KMÜ’de ‘1964 Karaman Yangini’ Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 1964 yilinda meydana gelen ‘Karaman Yangini’ni konu alan sergi ve panel düzenlendi. Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, yangina tanik olan davetliler ve ögrenciler katildi.

 KMÜ’de ‘1964 Karaman Yangini’ Konusuldu

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda düzenlenen panel saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi. Panelde ayrica konuklara güftesini Sami Özdag’in yaptigi Karaman yanginini konu alan ‘Çarsi Yangini’ isimli dinleti sunuldu.

“Yangin Karaman’da büyük degisikliklere neden oldu”
Dinletinin ardindan panelin oturum baskani Doç. Dr. Mehmet Mercan, 1964 yilinda meydana gelen Karaman yangininin 50. yilinin yasandigina dikkat çekerek, üniversitelerin bölgelerinde yasanan tarihi ve kültürel olaylara yabanci kalmadan arastirma yapmasinin önemine degindi. KMÜ’nün bu baglamda Karaman ile ilgili pek çok çalismada yer aldigini söyleyen Doç. Dr. Mercan, “Düzenlemis oldugumuz panel ile Karaman’in tarihine isik tutacak çalismalari sizlerle paylasmanin mutlulugunu yasiyoruz. 1964 yilinda yasanan bu yangin Karaman’da gerek nüfus gerekse kültürel anlamda büyük degisikliklere neden oldu.” dedi.
“Yangin tam bir felakete sebep olmustur”
Doç. Dr. Mercan’in ardindan söz alan Ars. Gör. Aytunç Ülker ise yanginla ilgili yapilan arastirmalar hakkinda bilgi verdi. Yangininin yasandigi dönemde çok sayida ulusal ve yerel basinda haber olarak yer buldugunu belirten Ülker, yanginin Külahçilar Camii’nin yakininda bulunan bir terzide basladigini ve bu sekilde yayildigini söyledi. Ülker, “Yangindan dolayi yasanan panik sebebiyle vatandaslar geceyi disarida geçirmisler, birçok dükkân da yagmaya ugramistir. Kisa sürede büyüyen yangin bir felaket halini almistir. O dönemde yapilan açiklamalara bakildiginda 90 yillik mazisi olan bu çarsida 157 dükkânin yandigini görmekteyiz. Yangin Karaman’da tam anlamiyla bir felakete sebep olmustur.” seklinde konustu.
“Bazi Karamanlilar Ankara’yi görmeden Amsterdam’i gördü”
Son olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca da Karaman yanginini bizzat yasayan taniklarla yapmis oldugu röportajlardan derlenen bir sunum yapti. Yanginin üzerinden çok uzun yillar geçmemis olmasina ragmen yangina dair bir bilgi ve belgeye ulasamamis olmanin üzücü oldugunu hatirlatan Yrd. Doç. Dr. Uca, “Olaya sadece yangin olarak bakmak yanlis olur. Olayin önemi, yangindan sonra Karaman’da yasanan degisim ve Karaman’in disariya verdigi insan göçünden kaynaklanmaktadir. Yangin sonrasinda binin üzerinde insanimizin Avrupa’ya göç ettigi söyleniyor.” dedi.
Karaman’a geri dönme umuduyla Avrupa’ya giden çogu kisinin yasantisina orada devam ettigini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uca, “Yangin hakkinda konustugumuz ve hatiralarini dinledigimiz taniklar yangini felaket olarak nitelendiriyor. Yine taniklarin ifadelerine göre;
‘O dönemde Karamanlilarin bazilari Ankara’yi dahi görmeden Amsterdam’i gördü’ seklinde yorumlar yapiliyor.” diye konustu.
“Arastirmayi yapan hocalara tesekkür ediyorum”
Yangin hakkinda anilarini paylasan Karamanli emekli ögretmen Ali Ünlüer ise yangin sonrasinda Avrupa’ya göç eden vatandaslarin Karaman için büyük kazanç oldugunu ifade etti. Üniversitede yapilan bu çalismadan dolayi mutluluk duydugunu belirten Ünlüer, “Üniversitelerin asli görevlerinden birisinin de bölgelerinde ve bulunduklari sehirlerde yasanan tarihi olaylar hakkinda arastirma yapmasidir. Bu anlamda üniversite yönetimine ve arastirmayi yapan hocalara tesekkür ediyorum.” dedi.
Karaman’da 1964 yilinda yasanan yangin sonrasinda yerel ve ulusal basinda çikan haberlerin derlendigi serginin de yer aldigi panel, konusmalarin ardindan son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284