Oran: Basbakan Çözüm Sürecinde Yapilan Pazarlik Ve Taahhütleri Türk Milletine Açiklamak Zorunda”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskan Yardimcisi Umut Oran hafta sonu Karaman’daydi.

Oran: Basbakan Çözüm Sürecinde Yapilan Pazarlik Ve Taahhütleri Türk Milletine Açiklamak Zorunda”

Ilk önce Ayranci ilçesine gelen Oran, burada partisinin ilçe baskanligini ziyaret ederek partililerle bir süre sohbet etti. Oran burada basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtigini söyledi.
Esasinda vatandasin bu süreçle ilgili Basbakandan cevap bekledigini ifade eden Oran, sunlari kaydetti:
“ Bu konuda herkes söyledi, fakat Basbakan konusmadi. Basbakan'in bu konuda daha evvel anlattiklari var, daha evvel söyledikleri var. Mart ortasindan beri bu yeni çözüm süreci ile ilgili Basbakan bir sey açiklamiyor. Hâlbuki iktidar partisi. Yapmis oldugu anlasmalar var, pazarliklar var. Biz ana muhalefet partisi, olarak Basbakan'i bu yeni çözüm süreci ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti adina ne görüsmeler yapti, ne pazarliklar yapti ne taahhütler verdi bilmek istiyoruz. Millet adina bunu bilmek istiyoruz” dedi.
CHP olarak bu konuda çok net olarak, dün bir kez daha Genel baskanlarinin, CHP'nin demokrasiyle ilgili, adaletle ilgili, özgürlüklerle ilgili, kardeslikle ilgili ülkenin daha demokratik bir ülke olmasi ile ilgili neler yaptigini, hangi yasa tekliflerini verdigini, neler düsündügünü dün bir kez daha altini kalin çizgilerle çizerek ifade etti. Ama dedigim gibi Basbakan su ana kadar güven vermeyen, ilkesiz, tutarsiz bir tutum içerisinde. Bu Türkiye Cumhuriyeti basbakanina yakismiyor. Daha evvel söylediklerinin bu gün tam tersini yapiyor. Onun için vatandas halk Basbakana güvenmiyor. Onun bu süreçle ilgili açiklamalarini bekliyor."
Milletvekillerine yeni haklar verilmesi ile ilgili yasa tasarisi hakkinda ne düsündügüne ise Oran, " Milletvekilleriyle ilgili TBMM'de bir yönetmelik yok idi. Bir yasa eksikligi var idi. Uzun zamandir esasinda bekleyen bir seydi. Biz özel bir ayricalik gelmesini dogru bulmuyoruz. Bende sahsen dogru bulmuyorum. Ama emekli su anda görev yapmayan, önceden milletvekilligi yapan arkadaslar bu konuda bir araya gelmisler. Ama çok kisa bir süreçti zaten. Söz konusu yasa komisyona yeni geldi. Daha guruba, Genel Kurula gelmemisti. Dolayisiyla genel kurula gelse de arkadaslar bu konudaki görüslerini bireysel olarak ifade edeceklerdir. Ama dün gurup olarak Ak Parti, ile olmayi da red ettik, ayni zamanda bu süreçte milletvekillerine özel bir ayricalik gelmesini de bu süreçte dogru bulmadik. Sunu ifade ediyorum. Oradaki söz konusu konular milletvekillerinin özlük haklarinin düzenlenmesi ile ilgiliydi. Su an bir yasal zemin üzerinde yürümüyor. Mutlaka onun düzenlemesi gerekiyor. Fakat zamanlama olarak belki usul olarak dogru olmadi. Bizde halkimizin bu konudaki duyarliligina saygi gösterdik. Milletin iradesini tepkisini ciddiye alarak, CHP olarak bu önerideki imzalarimizi geri çektik." diye konustu.
Daha sonra Oran, bu sene ilçede 14. kutlanan Hidirellez senliklerine katildi. Burada da vatandaslara hitap eden Oran, Karaman'in, hem âlimler yetistiren, hem kahramanlar yetistiren bir cografya oldugunu, bu gün Karaman'da Türk dil bayraminin 736. kutlandigini belirterek, herkesin Türk Dil Bayramini kutladi.
