Kazim Karabekir MYO`da Kazim Karabekir Pasa Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Kazim Karabekir Meslek Yüksekokulu, “Kariyer Günleri” kapsaminda KMÜ Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca’yi agirladi.

Kazim Karabekir MYO`da Kazim Karabekir Pasa Anlatildi
Geçtigimiz hafta içerisinde gerçeklestirilen konferansa yüksekokulun akademik ve idari personeli ile ögrenciler katildi.
Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca, Kazim Karabekir Pasa’nin dogumundan vefatina kadar geçen sürede hayatini ve askeri yönünü anlatti. Milli mücadelenin ünlü simalarindan olan Karabekir Pasa’nin asker çocugu oldugunu ve ailesinin Türkmenlerin Avsar koluna mensup oldugunu anlatti.
Kurmay Baskani olarak görev yapan ve 1907 yilinda Rumlara karsi gösterdigi basaridan dolayi Kolagasi olan Karabekir Pasa’nin, 31 Mart ve Arnavutluk Isyanlarinin bastirilmasinda görev aldigini açiklayan Yrd. Doç. Dr. Uca, “Kazim Karabekir Pasa Çanakkale’deki basarisindan dolayi albayliga yükseldi. Doguda Ruslara karsi savasti. Erzincan ve bölge halkini Ermenilerin zulmünden kurtaran önemli bir askerdi” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca, Karabekir Pasa’ya Erkan-i Harbiye Umumiye Baskanligi teklif edildigini, ama kabul etmeyip 18. Kolordu Komutani olarak görevine devam ettigini de açikladi. Uca “1919’da Mustafa Kemal Pasa askerlikten istifa edince onun yerine 2. Ordu Müfettisligine getirilen Kazim Karabekir Pasa, askeri sifati kalmayan Mustafa Kemal’e “Ordum ve ben emrinizdeyim” diyerek bagliligini dile getirmistir.” açiklamalarini yapti.
Kazim Karabekir Pasa’nin askeri ve insanî yönlerinden örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca’ya Kazim Karabekir MYO Müdürü Ögr. Gör. Abdulbaki Pinar, sahsi ve okulu adina tesekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284