HES Yapiminda Izin Bakanliktan Alinacak

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, HES’lerin yapimi konusunda alinan orman izinlerinde degisiklige gidildigini bildirerek, orman izinlerinde artik sadece Orman ve Su Isleri Bakanligi’nin izninin yeterli olacagini söyledi.

HES Yapiminda Izin Bakanliktan Alinacak

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, “HES Projelerindeki Problemler ve Çözüm Önerileri” konulu toplantiya katildi. DSI Genel Müdürlügü Konferans Salonu’nda yapilan programa, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakani Taner Yildiz, EPDK, ilgili kamu kurumlari ve özel sektör temsilcileri katildi. Programda konusan Eroglu, bugün 5. toplantinin gerçeklestirildigini belirterek, bürokrasi ile ilgili sikayetlerin oldugunu ve bunlari önemli ölçüde azalttiklarini dile getirdi.
Türkiye’nin enerjide disa bagimli bir ülke oldugunu hatirlatan Eroglu, yilda 60 milyar dolarlik enerji ithalati yapildigini kaydederek, “Türkiye enerji kaynaklarini gelistirmezse, yenilenebilir enerjiyi devreye sokmazsa ilerleyen zamanda enerji konusunda büyük riskler ortaya çikabilir” dedi.
Enerjinin kapilarini 2003 yilinda özel sektöre açtiklarina dikkat çeken Eroglu, yarim kalan Hidroelektrik Santrallerini (HES) özel sektör eliyle tamamladiklarini belirterek, özel sektör eliyle 26 kilowatt saat olan kullanilabilir enerjinin 71 kilowatt saate çikarildigini bildirdi. Bakan Eroglu, özel sektörün HES’lere büyük bir dinamizm kattigini dile getirerek, “2014 yilinda devletin yaptigi HES’lerle özel sektörün yaptigi HES’ler birlesecek ondan sonra özel sektör daha öne geçecek” diye konustu.
Eroglu, HES’lerin önemine deginerek, Türkiye’nin büyümesine yüzde 1-1,5 katki yaptigini söyledi. denetim eksikliginden bahseden Eroglu, yarginin denetim kararini iptal ettigini dile getirerek, “Biz Bakanligimizin bir teklifi var. Önümüzdeki haftalarda bu kanunda denetimi daha ciddi sekilde yapacagiz” seklinde konustu.
ORMAN IZINLERI SADECE BAKANLIKTAN ALINACAK
16 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Basbakanlik Genelgesi’ne göre kamu kurum ve kuruluslarina ait mallarin, tasinmazlarin satisi, kiralanmasi gibi üzerinde yapilacak her türlü tasarrufta Basbakanlik’tan izin alinmasi gerekiyor. Eroglu, HES’lerin yapimi konusunda alinan orman izinlerinde degisiklige gidildigini bildirerek, orman izinlerinde artik sadece Orman ve Su Isleri Bakanligi’nin izninin yeterli olacagini söyledi. Eroglu, “Dün aksam yaklasik 350 tane izni imzaladik. Bu izinlerin gecikmemesi lazim. Biz bu tür izinleri verecegiz. HES’le iliskin izin konusunda çok hassas davraniyoruz” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284