Türkçe'nin dünyada 200 milyon insanin konustugu bir medeniyet ve kültür dili oldugunun altini çizen Oran Konusmasini söyle sürdürdü:
" Türkçe Yunus Emre'nin, Ahi Evren'in Nasrettin hocanin, erenlerin, ermislerin bu ülkenin irfan pinarlarinin dili. Karaman'da Türkçenin baskenti. Karamanoglu Mehmetbey ta 1277 yilinda Türkçeyi kesfetmis ve Türkçe için demis ki; 'bu günden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türkçe'den baska dil kullanilmaya. Yani Türkçe'yi o zaman resmi dil ilan etmis. Bakin yillar sonra Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'te Türkçe'yi resmi dil ilan eden bir baska liderimiz. Anayasada resmi dil olarak ilan etmis. Simdi resmi dil pazarligi yapiliyor. Biz CHP olarak resmi dilimiz konusunda , ana dilimiz konusunda hassasiyetimizi koruyoruz. Anayasamizin degismez çizgileri konusunda biz konusuyoruz. Biz tabi ki baris istiyoruz. Biz tabi ki bu ülkede hiçbir annenin göz yasi dökmesini istemiyoruz. Hiç bir vatan evladinin hayatini kaybetmesini, sakat kalmasini istemiyoruz. Biz tabi ki birlikten beraberlikten yanayiz. Buna yürekten inaniyoruz. Ana bu günkü ortam bu amaca hizmet etmiyor."
Oran daha sonra Merkeze bagli Akçasehir beldesi ve Suduragi Beldesini ziyaret ederek partililerle bulustu.
Belde ziyaretlerinden sonra CHP Il Binasina gelen Oran burada kadinlarin anneler gününü kutlayarak onlara karanfil verdi. Il Binasinda Besiktas'in Çarsi, Galatasaray'in Ultra Aslan, Fenerbahçe Spor Kulübünün Genç Fenerbehçeliler dernegi taraftarlariyla bir araya gelen Oran'a temsilciler sirasi ile 3 büyük takimin atkilarini hediye ettiler. Oran'da gençlere CHP rozeti takti. 3 büyük takimin taraftarlarinin Karaman'da CHP çatisi altinda kavga, etmeden bulusmalarinin örnek bir davranis oldugunu ifade eden Oran, sunlari kaydetti:
" 1 Mayis'ta Istanbulda Çarsi gurubuyla beraberdik. Gelecek sene Besiktas'tan daha iyi bir performans bekliyorum. Iyi baslamislardi. Sonunu getirmediler. Fenerbahçe'ye kupa'da basarilar diliyorum. Iyi olan kazansin. Fenerbahçe bu sene çok sikintilar çekti. Insallah yüzleri güler."
Daha sonra Galatasaray atkisini boynuna takan Oral espri yaparak, " Simdi bir politikaci nasil olur dersen, tam böyle olur. Bana uzun yillar hangi takimi tutuyorsun diye soruyorlardi. Ben milli takim diyordum. Ben eski bir futbolcuyum. Futbola Besiktas genç takiminda kaleci olarak basladim. Fakat lisansim çikmadi. Daha sonra Galatasaray'da oynadim. Ilk lisansim Galatasaray'da çikti. Profesyonel genç takimda kaleci olarak oynadim. 13 yil çesitli yerlerde oynadim. Simdi de Galatasarayli'yim. Galatasaray veteren takiminda oynuyorum. Fenarbahçe ile olan iliskimde, özellikle Özel Yetkili Mahkemeler'de bu sike davasi görülürken büyük haksizliklar yapildi. Özel yetkili mahkemelerde ögrenci kardeslerimize, aydinlara, basin mensuplarina yapilan haksizliklar,futbol camisasina da yapildi. Aziz Yildirim da 1 sene tutuklu kaldi. Biz bütün saniklara yardim ettik, magduriyetlerini dile getirdik. Bu spor kulüplerimizin geçmisine baktigimizda hepsi 90 yillik, 100 yillik. CHP gibi bu Cumhuriyeti kuran, ilk genel baskanligini Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptigi bir partide sizlerin bir araya gelmesi anlamli. Sizleri tebrik ediyorum. Bu sene içerisinde büyük bir rekabet içerisindeydiniz. Sizi bir arada görmen beni umutlandirdi ve onurlandirdi" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284