunu vurgulayarak, milletlerin medeniyetlerini dilleri sayesinde yayginlastirabileceklerini söyledi. Gençlerin Türk dilini etkin kullandiklari takdirde dil bayraktarligi yapacaklarini belirten Karatas, “Sizler Türkçe sevdalisi ve bayraktari olmalisiniz.” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284