Ermenek’teki Maden Faciasinin Besinci Durusmasi

Ermenek ilçesindeki kömür Ocaginda 18 isçinin hayatini kaybettigi faciayla ilgili davanin besinci durusmasi yapildi.

Ermenek’teki Maden Faciasinin Besinci Durusmasi

Ermenek Agir Ceza Mahkemesinde bugün görülen durusmaya tutuklu saniklar Has Sekerler Madencilik Sirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt, taraf avukatlari ve madenci aileleri katildi. Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Sirketi yöneticisi Abdullah Özbey de, ameliyat oldugu için durusmaya katilmadi, avukati tarafindan temsil edildi. Teknik nezaretçi Ali Kurt mahkemeye yaninda getirdigi haritalarla maden semasinin üzerinde eski bir madene yaklasildigini cetvelle anlatti ve haritayla ilgili kendisinin bir sorumlulugunun olmadigini söyledi.
Has Sekerler Madencilik Sirketi sahibi Saffet Uyar ise, “Önceki ifadelerimi tekrar ederim, baska da söyleyecek bir seyim yok” seklinde konustu.
Saffet Uyar’in avukati Seref Han da, “Ali Kurt, teknik nezaretçi olarak burada bir bilirkisi edasiyla haritalarla anlattiklarini keske daha önce anlatsaydi. Suçu baskalarina atarak suan kendini aklamaya çalisiyor” seklinde konustu.
Mahkeme baskani, “Burada araya girmek istiyorum aramizda 1,5 metre mesafe var lütfen biraz daha kisik sesle konusur musunuz? Bagirmanizi istemiyorum. Her seferinde bagirarak konusuyorsunuz rahatsiz oluyorum” dedi.
Seref Han da, “Sayin hakim benim sesimin duyuldugunu düsünmüyorum. Benim sesim Ardahan’dan duyulmali ve sesimi de size duyurabildigimi düsünmüyorum” dedi.
Ali Kurt, “Has Sekerler’de harita olmasaydi, müfettisler gelip gidiyordu. Mühendisler sormaz miydi bu harita nerededir, ne yapacagiz diye. Çünkü kendilerinde harita vardi. Kazanin sondaj makinesiyle bir ilgisinin oldugunu düsünmüyorum. Sondaj makinesi harita olayinin bir parçasidir. 2011 yilinda Ahmet Dagdeviren’in biraktigi eski imalata rastlanmistir bu isçilerin ifadelerinde de mevcut, eski ocaga girip çiktiklarini söylemislerdir. Eger ellerinde harita yoksa nasil girip çikabiliyorlar. Diger ocaga 25 mesafe biraktiklarini söylemisler hep bu bir risk” dedi.
Durusmaya katilan müsteki avukati Murat Yilmaz da, Ali Kurt’un ifadelerinde tutarsizlik oldugunu belirterek "Daha önce mahkeme heyeti sizler sormustunuz, eger sondaj makinesi olsaydi kaza olur muydu diye olmazdi diye yanit vermistir. Sizler de biliyorsunuz. Ama simdi Ali Kurt sondaj makinesiyle alakasi yok diyor. Alenen yalan söylüyor. Cemile Karaca’nin da dogrulari söylemesi için tutuklanmasi gerekiyor. Serbest kaldigi sürece buradaki saniklari korumaya çalisiyor. Derhal hakkinda yakalama karari çikarilmasini istiyoruz talep ediyoruz” dedi.
Tam bu sirada yine mahkeme baskani Avukat Murat Yilmaz’i da uyararak “Avukat bey sakin olun biraz da alçak sesle konusun lütfen çünkü gerçekten rahatsiz oluyorum” dedi. Murat Yilmaz’da biz meslektasim Seref Han beyle biraz heyecanliyiz” dedi.
Savci ise, “Cemile Karaca’nin bilgisayarinda Ankara polisi kriminal labaratuvarindan gelen bilgilerin kapsamli olmasi nedeniyle numune madencilige ait bilgi belge bulunup bulunmadigina iliskin bilirkisi tespit edilmesi alaninda uzman kisiler seçilmesi, tutuksuz saniklar için tutuklama taleplerinin reddine, Yavuz Özsoy hakkinda tutukluluk halinin devamina, tutuklu saniklarin tutukluluk halinin devamina mütalaa olunur” diye konustu.
Mahkeme heyeti, 16 sanigin yargilandigi davanin besinci durusmasinin tamamlandigini belirterek, Has Sekerler Madencilik Sirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt ve Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Sirketi yöneticisi Abdullah Özbey'in tutukluluk halinin, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy hakkindaki yakalama kararinin devamina, yeni bilir kisi olusturulmasi konusunda ara karar verdi. Mahkeme heyeti, durusmayi 20 Ocak 2016 tarihine erteledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284