Karaman’in Ünlüleri Kitap Oldu

Karaman’da iz birakan isimler kitaplastirildi. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca, Ars. Gör. Aytunç Ülker, Egitimci Halil Ibrahim Incekara ve Arastirmaci Sair Ibrahim Sasma’dan olusan ekip tarafindan hazirlanan “Karaman’in Ünlü Sahsiyetleri” adli kitap, Duru Bulgur ve Manazan Enerji’nin katkilariyla Altinordu Yayinlari’ndan basilarak okurlarla bulustu.

Karaman’in Ünlüleri Kitap Oldu

Karaman’in 914 Ünlü Sahsiyeti
Sekiz bölümden olusan kitapta Karamanli olan ya da Karaman’la bagi bulunan toplam 650 ünlü sahsiyetin yani sira adi cadde, sokak, mahalle, okul, cami gibi yerlere verilen 264 taninmis kisinin ismi yer aliyor.
Kitabin ilk bölümü “Devlet Adamlari, Din Adamlari, Is Adamlari ve Diger Bazi Ünlü Kisiler” basligini tasiyor ve burada Seyh Edebali, Nure Sufi, Mevlana Celaleddin Rumi, Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihi sahsiyetlerden günümüzde yasayan is adamlari ve üniversite rektörüne kadar 103 kisinin özgeçmisine yer veriliyor.
Kitabin ikinci bölümü “Sairler, Halk Asiklari, Yazarlar, Bilim Adamlari, Arastirmacilar, Müzisyen ve Bestekarlar” basligini tasiyor. Bu bölümde Yunus Emre’den günümüz sairlerine, Necati Yeniel’den Tahsin Ünal’a, Riza Duru’dan üniversite ögretim elemanlarina kadar toplam 252 kisinin ismi geçiyor.
Kitabin üçüncü bölümünde Karaman milletvekilleri siralaniyor. Bu bölümde Hulusi Bey ve Hüseyin Sitki Gür’den günümüze kadar 35 milletvekilinin adi yer aliyor. Kitabin dördüncü bölümünde Sükrü Ergün Özakman’dan günümüze 10 vali, besinci bölümünde 1867-1875 yillarinda görev yapan Haci Mustafa Aga ve Haci Metin Aga’dan günümüze kadar 72 merkez ve ilçe belediye baskani, altinci bölümünde de Haci Mustafa Aga’dan günümüze kadar 158 merkez ve ilçe kaymakamina yer veriliyor.
Kitabin yedinci bölümü “Resmi Kayitlarda Adi Geçmeyen Ulular” basligini tasiyor ve bu bölümde Akbiyik Sultan, Farfara Sultan, Ibrikli Sultan, Merci Sultan, Sadik Sultan, Yalincak Sultan, Hodul Baba, Ishak Baba, Mestçi Baba, Kivircik Baba, Kettani Baba, Tarrani Baba, Koçak Dede, Tapucak Dede, Halil Efendi, Hoca Mahmut, Kamil Pasa, Ali Beke, Kesikbas Veli ve Seyit Nizam gibi 20 farkli sahsiyet hakkinda bilgi veriliyor.
Kitabin sekizinci ve son bölümü ise “Ismi Herhangi Bir Tesis, Okul, Cadde, Mahalle, Sokak, Bulvar, Cami, Türbe, Park, Altgeçit, Üstgeçit ve Çesmeye Verilen Ünlü Sahsiyetler” basligini tasiyor. Bu bölümde Ahmet Yesevi’den Ahi Evran’a, Dede Korkut’tan Baris Manço’ya, Abdurrahim Karakoç’tan Adnan Menderes’e, Ömer Dinçer’den Lütfi Elvan’a kadar 264 ünlü isim yer aliyor.
Yaklasik bir yilda hazirlanan ve 400 sayfadan olusan kitap, Karaman hakkinda önemli bir kaynak niteligi gösteriyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284