Kaskoda Sartlar Degisti, Hasar Piyasa Degerinden Ödenecek

Kasko sigortasinda geçen hafta sessiz sedasiz iki önemli degisiklik yapildi. Buna göre artik araç pert oldugunda araç sahipleri poliçede yazan sigorta degerini degil, piyasa degerini alacak. Ikinci konuda araç tamirleri ile ilgili. Araç sahipleri artik poliçeye bagli olarak her servise gidemeyebilecek. Hürriyet Gazetesi sigorta yazari Noyan Dogan bu iki önemli gelismeyi yazdi.

Kaskoda Sartlar Degisti, Hasar Piyasa Degerinden Ödenecek

Bir süredir kaskoda, sigorta sirketleri ile tüketici arasinda ciddi sorunlar yasaniyor. Kasko sigortasina yönelik sikayetler, iki nedenden kaynaklaniyor.
Bir: Sigortalilar, hasar durumunda poliçede yazan sigorta degerini alamamaktan yakiniyor. Konuyu açayim. Kasko sigortasi yapilirken poliçeye, aracin sigorta degeri yazilir. Prim de bu deger üzerinden hesaplanir.
Hal böyle olunca da araç, çalindiginda ya da agir hasara ugradiginda yani, pert oldugunda; vatandas, poliçede yazan sigorta degerini almayi bekliyor. Sirketler ise aracin piyasa degerini ödüyor. Eski model araçlarda aradaki fark 2-3 bin lira olmasina karsin, yeni modellerde bu fark, 8-10 bin liralara kadar çikiyor. Sirketlerin yaptigi dogrudur, yanlistir... O, ayri tartisma konusu... Ama durum bu. Sigortalilar da iste bu uygulamada sikayetçi.
Ikinci sikayet konusu ise, kaskolu araçlarin onariminda; sigorta sirketlerinin orijinal parça yerine, yan sanayi parça kullandirtmalari. Bu iki konu yüzünden de tüketicilerin sigorta sirketleri ile sigorta sirketlerinin de tamirhaneler ve otomotiv sirketleri ile tamirhanelerin de eksperlerle arasi açik. Anlayacaginiz ortada ciddi kriz yasaniyor.
PIYASA DEGERI NASIL BELIRLENECEK?
Hazine Müstesarligi ise geçtigimiz hafta bir yönetmelik yayinlayarak, kasko sigortasinin sartlarini bastan sona degistirdi. Yönetmelik uzun. O nedenle sikayet edilen konulardaki degisikliklere deginecegim. Hemen belirteyim, yeni uygulama 1 Nisan 2013’de baslayacak.
Hem ikinci el hem de sifir araçlarin kasko sigortasinda artik poliçeye, sigorta degeri yazilmayacak. Aracin piyasadaki rayiç bedeli esas alinacak, prim de buna göre belirlenecek. Araç çalinir ya da pert olursa; sigorta sirketi, aracin o günkü piyasa rayiç bedelini sigortaliya ödeyecek. Ancak, sigorta sirketi, aracin piyasa rayiç bedelini nereden tespit ettigini poliçede yazacak. Bu, bir internet sitesi olabilecegi gibi; oto pazari, baska bir kurum ya da kurulus da olabilir. Poliçe düzenlenirken rayiç bedel nereden belirlendiyse; hasar da yine oranin, o günkü, piyasa bedeli üzerinden ödenecek.
Daha açik söyle anlatayim... Ikinci el bir araç aldiniz ve kasko yaptiracaksiniz. Diyelim ki, sigorta sirketi de piyasa rayiç bedelini belirlemede, oto alim-satimi yapilan internet sitelerinden birini referans aliyor. Sirket, internet sitesine bakarak, aracinizin piyasa bedelini tespit edecek, primi ona göre belirleyecek. Poliçeye de referans olarak internet sitesini yazacak. Araciniz pert olursa. Sigorta sirketi yine o internet sitesinde, aracinizin hasar günündeki piyasa degerini tespit edip, onu size ödeyecek. Ne fazlasi ne eksigi.
Eger, poliçede rayiç bedel belirlemede referans alinan kurum ya da kurulus yazmiyorsa, o zaman Türkiye Sigorta Birligi’nin yayinlandigi rayiç bedel listesine göre hasar ödenecek.
SIGORTA DEGERI YAZILMAYACAK
Peki, sifir araçlarda ne olacak? Sifir araçlarda ilk yil zaten sorun yasanmiyor. Faturada yazan bedel neyse, sigorta degeri olarak hesaplaniyor, prim de ona göre belirleniyor. Kaldi ki, sifir araçlarda ilk yil olasi bir hasarda sigorta degerinin tamami ödeniyor. Yeni uygulamayla artik sifir araçlarin kaskosunda da sigorta degeri yazmayacak. Birinci yildan sonra sigorta yenilemesinde araç, ikinci el statüsüne geçtiginden, hangi kurum veya kurulus referans aliniyorsa, oranin piyasa rayiç bedeli hasar olarak ödenecek.
Diyeceksiniz ki, ‘Araç alim-satiminin yapildigi internet siteleri ya da oto pazarlarinda fiyatlarlar farklilik gösteriyor. Hangi fiyata göre hasar ödenecek? Bu konuda karmasa yasanmayacak mi?’. Artik o tarafini bilemem. Yönetmelik böyle. Ama bana göre, sigortali ile sigorta sirketi arasinda bu konuda ciddi karmasa yasanacak.
YEDEK PARÇA KRIZI ÇÖZÜLDÜ
Gelelim, yedek parça konusuna... 1 Nisan’dan itibaren düzenlenecek kasko poliçelerinde sigorta sirketleri, aracin onariminin sirket tarafindan belirlenecek servislerde mi, yoksa sigortalinin istedigi serviste mi yapilacagini açikça yazacak. Ayni sekilde onarim sirasinda orijinal yedek parça mi, yoksa esdeger parça mi kullanilacagi da poliçe düzenlenirken belirtilecek. Eger ki, aracin onariminin nerede yapilacagi ve hangi yedek parçanin kullanilacagi sigorta sirketi tarafindan poliçede belirtilmezse... Hasar sonrasinda araç sigortalinin istedigi serviste onarim görecek ve yine sigortalinin istedigi parça kullanilacak.
Sunu da belirteyim: Yedek parça konusundaki sikayetler sadece kasko sigortasindan degil, agirlikli trafik sigortasindan kaynaklaniyor. 1 Nisan’da baslayacak uygulama iste kasko sigortasina yönelik. Anlayacaginiz, trafik sigortasinda sikayetler devem edecek.
Yeni uygulama özetle böyle. Umarim, Hazine’nin kasko sigortasinda getirdigi yeni uygulama sigortali ile sigorta sirketi arasindaki süregelen uyusmazliklari bir ölçüde bitirir.
Hürriyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284